Ton de Jong: ‘Van vrijblijvend naar verplicht vrijwilligerswerk’

0
279
21_VELO_TondeJong

VELO heeft nieuw leven geblazen in de vrijwilligerscommissie. Voorzitter Ton de Jong wil ouders van – met name – jeugdleden meer betrekken bij de club. “Het is niet vanzelfsprekend dat er barmedewerkers zijn of mensen die lijnen trekken. Daar is niet iedereen zich van bewust. Een vereniging kan alleen maar draaien met vrijwilligers.”

Vrijwilligers heeft VELO, veel ook. Maar de club is met 1100 leden, waarvan ongeveer 700 jeugdleden, ook groot. “We hebben een trouwe groep vrijwilligers die geweldig werk verrichten. Maar we hebben zeker nieuwe vrijwilligers nodig om alle functies ingevuld te houden. Daarnaast ontstaan er ook nieuwe taken. We treden met de vrijwilligerscommissie meer naar buiten toe, heel bewust. We willen mensen erop attenderen dat vrijwilligerstaken er bij horen en ook leuk zijn om te doen. We gaan van vrijblijvend naar verplicht. Dat dragen we uit.”

Positieve reacties

Tijdens ouderavonden en vrijwilligersavonden heeft de commissie onder leiding van De Jong dat ook duidelijk gemaakt. “En ik moet zeggen dat ouders daar heel positief op reageren. Maar zij hebben wel vragen, dat mag natuurlijk. Mensen willen best wat doen voor VELO, maar ze willen wel weten hoeveel tijd het kost. Of het behapbaar is. Dat begrijpen wij. Aan ons de taak om duidelijke taakomschrijvingen te maken. Op de achtergrond maken we inzichtelijk welke ouders taken kunnen vervullen.”

“Het is heel simpel: we hebben vrijwilligers nodig. In de regio zie je regelmatig verenigingen sneuvelen vanwege het gebrek aan vrijwilligers. Dat gaat ons niet gebeuren, maar dat neemt niet weg dat we mensen nodig hebben. Dat niet alles op de schouders komt van dezelfde mensen. We zijn echt benieuwd of ouders ook meegaan als we ze daadwerkelijk vragen.”

Geen tijd?

Maar wat als mensen aangeven echt geen tijd te hebben? “Ja, dat kan natuurlijk. Dat is logisch. Maar dan vragen we wel door, wanneer het wel uit komt. Ons doel is dat mensen voelen dat ze een steentje moeten bijdragen. En laten we eerlijk zijn, het gaat soms maar om een paar uur per seizoen. Ouders moeten begrijpen dat dit er gewoon bij hoort. En ik denk wel dat ze dat doen hoor.”

VELO is een grote vereniging met een prachtige accommodatie. Een club waar mensen graag bivakkeren. “Dat is hartstikke mooi. We willen de jeugd ook een mooie tijd laten beleven. Met meer dan alleen voetbal. Voetbal is de reden om bij elkaar te komen, dat wel, maar het moet los van het sportieve aspect gewoon een prachtige periode zijn om nooit te vergeten”, aldus De Jong.

“Verbinden is het goede woord. Een plek om te verbinden. Deze club betekent veel voor mij. Ik kom graag bij VELO. Ik ben nu twee jaar voorzitter van de vrijwilligerscommissie, maar jaren geleden zat ik in het jeugdbestuur. Ik ken het belang van vrijwilligers. Er gebeuren zoveel dingen achter de schermen, dat is niet voor iedereen zichtbaar. Het lijkt soms een gespreid bedje bij VELO, maar dat komt ons niet aanwaaien. Daar werken we hard voor. We willen dat zo houden, met z’n allen.”’

Verschillende achtergrond

De vrijwilligerscommissie van VELO bestaat uit een grote groep mensen. “Dat is heel leuk. Allemaal mensen met een verschillende achtergrond. Mensen die de club goed kennen, anderen weer minder. Die mix is heel goed, want we kijken allemaal op een andere manier naar de vereniging. Dat is heel verfrissend”, vindt De Jong. “Ik doe bij deze een oproep aan iedereen die aan VELO verbonden is, om een bijdrage te leveren. Op welke manier dan ook. En denk met ons mee. Zie je dingen die voor verbetering vatbaar zijn, prima natuurlijk, dan kijken we daar naar. Op die manier kan iemand ook een bijdrage leveren.”

Klik op VELO Wateringen voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VELO wateringen voor meer informatie over de club.