Voormalig C9-back Rutger Schalks schittert als rechtsbuiten van JEKA 1

0
131

Alle niet-selectiespelers die dromen van een plekje in een eerste elftal, kunnen een voorbeeld nemen aan het verhaal van Rutger Schalks (19). Hij belandde als junior in de C9 van JEKA, groeide uit tot rechtsback van de JO19-1 en tot zijn eigen verbazing maakt hij nu indruk als rechtsbuiten van het vlaggenschip van de club.

Op een rustig tempo komt een vriendelijke tiener de kantine van JEKA binnenwandelen. Het ziet er op deze dinsdagavond nog niet naar uit dat de nuchtere Rutger Schalks over een uurtje vol aan de bak moet op de training van JEKA 1, maar niets is minder waar.

“De trainingen zijn vrij pittig hoor”, benadrukt hij. “We doen veel conditiewerk, je kunt bij ons niet zomaar verslappen. In de voorbereiding had ik als eerstejaars senior moeite om aan te haken, maar inmiddels gaat het volgens mij wel aardig”, aldus Schalks.

Dat laatste is een understatement. Schalks maakte dit seizoen de overstap van de JO19-1 naar JEKA 2, maar binnen een mum van tijd speelde de Bredanaar al zijn potjes in het eerste team van de club. De trainer van dat team, Bas Liebregts, kent Schalks al zeven jaar en had een speciale rol in gedachten voor zijn pupil. “Ik heb tot en met vorig jaar altijd als back gespeeld, maar ben sinds dit seizoen rechtsbuiten”, grinnikt Schalks.

“Ik was zelf ook wel een beetje verbaasd over die rol, maar ben erg tevreden. Zo heb ik al de nodige assists op mijn naam staan.”

Schalks zette zijn eerste stappen als voetballer op de velden van Groen-Wit. Hij verruilde als jonkie dat shirt al snel voor het tricot van stadsgenoot Baronie omdat die club dichter bij zijn huis ligt en daar speelde hij totdat hij C-pupil werd. “Veel vrienden van me speelden destijds bij JEKA en ik heb toen de overstap gemaakt naar deze vereniging”, zegt Schalks.

Zijn kameraden speelden daar in de C9 en dus sloot hij zich ook aan bij dat team. “Het was daar gezellig, maar het niveau lag niet al te hoog”, zegt hij droogjes. “Na een jaartje had ik het wel gezien in dat elftal en dat begrepen mijn vrienden wel.”

Selectietrainingen
JEKA is de grootse club van Breda en dus is het als speler van een niet-selectieteam best moeilijk om op te vallen. De vereniging bedacht een tijd terug daarom het fenomeen ‘selectietrainingen’, zodat iedereen een kans krijgt om zich in de kijker te spelen. Schalks gaf zich als C-speler op voor de trainingen en pakte die kans met beide handen aan. Via de JO17-2, JO17-1 en JO19-1 belandde hij uiteindelijk bij JEKA 1, waar hij dus als verrassende rechtsbuiten indruk maakt.

“Ik ben best klein, maar redelijk snel. Bovendien heb ik een passeerbeweging in huis”, zo benoemt Schalks op bescheiden toon zijn sterke punten. “Sowieso is aanvallen veel leuker dan verdedigen, dus ik ben erg blij dat de trainer het in me ziet zitten als buitenspeler. Ik hoop dit seizoen uit te groeien tot vaste basiskracht en belangrijk te zijn met goals en assists.”