Tjeerd van der Zwaan bezig aan afscheidstournee

0
105

Voor Tjeerd van der Zwaan heeft de bel voor de laatste ronde geklonken. Na dit seizoen zegt de verdediger het selectievoetbal bij zondagtweedeklasser Foreholte vaarwel. “Ik heb niet het idee dat het elftal niet zonder mij kan. Mijn opvolgers staan klaar.”

IT-Rijnsburg

Met het afscheidstournee wil het overigens nog niet echt vlotten. Het lichaam van Van der Zwaan wil nog niet meewerken. “Ik ben eigenlijk altijd gevrijwaard gebleven van blessures”, zegt hij. “Maar dit seizoen dus niet. Ik heb eerst last gehad van mijn hamstrings, daarna schoot het in mijn lies.”

Het is volgens de goedgebekte Van der Zwaan een gevolg van een inactief coronaseizoen. “Ik hoor het van veel oudere spelers en zie het ook bij andere clubs. Terwijl de jonge spelers al snel weer aan de gang mochten met trainen, moest de groep van 27 jaar en ouder thuis blijven. Dat wreekt zich. Het lichaam werd meteen bij de start van de voorbereiding extra belast. Dat zie je terug aan het grote aantal blessures bij oudere spelers.”

Van der Zwaan hoopt snel weer te kunnen aansluiten om een bijdrage te leveren in een historisch seizoen voor de club. Voor Foreholte wordt het immers het laatste jaar in de contreien van het zondagvoetbal. De Voorhoutse club ging net als veel andere zondagclubs overstag voor het KNVB-voorstel om ‘horizontaal’ over te stappen naar de zaterdag. Het was volgens Van der Zwaan een aanbod om niet te laten liggen. “Het was een offer you can’t refuse”, reageert de 31-jarige centrale verdediger. “Laten we eerlijk zijn: de zondag loopt volledig leeg. Had de club niet overgestapt, dan kom je in een competitie terecht met onbekende en minder aansprekende clubs en krijg je te maken met veel reistijd. Eigenlijk werd de club gedwongen deze keuze te maken.”

Hij vindt het jammer dat het zondagvoetbal ten dode is opgeschreven. “De KNVB heeft het laten liggen, vind ik. Ze hadden een paar jaar geleden de regie moeten pakken en voor het weekendvoetballen moeten gaan. Nu is het te laat. Clubs kiezen eieren voor hun geld.”

Dat Van der Zwaan Foreholte niet vergezelt in de gang naar het zaterdagvoetbal, heeft geen invloed gehad op zijn besluit om te stoppen. “Ik vind het na al die jaren mooi geweest. Ik heb twaalfeneenhalf jaar selectievoetbal gespeeld en daar veel voor gelaten. Ik ben toe aan een volgende fase in mijn leven waarbij ik in het weekend mijn handen vrij wil houden.”

Hij wil met zijn vroege besluit duidelijkheid scheppen. “Maar ik wil er nog een mooi seizoen van maken. Er staat voor ons nog veel op het spel. Als we ons handhaven spelen we volgend seizoen in de tweede klasse op zaterdag. Dat levert mooie derby’s op. En wie weet zit er dit seizoen nog wel meer in.”

Clubman als hij is, zal hij de deur bij Foreholte niet achter zich dichtslaan. “Ik ga mij inzetten om de club nog beter te verkopen. Ik stort me op de interne en externe communicatie.”

Op de vraag wat het hoogtepunt was uit zijn carrière hoeft hij niet lang na te denken. “We krijgen als Foreholte vaak de stempel van grijze middenmoter in de tweede klasse. Dat beeld klopt zeker. Eén jaar springt er uit: 2013. Dat was het jaar dat we met trainer Kees Zethof kampioen werden in de derde klasse. De prestatie was mooi, maar het team was nog mooier. We waren als spelers en staf zó hecht, dat ik die periode tot de dag van vandaag blijf koesteren.”

Voor meer artikelen over Foreholte, klik hier.
Voor meer informatie over Foreholte, klik hier.