‘Unitas’30 heeft een grote aantrekkingskracht op de regio’

0
151

Zeven dagen per week is het erg druk op sportpark De Lage Banken in Etten-Leur. Van maandag- tot en met vrijdagavond zijn alle velden van 18.00 tot 22.00 uur bezet door trainingen en de wedstrijdsecretaris moet vaak puzzelen om het wedstrijdschema voor de weekenden rond te krijgen. “Er is helaas amper plek voor nieuwe jeugdleden.”

Er zijn tegenwoordig veel amateurclubs die de noodklok luiden over een gebrek aan jeugdleden, maar anderzijds heb je ook clubs die haast uit hun jasje groeien door de alsmaar toenemende populariteit. Unitas’30 is overduidelijk een club in de laatste categorie, dat merk je aan alles op sportpark De Lage Banken. Hier ‘op de Leur’ zoals het deel van deze plaats in de volksmond heet, liggen maar liefst vijf voetbalvelden en in het midden van het grote voetbalcomplex staat een reusachtig clubgebouw. In de sfeervolle bestuurskamer, die oogt als een hotellobby door de grote bar en vele tafeltjes, vertelt clubsecretaris Ton van der Corput over de ontwikkeling die Unitas’30 doormaakt. “De laatste jaren zijn we flink gegroeid, we hebben nu ongeveer 1.600 leden. Dat maakt ons trots. Zowel qua niveau als op organisatorisch gebied hebben we vele stappen gemaakt en onze accommodatie ligt er schitterend bij. Die facetten zorgen ervoor dat Unitas’30 een grote aantrekkingskracht heeft op de omgeving.”

Etten-Leur is ook de thuisbasis van Internos en DSE, maar de meeste voetballers en voetbalsters uit de plaats kiezen dus voor een lidmaatschap bij Unitas’30. De club ontvangt iedereen met open armen, maar Van der Corput geeft toe dat dit in de toekomst wellicht anders zal zijn. “Het kost ons als vrijwilligers steeds meer moeite om de boel hier draaiende te houden. Gelukkig staat onze organisatie als een huis, maar het wordt voor ons wel steeds moeilijker om alle planningen rond te krijgen. Van maandag tot en met vrijdag wordt er hier van 18.00 tot 22.00 uur getraind en onze wedstrijdsecretaris moet puzzelen om ervoor te zorgen dat alle thuisspelende teams in het weekeind een plekje hebben. We hebben op dit moment helaas niet veel plaats meer voor nieuwe jeugdleden.”

Unitas’30 heeft erg veel jeugdteams en de selectieteams van de geel-zwarten hebben erg veel kwaliteit. De JO19-1 speelt in de Hoofdklasse, de JO17-1 is in die competitie de grote kampioenskandidaat en de JO15-1 komt zelfs uit in de nog sterkere Derde Divisie. “Deze ontwikkelingen passen bij onze ambitieuze plannen”, aldus Van der Corput. “Deze jongens moeten in de toekomst ons eerste team gaan vormen en dan is het erg belangrijk dat ze al op jonge leeftijd op een zo hoog mogelijk niveau spelen.”

Het is overigens niet vanzelfsprekend dat alle talenten van Unitas’30 de stap naar de selectie maken. De club heeft een enorme vijver vol talenten waaruit het kan vissen en krijgt wekelijk bezoek van scouts van betaald voetbalclubs. “NAC Breda, Willem II en PSV plukken hier jongens weg”, bevestigt de secretaris. “De laatste jaren zijn we veel jongens kwijtgeraakt. Op steeds jongere leeftijd zijn ze er als de kippen bij om spelers te scouten.” Dit is niet altijd even leuk voor een ambitieuze club als Unitas’30, dat ernaar streeft om zoveel mogelijk ‘eigen jongens’ op te stellen in het eerste team. “We zien het maar als een compliment. Het bevestigt natuurlijk dat we goed bezig zijn met onze jeugdopleiding.”

Het eerste team is het uithangbord van de vereniging en Unitas’30 heeft de ambitie om met haar vlaggenschip een stabiele tweedeklasser te worden. Halverwege dit seizoen staat Unitas’30 echter in de onderste regionen van de tweede klasse E. Een tegenvaller, na de promotie die de club in Etten-Leur pas nog de titel ‘ploeg van het jaar’ opleverde. “Maar de jongens en de trainer zijn goed bezig, ik weet zeker dat we ons gaan handhaven.”