Dingeman-Welleman

Dingeman Welleman (65) is al acht seizoenen voorzitter van SV Nieuwdorp. De geboren en getogen Nieuwdorper woonde hier vierenzestig jaar lang. Inmiddels is hij anderhalf jaar woonachtig in Bergen op Zoom, maar nog steeds is Dingeman een aantal dagen in de week bij de vereniging te vinden.

Welleman is opgegroeid in Nieuwdorp en heeft hier ook gevoetbald. Helaas kwam dit op tweeëntwintig jarige leeftijd al tot een eind door een blessure. Zelf vond Dingeman dat hij niet zo’n spectaculaire voetbal carrière heeft gehad. “Ondanks dat ik op technisch vlak niet zo’n topper was, toonde ik wel altijd mijn inzet. Dit is ook een belangrijke eigenschap in het voetbal.”

Voordat Dingeman voorzitter werd van SV Nieuwdorp had hij eerst een aantal andere functies bij de club. “Ik ben zeventien seizoenen lang elftal leider geweest van het eerste elftal.” Ook is de nieuwdorper normaal bestuurslid geweest en heeft hij ook de rol gehad van penningmeester. SV Nieuwdorp is een omni vereniging. Dit betekent dat er meerdere sporten worden aangeboden bij een vereniging. Zo is er bij SV Nieuwdorp ook een tennis afdeling. Hier is Welleman ook een aantal jaar voorzitter van geweest. “Nieuwdorp is maar een klein dorpje, er wonen 1200 mensen. Het gaat dus veel makkelijker qua bestuur en sponsors als je dit combineert en vanuit één bestuur regelt.”

De dingen die Welleman het meest bijblijven zijn toch de kampioenschappen. ”Dit is misschien wel het mooiste wat je als club kan overkomen.” Maar ook de minder leuke dingen, zoals de degradatie van vorig seizoen, zal de voorzitter niet snel vergeten.

SV Nieuwdorp is momenteel aan het overleggen om samen te gaan werken met verschillende dorpen. “We hebben hier in de buurt veel kleine clubs. Er wordt nu overlegd om een aantal clubs bij elkaar te krijgen en daar éen vereniging van te maken.” Momenteel werkt de club van Dingeman al samen met een aantal clubs. “Op het gebied van de jeugd werken we nu samen met Lebo uit Lewedorp, ook hebben we een samenwerking die gaat over het vrouwenvoetbal. Dit doen we samen met VV De Patrijzen.” Als de clubs bij elkaar willen komen speelt er dan wel een probleem: op welk terrein wordt er gespeeld? “Dat is wel het vraagstuk, omdat elke club natuurlijk op haar eigen terrein wil voetballen. Maar momenteel gaat de samenwerking met de andere verenigingen ook goed. Dus ik denk dat dit wel te realiseren valt.”

Dingeman heeft wel een aantal toekomst plannen voor SV Nieuwdorp. “Wij willen graag meerdere sporten aan gaan bieden binnen deze sport vereniging. We houden tegenwoordig ook bootcamps hier in Nieuwdorp. Het is een hele andere tak van sport, maar het is wel aan het groeien.” Wel denkt de voorzitter dat hij niet meer heel lang door blijft gaan met zijn functie. “Ik word binnenkort 66 jaar en dan houdt het een keer op natuurlijk. Het is dan weer tijd voor een nieuwe generatie, daar heb ik wel vrede mee .”

Het seizoen van het eerste elftal van SV Nieuwdorp loopt vooralsnog goed volgens Welleman. “We zijn vorig seizoen gedegradeerd, wat best wel vervelend was. Dit seizoen zijn we wel kansrijk voor het kampioenschap.” Zei de voorzitter hoopvol.

Meer informatie over de club vindt u hier.
Lees hier een ander artikel over SV Nieuwdorp.