VV Oosterhout heeft oog voor hoofdmacht én jeugd

0
329

VV Oosterhout hoopt de groei in aantallen ook in sportieve groei te kunnen omzetten de komende jaren. Met de promotie van het eerste elftal naar de tweede klasse ligt de lat hoger op sportpark De Contreie. De jeugdopleiding moet naar een hoger plan worden getrokken.

Onlangs stond met VV OosterhoutTSC voor het eerst sinds jaren weer een onvervalste derby op het programma. Een mooie affiche die door ‘VVO’ werd omgedoopt tot ‘Super Sunday’.

Tot ver in mei van dit jaar leek die derby in de tweede klasse niet vanzelfsprekend, want promotie was voor VV Oosterhout niet het meest voor de hand liggende scenario. De ploeg van trainer Stijn Bieman deed goed mee in de derde klasse, maar meespelen voor het kampioenschap was net te hoog gegrepen. Via het achterdeurtje van een periode werd echter via de nacompetitie alsnog het onverwachte bewerkstelligd: promotie naar de tweede klasse.

Na de promotie goed te hebben gevierd, is VV Oosterhout met de nodige realiteitszin de tweede klasse binnengestapt. “Als je als nummer vier van de derde klasse instroomt in de tweede klasse weet je dat de stap groot is”, zegt Stijn Biemans. “Zo voelt het nu ook nog steeds. We zitten in een soort ontgroeningsfase waar we kennis maken met een ander niveau.”

De resultaten in het eerste blok vielen beslist niet tegen. Met een positie in de middenmoot doet Biemans’ team het boven verwachting. “We hebben praktisch hetzelfde elftal als vorig seizoen”, geeft hij aan. “Als je weet dat je wel eens kan promoveren, ga je vanaf maart, april om je heen kijken naar versterking. Dat voorsorteren hebben wij niet gedaan, omdat niemand echt rekening hield met promotie.”

“Om deze reden investeren we momenteel in de ontwikkeling van het individu alsmede het team om te kunnen voldoen aan het ambitieuze doel, handhaving in de tweede klasse.”

Corona
Biemans werd in de zomer van 2020 trainer van Oosterhout toen niemand wist dat de daaropvolgende competitie de kortste was sinds de Tweede Wereldoorlog. Na amper drie officiële wedstrijden was het gedaan met het debuutjaar van Biemans, die daarvoor vier jaar speler was geweest op sportpark De Contreie. “Corona was heel vervelend natuurlijk, maar we hebben in die periode wel een stevige basis kunnen leggen.  We zijn, zo veel als mogelijk was binnen de coronamaatregelen, door blijven trainen. Ik had alle tijd om mijn ideeën en bedoelingen duidelijk te maken aan de groep. We konden ook wennen aan elkaar. Ik had het seizoen daarvoor nog tussen de jongens in als medespeler in de kleedkamer gezeten.”

De opdracht van Biemans, die behalve voor Oosterhout ook voetbalde bij VV Dongen, de jeugd van RKC Waalwijk en DESK, is ook duidelijk: van Oosterhout een stabiele tweedeklasser maken. De resultaten mogen dan in de eerste fase van het seizoen meezitten, de 37 jaar jonge oefenmeester weet ook dat er nog een lange weg te gaan is. Hij hamert daarom op spel- en trainingsdiscipline. “Alleen als we allemaal topfit zijn, kunnen we ons als team met de andere teams in deze klasse meten. Daarom vraag ik veel van de jongens.”

Biemans weet ook dat er op korte termijn geen busladingen aan eigen talenten staan te kloppen op de deur van de selectie. “Met de aanstelling van Jorco de Kok als hoofdjeugdopleiding laat de club zien dat het de opleiding wil verbeteren.”

Helicopterview
Volgens De Kok (47), die zelf in het verleden tweemaal hoofdtrainer was bij VV Oosterhout, heeft de club inmiddels de eerste ‘mini-‘stapjes gezet. “Als je wil dat het niveau in de jeugd omhoog gaat, zul je veel tijd en energie moeten steken in de trainers. Ze moeten een houvast hebben. De ene trainer heeft een voetbalachtergrond en heeft trainen in zijn vingers, maar dat is wel een uitzondering. In het algemeen zijn jeugdtrainers goedwillende vaders of moeders, die het fijn vinden als ze geholpen worden bij de invulling van de trainingen en begeleiding van de teams”, weet De Kok.

Oosterhout heeft daarom gekozen voor een model waarbij de hoofdtrainers van elke jeugdlichting de andere trainers in die leeftijdsklasse op sleeptouw nemen. “Het is het idee van een helicopterview. We hopen dat de kennis van de hoofdtrainers doordruppelt naar de andere trainers.”

De eerste ervaringen met dat model zijn positief, zegt De Kok, die behalve hoofdjeugdopleidingen ook assistent van Stijn Biemans bij het eerste elftal is. “In de onderbouw zie je dat het niveau omhoog gaat. Het is ook logisch om daar de meeste aandacht te leggen, omdat we daar de afgelopen jaren fors gegroeid zijn.”

Klik op VV Oosterhout voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VV Oosterhout voor meer informatie over de club.