Ton Ketting laat Shell-toernooi bij Poortugaal niet los

0
446
Poortugaalhaventoernooi

Elk toernooi kent zijn sterke man: voor het Shell-toernooi, dat jaarlijks op het complex van SV Poortugaal wordt afgewerkt, is dat ontegenzeggelijk Ton Ketting. De zestiger laat het toernooi niet los, ook niet nu hij niet meer op de loonlijst staat van de multinational en met pensioen is.

Ketting is weer dik te spreken over de meest recente editie die onlangs werd gehouden. “Heel veel gezelligheid en een goede sfeer”, vat de oud-secretaris en vrijwilligers van Poortugaal het toernooi weer. “Het is een intern bedrijfstoernooi tussen afdelingen. De teams willen graag van elkaar winnen, maar dat fanatieke slaat nooit door. Er is altijd wel een blessuretje, maar dat viel de afgelopen editie erg mee.”

Het Shell-toernooi werd al veertig jaar gehouden. Ketting voetbalde lang mee en nam in 2007 de organisatie over van een Shell-collega. En ook na zijn pensionering blijft hij het hoofd van de toernooileiding. “Ik heb nog wel iemand binnen de Shellpoort die mij helpt”, zegt Ketting. “Toen ik zelf nog bij Shell werkte, was niet nodig, omdat ik konden binnenlopen bij andere afdelingen. Dat mannetje in de poort is nodig om de afdelingen en teams te mobiliseren. De meeste afdelingen schrijven snel in, maar er zijn ook die je even een duwtje in de rug moet geven.”

Want Ketting wil wel graag een vol deelnemersveld: 24 teams die verdeeld worden over vier poules van zes teams. “Het lukt nog steeds om het vol te krijgen. Sterker, ook voor dit jaar waren er meer inschrijvingen. Die zet ik dan op een reservelijst en komen in beeld als er een ander team afvalt. Vierentwintig is een mooi aantal. Dan heb je vier mooie poules van zes waarbij elk team in de voorronde vijf korte wedstrijdje speelt. Daarna volgen de kruis- en plaatsingswedstrijden. Vierentwintig is ook een mooi aantal voor de veldbezetting. We hebben per ronde zes wedstrijden die worden gespeeld op drie velden. Op elk veld worden twee wedstrijden gespeeld. Het is een 7-tegen-7 toernooi.”

Voor die vorm is jaren geleden gekozen, zegt Ketting. “Toen ik in 2007 over heb genomen, was dat al zo. Daarvoor speelden we elf tegen elf.”

Ketting zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat het toernooi naar toen PSV Poortugaal ging. “Vroeger was het bij Animo Hoogvliet en het is ook nog een tijdje bij Rijnmond Hoogvliet Sport geweest. Voordeel van PSV Poortugaal destijds was dat je hier al voldoende velden waren. Je kan hier in principe nog veel meer teams kwijt, maar je moet er altijd rekening mee houden, gezien het tijdstip van het toernooi, dat er velden vanwege onderhoud uit de roulatie zijn.”

Shell is blij met de gastvrijheid bij Poortugaal, andersom spint de club garen bij het toernooi, dat voor extra inkomsten zorgt. “Van de club wordt natuurlijk wel één en ander verlangd”, zegt Ketting. “Er moeten bij elk toernooi de nodige vrijwilligers opdraven, voor de bar en keuken en voor de EHBO. En ik heb ook scheidsrechters nodig.”

Maar die vrijwilligers vinden voor het gemoedelijke toernooi is volgens Ketting geen problemen. “Ik heb mensen die bijna smeken om mee te helpen,. Haha. Het is ook altijd een geweldige dag.” Zelf peinst hij er niet over om te stoppen. “Nee joh, voor mij voelt het ook als een soort reünie, ik zie weer veel oud-collega’s.”

Klik op SV Poortugaal voor de laatste artikelen over de club.
Klik op SV Poortugaal voor meer informatie over de club.