‘We doen er alles aan om die meiden te behouden binnen RSV’

0
881
MAURICe-bartels-rsv

Toen zijn oudste dochter op voetbal wilde en ze bij RSV zochten naar een trainer, wist Maurice Bartels niet hoe snel hij in moest springen. Tien jaar en heel wat bijzondere momenten later, is het voetbaldier er nog steeds. Tegenwoordig als trainer/coach bij de MO17 van de club. “De spontaniteit en hoe ze met elkaar omgaan, dat is fantastisch om te zien!”

De nu 44-jarige Bartels speelde zelf jarenlang in het eerste, was penningmeester en is nu naast vrijwilliger in de kantine, dus trainer van de meiden. Een jaar of tien geleden begonnen bij de F’jes. “Mijn oudste dochter ging op voetbal, bij de jongens. Vervolgens ben ik als trainer, steeds met ze meegegaan.” Tot er in het seizoen 2018-2019 een afscheiding werd gemaakt. “Toen kregen we een MO11 en een MO13, op half veld.” Een goede keuze, herinnert hij zich. “Je merkte in de ‘E’, dat die drie meisjes een beetje buiten de boot begonnen te vallen. Vooral qua niveau. Ook mijn eigen dochter begon te twijfelen, of ze wel door moest gaan…”

Ouwehoeren
Inmiddels geeft Bartels, bij de MO17, allebei zijn dochters training. “Dat is voor mij natuurlijk wel ideaal, hoef ik niet te kiezen.” In de tussentijd, is er bij de club een hoop veranderd. “Moeders zijn gewoon de klassen op school langsgegaan, voor inlooptrainingen. Zodat meisjes kennis konden komen maken met voetbal.” Sindsdien lopen bij RSV 46 meiden op een totaal van 175 jeugdleden. En met drie meidenteams actief binnen de vereniging (MO13, MO15 en MO17) is de ambitie om de meidentak te laten groeien dus aardig gelukt. Met Bartels als trainer van de oudste leeftijdscategorie. “Enerzijds natuurlijk omdat mijn kinderen erbij zitten, maar anderzijds ook omdat ik het spelletje enorm leuk vind. Als speler zat het ook al in me, om teamgenoten neer te zetten en te coachen.” En daarnaast: “Is het ook belangrijk om iets terug te doen voor de vereniging.” En dus staat de oud-voetballer, samen met drie fanatieke collega-trainers, vol plezier op het veld. Al was het in het begin, best wel even wennen. “Er is natuurlijk wel een verschil, tussen het trainen van jongens óf meiden. Jongens zijn altijd intrinsiek gemotiveerd, meiden vinden het vooral leuk om samen wat te doen. Die blijven gerust een tijdje lekker ouwehoeren.” Toch ging die knop bij Bartels, behoorlijk snel om. “Het plezier dat ze hebben, maakt veel goed!” Ook tijdens trainingen. “In het begin moesten we echt nog trainen op de basis, zoals schieten of bewegen. Veel speelsters bij ons zijn laat begonnen, dat merk je. Inmiddels kunnen we ze echt nieuwe dingen gaan leren, zoals vrijlopen of ingestudeerde corners.”

Bloedfanatiek
Het niveau stijgt, de opkomst is goed en ook de betrokkenheid is hoog. Bartels geniet iedere keer dan ook opnieuw. “We proberen ook regelmatig leuke dingen te organiseren. Fleur Mol speelde vroeger bij RSV, ging daarna naar Sparta en speelt nu in de Eredivisie bij Excelsior. Laatst gingen we daar met z’n allen een wedstrijd kijken!” Ook op scholen, is de vereniging nog altijd actief. “We zijn een relatief kleine club, dus ieder meisje is welkom om mee te trainen. Dat beleid werpt toch zijn vruchten af, ieder jaar hebben we weer een mooie aanwas van nieuwe leden.” Al heeft dat kleine karakter, ook zo zijn nadelen, vertelt Bartels. “Onderling is het leeftijdsverschil soms best groot, dus ook in kwaliteit. Mijn oudste dochter is zeventien, de jongste vijftien, toch voetballen ze bij elkaar. Fysiek en mentaal is dat best een groot verschil.” Ook het ontbreken van een eerste damesteam, zou in de toekomst voor problemen kunnen gaan zorgen. “Nu nog niet, maar misschien hebben we er straks wel behoefte aan. We moeten er samen in ieder geval alles aan doen om deze meiden voor de club te behouden.” Volgend seizoen naar alle waarschijnlijkheid met hem én zijn collega-trainers, opnieuw voor de oudste meidengroep. “Het is gewoon leuk om ze iets bij te leren en dat terug te zien in wedstrijden.” Ook dat laatste, is een feest. “We zijn alle vier bloedfanatiek, misschien nog wel meer dan die meiden. Het is echt genieten als we winnen.” En dus hoopt Bartels, dat de komende maanden en jaren, nog heel vaak te mogen doen. “Aan ons als trainers, om die meiden uit te dagen, plezier te laten hebben en te helpen ontwikkelen. Zodat we ze niet verliezen!”

Klik op RSV voor de laatste artikelen over de club.
Klik op RSV voor meer informatie over de club.