Voor Winkelhof komt een voetbaldroom uit bij De Fendert

0
242
30_DeFendert_Trainer (1)

Een seizoen of zes geleden was hij, samen met broer Ben, verantwoordelijk voor het tweede elftal van De Fendert. Na een mooie tijd en de nodige successen, begon het bij Ruud Winkelhof de laatste maanden toch steeds meer te kriebelen. Trainer van het eerste? Dat leek hem wel wat! “Die droom is langzaam een beetje gegroeid.”

En dus staat de 57-jarige Winkelhof, sinds dit seizoen, voor de groep van het vlaggenschip bij vierdeklasser De Fendert. Samen met zijn broer. “Ik had één voorwaarde: Ben moest als leider mee. Dat vond ik heel belangrijk. Hij heeft altijd veel invloed gehad op het sociale aspect binnen de groep. Daarnaast denken we hetzelfde over het spelletje.” Zo geschiedde. “Het bevalt super, echt heel erg leuk. Het is mooi om samen nu de verantwoordelijkheid te hebben over de selectie en te kijken: wat gaan we doen met het eerste?”

Team smeden

Toch een klein beetje een droom, die voor hem is uitgekomen. “Ik voetbal al vanaf mijn zesde bij De Fendert, dat was toen nog FSV. Dus eigenlijk heel mijn leven al. Dat gevoel is langzaam wel een beetje gegroeid.” Maar eerst werd Winkelhof dus trainer van het tweede. “Daardoor is het wel gaan kriebelen. Door mijn eigen bedrijf, kwam het daarna wat op een lager pitje.” Tot voorzitter Kees Rombouts hem vorig seizoen vroeg, er toch eens serieus over na te denken. “Ad Palings had vanwege fysieke klachten in een vroeg stadium al aangegeven dat hij zou stoppen, dus De Fendert moest op zoek naar een nieuwe trainer. Dan ga je toch nadenken, maar niet lang hoor!” Want al snel was Winkelhof, die tot voor kort zelf af en toe nog actief was in het derde, er eigenlijk wel uit. “Een eerste elftal is heel anders. Bij het tweede maak je een hechte groep van jongens die ‘afvallen bij het eerste’. Nu hebben we eerst zelf met een grote groep getraind, in plaats van met een paar man.” Desondanks blijven toch ook veel dingen eigenlijk gewoon hetzelfde, vertelt hij. “Je probeert een team te smeden, dat voor elkaar door het vuur gaat. Dat is ook wel een beetje de taak van mijn broer, daar is hij heel goed in. Als een echte verbinder.” Mede op advies van de spelers. “De groep wilde graag één grote selectie vormen, met het tweede erbij. Tot nu toe zie ik echt een enthousiaste groep!”

Chagrijnig

Aan enthousiasme ontbreekt het ook Winkelhof zelf, gelukkig niet. “Het uitoefenen van mijn hobby, dat is voor mij de drijfveer. Als je dan zelf niet meer kunt voetballen, ga je nadenken over het trainer zijn. Mijn vrouw noemt mij een voetbalverslaafde…” Vooral de zomerstop, is dan ook een lastige periode, lacht hij. “Dan ben ik chagrijnig. Zijn ze thuis blij als de voetbal weer begint.” Uitstekend op de hoogte, is Winkelhof dan ook de afgelopen maanden altijd al geweest. “Ik heb het vorig seizoen zeker gevolgd. Meegegaan met wedstrijden en Ad is een echte clubman, dus daar heb ik een goede band mee.” De degradatie kwam voor hem dan ook als een teleurstelling. “Ondanks dat het wel al vroeg duidelijk was…” Maar opvallend genoeg, zo vertelt de oefenmeester: “Bleef de spirit altijd hoog. Iedere wedstrijd zat er nog altijd veel energie in. Dat zie ik nu ook terug.” Maar een gebrek aan leiders én ervaring, brak de ploeg uiteindelijk toch op. “Die kunnen voor wat rust zorgen. Nu zat er te vaak geen lijn in.” En dat moet anders. “Door er veel met die jongens over te praten en rustiger te zijn aan de bal.” Na zes seizoenen zonder team, brandt Winkelhof van de ambitie. “Ik ben tevreden als we echt hebben meegedaan om het kampioenschap. We hebben de doelstelling uitgesproken om te promoveren, dat zal lastig worden, maar ik heb wel het gevoel dat het kan.” Bijkomend dingetje: “Als we promoveren, ga ik UEFA B halen.” Het tekent zijn gedrevenheid als trainer. “Altijd willen winnen. Het spelletje is zó leuk. Als we verliezen, ben ik echt chagrijnig.” Zaak om dat dus te voorkomen. “Samen overwinningen halen, dat blijft het mooiste!” Helemaal als je praktisch naast het voetbalveld woont én dat samen met je broer kunt doen. “Die gezelligheid en saamhorigheid binnen heel de vereniging, is het belangrijkste van alles!”

Klik op De Fendert voor meer artikelen over de club.
Klik op De Fendert voor meer informatie over de club.