Voorzitter Jan Hoppen: ‘Bij Beek Vooruit maak je vrienden voor het leven’

0
129

Jan Hoppen (56) heeft een druk bestaan. Hij is ondernemer, maar vindt het ook belangrijk om iets terug te doen voor de maatschappij. Daarom is hij al sinds zeven jaar voorzitter van Beek Vooruit. Daar combineert hij die drang met zijn grote passie: voetbal.

Het gaat goed met Beek Vooruit, is de enige conclusie die getrokken kan worden na een gesprek met voorzitter Jan Hoppen. Oké, de kantine, tribune en kleedkamers zijn aan een renovatie toe, maar dat komt vast goed. In de afgelopen jaren heeft de club al zo veel stappen gezet. “Toen ik begon, hadden we een hoofdveld van natuurgras en verder drie velden en een trainingsstrook. Dat was veel te weinig capaciteit voor ons ledenaantal. Daardoor moesten we een ledenstop instellen, maar dat is natuurlijk ontzettend gevaarlijk voor de club. We hebben een paar cafévoetbalvelden bij het Liesbos gehuurd en zijn vervolgens de gemeente continu lastig gaan vallen. Dat heeft geleid tot een mooi hoofdveld met kunstgras en kurk, een extra natuurgrasmat erbij en ledverlichting op ons sportpark. We hebben alles rondom de velden goed voor elkaar.”

Samen
Hoppen is van mening dat iedereen moet kunnen genieten van wat een leven als lid van een voetbalclub je biedt. “Ik heb zelf lang in Breda gevoetbald, maar we zijn later verhuisd naar Prinsenbeek. Mijn zoon Tim is op zijn zevende lid geworden van Beek Vooruit en ik ben leider, trainer, scheids- en grensrechter geweest bij zijn team. Ik heb in die jaren gezien wat voor mooie vriendschappen Tim opbouwde bij de club. Je doet samen dingen, maakt dingen samen mee. Je maakt vriendschappen voor het leven en dat gun ik iedere jongen of meisje. Het kan niet zo zijn dat Jantje wel bij Beek Vooruit kan voetballen, maar Keesje niet omdat er een ledenstop is. Dat is slecht voor het dorp, voor de club en eigenlijk overal voor.”

En daarom is Hoppen zo blij met het grote sportpark waar Beek Vooruit nu over kan beschikken. De teller staat bijna op duizend leden. “Sinds ik voorzitter ben, zie ik pas hoeveel tijd en mankracht het kost om alles in goede banen te leiden.” De trainers van zowel selectie- als niet-selectieteams bij Beek Vooruit hebben inmiddels allemaal opleidingen kunnen doen. Het volgende doel is het aanpakken van de kleedkamers, kantine en tribune. Ook zou Hoppen graag over nog een veld willen beschikken. “Het werk blijft komen, maar gelukkig zijn we in het bestuur inmiddels op volle oorlogssterkte. We hebben vanochtend een vergadering gehad met elf man, dat is een unicum. Willem Vermeulen (wedstrijdleiding), Resi Beentjes (evenementen, Jacques de Craen (communicatie), Ton de Peijper (secretaris) en Ella Snoek (intredend penningmeester) zijn toegetreden. Die geven ons weer heel veel nieuwe energie. We hebben weer alle expertise in het bestuur.” Daarnaast zitten Hans van Wolven, Kees Mol, Han Buijsse (aftredend penningmeester), Silvain van de Wiel en Diane Frijters in het bestuur.

Dikke buiken
Hoppen noemt zijn functie ‘vrijwilliger, maar niet vrijblijvend’. Hij vindt het zijn taak om zo goed als elke zondag Beek Vooruit 1 te vertegenwoordigen bij zowel thuis- als uitwedstrijden. “Wat het van mijn sociaal leven vergt, leg ik graag uit met dit voorbeeld. Ik zit in een midlifecrisisfietsclub. Dat zijn oude mannen met dikke buiken op een mountainbike, omdat het er op een mountainbike nog net beter uitziet dan op een wielrenfiets. Eens per jaar gaan wij op fietsweekend, in 2019 was dat in Limburg. Op zaterdagavond kreeg ik een discussie met mijn fietsmaten, zij begrepen er niets van dat ik de volgende dag per se om 11.00 uur bij Beek Vooruit moest zijn. Ik vond het geen probleem om de trein vanuit Valkenburg naar Breda te pakken, maar dat snapte niemand. Ik sla het heus weleens over, als er bijvoorbeeld iets in de familie is, maar vind eigenlijk dat je er als voorzitter altijd hoort te zijn.”