‘Vianen anders dan andere clubs’

0
137

Plezier, respect en gemoedelijkheid. Dat zijn de kernwaarden van voetbalvereniging Vianen. Ze zorgen er volgens voorzitter Stefan de Wit voor dat club ‘anders is dan andere clubs’. ,,Wij selecteren niet op kwaliteit. Wil je met je vriendjes spelen, dan moet je bij ons zijn.’’ Selecteren doet de club binnenkort overigens wel voor het eerste elftal, want na het uiteenvallen van de hoofdmacht voor dit seizoen wil Vianen volgend seizoen weer over een vlaggenschip beschikken. Daar werd zelfs Marcel Akkerman al voor aangesteld als hoofdtrainer.

VIANEN – Voetbalvereniging Vianen telt een kleine 250 leden. ,,De kleinschaligheid is de charme van onze club. En van die leden is een behoorlijk aantal niet-spelend lid. Dat zijn mensen die ons een warm hart toedragen en nog graag op zaterdag langskomen’’, vertelt De Wit. ,,Onze kantine is een ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is. Of je er nu elke zaterdag komt of twee keer per jaar. Maar je moet er wel van houden. Het is geen strak georganiseerde club zoals sommige andere. Niet alles is in regels vastgelegd, het is losser. Dat kan ook, door de kleinschaligheid. Waar het voor een grote club moeilijk is om voor één lid een uitzondering te maken, kan dat bij een kleine club wel. Al accepteren wij het overigens nooit wanneer mensen dingen doen die niet op een voetbalveld thuishoren’’, aldus De Wit.

,,Kinderen voetballen omdat ze daar plezier in hebben. En wanneer heb je plezier? Als je met je vriendjes kunt voetballen’’, aldus De Wit. ,,Wij selecteren niet op kwaliteit. Teams worden dus niet na verloop van tijd uit elkaar getrokken vanwege onderlinge kwaliteitsverschillen. Andere clubs zullen ook zeggen dat plezier voorop staat, maar dan zie je toch selecties ontstaan en die krijgen voorrang. Bij ons zal dat niet gebeuren.’’

Het eerste elftal vormt een uitzondering. Vormde, want dat bestaat niet meer. En daar komt wat De Wit betreft snel verandering in. ,,Voor het eerst in de 35-jarige historie van de club hebben we geen eerste elftal,” vertelt De Wit. ,,Jammer en wennen. Voor de mensen van buitenaf is eerste elftal toch het uithangbord van je club.”

Marcel Akkerman, nu nog trainer van de JO19 van ‘buurman’ Brederodes, is alvast aangesteld als hoofdtrainer. ,,De reden dat ik ben ingestapt is omdat ik graag ervaring wil opdoen als hoofdtrainer. Mijn TC2 heb ik al een tijdje, maar zonder ervaring kom je moeilijk binnen. Dit was een uitgelezen kans”, vertelt Akkerman. Maar om aan de slag te gaan, moet er dus wel eerst een elftal geformeerd worden. ,,Daar heb ik alle vertrouwen in. Binnen de club zijn zes à zeven spelers die interesse hebben in het spelen in het nieuwe eerste elftal. Daarnaast is er een aantal spelers dat afgelopen zomer, nadat de selectie uit elkaar viel, noodgedwongen is verkast en graag wil terugkeren. Verder kijken we ook naar spelers die nu niet actief zijn, maar de draad weer willen oppakken. Na de winter zullen we daar serieus mee aan de slag gaan. Overigens kom ik pas in beeld wanneer er gesprekken gevoerd gaan worden, want het benaderen is een taak voor de club”, aldus Akkerman die laat weten dat de technische staf al bijna volledig is ingericht. ,,We hebben het straks goed voor elkaar.”