‘Tijme van der Veeken wilde dé keeper van het eerste worden bij DBGC…’

0
302

Hij werd in de jeugd een tijd lang gezien als keeper van de toekomst, maakt sinds dit seizoen ook echt deel uit van de eerste selectie, maar speelt inmiddels als centrale verdediger. En dus wordt Tijme van der Veeken bij DBGC steeds meer een bekend gezicht. “Ik heb eigenlijk altijd een beetje op de achtergrond gevoetbald.”

En dat terwijl de 21-jarige Van der Veeken eigenlijk kind aan huis is op sportpark De Koepel. “Sinds de F’jes zit ik al bij DBGC, toch krijg ik vaak de vraag hoelang ik hier al voetbal. Blijkbaar heb ik toch een beetje een onbekend gezicht voor de meeste mensen.” Zijn route naar het eerste was dan ook een bijzondere. “Ik heb drie jaar lang op goal gestaan, ben daarna weer teruggegaan naar het veld en heb als aanvoerder van de A’tjes aan het eerste mogen ruiken.” Hij stond zowat op iedere positie, maar vond zijn geluk uiteindelijk als centrale verdediger. “Ineens was de liefde voor het keepen helemaal weg, terwijl ik het daarvoor ontzettend leuk vond en goed kon. Sommige mensen op de club dachten dat ik de keeper van het eerste zou worden, maar het is iets anders gelopen.”

Ander spelletje

In tegenstelling tot zijn liefde voor het keepen, is die voor de club altijd gebleven. “Het clubgevoel overheerst toch wel. Buiten het veld ga je bijvoorbeeld ook de trouwe supporters leren kennen. Een vriendenclub op het dorp, die samen op het veld wil presteren.” Dat presteren ging afgelopen seizoen, met een zesde plaats in de tweede klasse, best aardig. Toch had er volgens Van der Veeken meer ingezeten. “We hebben zelfs nog een tijdje bovenaan gestaan, dus misschien hadden we wel wat hoger kunnen eindigen.” Al voelt het ook een beetje dubbel. “Ons eerste doel was handhaving. We begonnen behoudend en loerden vooral op de counter. Met dat spelletje wisten we het veel titelkandidaten echt lastig te maken.” Toch werd er halverwege het seizoen voor een nieuwe tactiek gekozen, vertelt Van der Veeken. “We wilden het spel meer naar ons toetrekken. Hoger staan en meer drukzetten. Dat leverde veel leuke wedstrijden op. Als we dat nog beter gaan beheersen, kunnen we ons echt gaan meten met de bovenste ploegen.” Op zoek naar de voetballende oplossing dus, in een competitie waar dat over het algemeen iets minder het geval is. “Zeeland is toch een beetje ‘kick and rush’ en volle bak gaan. Daar gingen we soms iets te veel in mee.”

Leiding nemen

Voor hemzelf wordt het een belangrijk tweede seizoen bij het eerste, zo realiseert hij zich. “Ik was afgelopen jaar een vaste kracht, maar moet mezelf nu gewoon weer opnieuw bewijzen. Dat het geen beginnersgeluk was.” En dus legt Van der Veeken de lat hoog. “Ze verwachten nu toch weer wat meer van je. Dat moet je als centrale verdediger uitstralen, een bepaalde ‘personality’.” Daar ligt voor de jongeling dan ook nog ruimte om te verbeteren. “Ik wil een echte leider worden en aan de bal rust uitstralen.” Een beetje zoals Virgil van Dijk, lacht hij. “Die is altijd zó rustig en voetbalt overal onderuit. Ik heb ook graag de bal, kan opbouwend belangrijk zijn, maar houd ook van de keiharde duels.” Hoofdtrainer Jordi Smit speelt een belangrijke rol in zijn ontwikkeling, vertelt Van der Veeken. “Hij zegt gewoon: Jij moet de leiding gaan nemen. Uit mezelf doe ik dat niet zo, maar door hem word ik gestimuleerd om dat toch te doen.” En dus zit de inwoner van Oude-Tonge voorlopig prima op zijn plek. “Ik ben wel een gezelligheidsvoetballer, lekker met mijn vrienden. Een stukje gezelligheid, maar wel gaan voor het hoogst haalbare.” Wie weet ooit in die eerste klasse. “Dan moet dat in de komende jaren gaan gebeuren, we hebben er zeker het team en de kwaliteiten voor!”

Klik op DBGC voor de laatste artikelen over de club.
Klik op DBGC voor meer informatie over de club.