“VV Benschop is een tevreden dorpsclub”

0
90

Met ruim driehonderd actieve leden kan VV Benschop zeggen dat ongeveer tien procent van het dorp lid is van de voetbalvereniging. Daarmee beschikt Benschop over een echte dorpsclub waar het er gemoedelijk aan toe gaat en men tevreden is met de huidige omstandigheden. Een gesprek met voorzitter Erwin van Wijk en bestuurslid Leo Oudshoorn mondt dan ook snel uit in een goed nieuws show.

In mei 2019 bestaat VV Benschop vijftig jaar. Een groot deel van dat verleden heeft Leo Oudshoorn zelf meegemaakt. Hij is lid sinds 1972 en was er actief als speler van ondermeer het eerste elftal, elftalleider en voorzitter. ,,We zijn bezig met het organiseren van een reünie tijdens het vijftigjarig bestaan”, zegt Oudshoorn, wiens vader actief was bij de voorloper van VV Benschop: Benschopse boys. ,,Ook komt er een clinic van FC Utrecht met wie wij een samenwerkingsverband hebben waar we zeer tevreden over zijn. Verder zal er een feestavond worden georganiseerd.” Ook Erwin van Wijk heeft een lang verleden bij VV Benschop. ,,Ik heb vanaf mijn achtste bij Benschop gevoetbald. Op mijn drieëntwintigste ben ik gestopt en in de zaal gaan spelen. Mijn zoon speelt in ons onder 19-team en ik doe mee met het vijfendertig plus-elftal”, vertelt de man die vier jaar geleden deel uit ging maken van het bestuur. ,,We wilden wat meer voetbalmensen bij de vereniging betrekken. Dat is gelukt”, zegt Van Wijk die sinds twee jaar voorzitter is.

Komend Voetbalseizoen komt Benschop weer uit in de tweede klasse na een jaar te hebben gespeeld op een lager niveau. ,,Onze ambitie is om structureel in de tweede klasse te blijven spelen”, vertelt Van Wijk. ,,En misschien kunnen we een keer een periodetitel pakken”, vult Oudshoorn aan. Eén ding is zeker: een degradatiestrijd moet het niet worden. ,,Maar dat gaat niet ten koste van alles”, zegt Van Wijk. ,,Wij zullen bijvoorbeeld nooit spelers gaan betalen. Dat is een principiële keuze.” VV Benschop is vooral een gezellige club. ,,We zijn een echte dorpsclub”, zegt Oudshoorn. ,,We hebben een zeer actieve feestcommissie en iedereen kent elkaar. We hebben hier een goede organisatie neergezet en dan merk je dat het eigenlijk heel goed gaat met deze vereniging.” Volgens Van Wijk is Benschop vorig seizoen verwend als het gaat om de prestaties. ,,Emanuel Sluis heeft goed werk geleverd. We wonnen veel. Dat is altijd leuker en goed voor de club.” Ongeveer vijfenzeventig procent van de selectie van VV Benschop bestaat uit spelers uit het eigen dorp. ,,En de rest speelt hier al langere tijd.”

Speciale aandacht is er voor de jeugd van VV Benschop. ,,Ons onder negentien team gaat komend seizoen in de eerste klasse spelen”, vertelt Van Wijk. ,,We investeren sowieso in de jeugd. We willen het liefst dat onze jeugdtrainers in het eerste elftal hebben gespeeld. Het liefst hebben we gediplomeerde trainers.” Ook de dames staan bij Benschop hoog in het vaandel. ,,Die horen er net zo bij”, vertelt Oudshoorn. ,,We zien hen als een volwaardig elftal.” Onlangs hebben de dames de kantine en bestuurskamer een opknapbeurt gegeven. ,,Dus ook op vrijwilligersvlak maken ze zich nuttig voor de club”, vertelt Van Wijk.

Benschop heeft sowieso weinig te klagen als het om vrijwilligers gaat. ,,Mensen zijn hier welwillend om iets voor de vereniging te doen””, legt Leo Oudshoorn uit. ,,Natuurlijk zijn er wel eens strubbelingen als het bijvoorbeeld gaat om bardiensten, maar uiteindelijk wordt dit wel opgelost.” Bijzonder is ook de onderhoudscommissie van de vereniging die elke ochtend van de week op het sportcomplex aanwezig is om klussen te verrichten. ,,Dan worden de kleedkamers schoongemaakt, wordt het onkruid rond de velden weggehaald en meer van dat soort klussen”, zegt Oudshoorn. Ook Erwin van Wijk is blij met deze onderhoudsgroep.

,,Dankzij hun inspanningen liggen onze velden erg prachtig bij ondanks de lange en droge zomer die we achter de rug hebben.” Leden van deze onderhoudsgroep zijn ook voor een deel de beoogde spelers van het nieuw opgezette team voor Walking Football dat in september actief wordt op de velden van VV Benschop. ,,We zijn sowieso erg blij met het feit dat we meerdere soorten voetbal kunnen aanbieden binnen onze vereniging. We hebben een mooie accommodatie, een sporthal naast ons complex en kunnen ons blijven ontwikkelen”, zegt Leo Oudshoorn.

Het gaat dus erg goed met VV Benschop. Toch is er een punt van zorg binnen het bestuur van de voetbalvereniging. ,,Er moeten hier meer huizen gebouwd worden”, vindt Erwin van Wijk. ,,Jongere mensen trekken anders weg uit het dorp waardoor wij op langere termijn geen aanwas van nieuwe jeugdleden krijgen.” Toch overheerst de tevredenheid bij de dorpsclub. ,,Over tien jaar staan we aan de vooravond van het zestigjarig jubileum. We hopen dan een stabiele tweedeklasser te zijn waar gezelligheid nog steeds een belangrijk aspect is”, sluit voorzitter Van Wijk af.