Terugblik op het kampioenschap van Katwijk

0
484
Kampioenschap_Katwijk

Katwijk pakte eind mei zijn zevende ster: ‘Die jongens zijn voorgoed legends’

Het feest op sportpark De Krom was wellicht net iets groter dan vorig jaar toen ook de titel werd veroverd. Het kampioenschap in de tweede divisie van afgelopen seizoen gaf iedereen bij Katwijk meer voldoening. “Op de laatste speeldag op deze manier kampioen worden, dat is het mooiste wat er is.”

“Het moest gebeuren”, zei Ahmed El Azzouti over zijn winnende goal, vlak voor tijd. “Ik stond op de goede plek. Ik had al een paar kansen gehad, deze moest erin.”

“Of hier ik van gedroomd heb? Meerdere keren.”

De 32-jarige spits bezorgde zichzelf daarmee een fraai afscheidscadeau. Dat hij uitgerekend scoorde tegen zijn nieuwe werkgever Spakenburg, waar hij komend seizoen voor uitkomt, deerde hem niet. “Ik heb bij Katwijk twee jaar geknald. Of ze me gaan missen? Dat denk ik niet, als er spelers weggaan komen er ook weer nieuwe spelers. Ik denk dat er altijd bij Katwijk weer nieuwe jongens opstaan.”

Uitglijder in Maassluis

Cadeau kreeg Katwijk het kampioenschap zeker niet. Na de bananenschil in Maassluis, waar de oranjehemden met 5-3 verloren van Jong Sparta, was de titel ver weg. AFC en Rijnsburgse Boys stonden op poleposition, maar maakten echter op de voorlaatste speeldag een misstap.

Daardoor had Katwijk zijn titelkansen weer in eigen hand en kon tegen Spakenburg het record van zeven amateurtitels van IJsselmeervogels worden geëvenaard.

Hoewel tegenstander Spakenburg, uitgespeeld, de dagen ervoor feest vierde op Ibiza – cadeautje vanwege de succesvolle bekercampagne – maakte trainer Chris de Graaf al duidelijk dat de ‘blauwen’ hun sportieve plicht zouden doen. “We komen hier niet om het feestje van Katwijk te verstoren”, zei hij vooraf. “Katwijk heeft een goede ploeg, daar hebben wij respect voor, maar wij geven geen cadeautjes weg.”

Gemiste strafschop

Zijn spelers hielden woord, want Spakenburg gaf Katwijk inderdaad de zege niet cadeau. Voor rust leek de thuisploeg op voorsprong te komen toen het een strafschop kreeg maar aanvoerder Robbert Susan miste. Toen Spakenburg op een 1-0 voorsprong kwam, begon de spanning tot het kookpunt op te lopen op De Krom. Na de gelijkmaker bleef Katwijk drukken en drukken. Uiteindelijk viel kort voor tijd de verlossende treffer van El Azzouti.

“Ik hoorde al podcasts dat Katwijk niet goed was in kampioenswedstrijden. Dat kan bij deze tafel ook weer van tafel”, reageerde Katwijk-trainer Anthony Correira.

Zó dominant

De oefenmeester zei dat hij ‘m niet had geknepen. “We waren zó dominant in de tweede helft. Ik had steeds het gevoel dat het goed zou komen. We hebben Spakenburg negentig minuten onder druk gezet en bij de strot gepakt. Mooi man.”

“We hadden een plan en aan dat plan hebben we ons maximaal vastgehouden. We zijn een stel fucking strijders.”

Geschiedenis geschreven

“Die jongens zijn voorgoed legends. Ik heb het daarover voor de wedstrijd ook over gehad.  Je kan op bepaalde momenten geschiedenis schrijven. Als je die momenten kan omarmen en pakken is dat het mooiste wat er is. De mannen staan voor de rest van hun leven in de boeken. Dat gun ik ze. Zoals ik het heel de club gun, want dit is zó speciaal. Twee op rij. Veel teams lopen de laatste minuten voor het laatste fluitsignaal de andere kant op, wij blijven gaan.”

Kampioenschap van het karakter

Velen betitelen het nieuwe kampioenschap van Katwijk als ‘het kampioenschap van het karakter’. De ploeg van Correira kende namelijk allesbehalve een sterke eerste competitiehelft. De eerste wedstrijd werd nog met grote cijfers gewonnen van Jong FC Volendam, maar daarna waren de resultaten wisselvallig. Begin september leed Katwijk zijn eerste nederlaag bij AFC in Amsterdam (1-0). Na de 1-3 zege in de derby met Quick Boys volgden tweemaal een 0-0, tegen De Treffers en IJsselmeervogels. Het dieptepunt was de 4-0 nederlaag op 8 oktober in de derby met Rijnsburgse Boys. “We hebben geen moment gewanhoopt”, zei aanvoerder Robbert Susan na de zege op Spakenburg. “Ook niet toen we zeven, acht punten achter stonden. Deze ploeg heeft karakter en dat heeft ons erdoor heen gesleept”, zei hij, terwijl hij sprak van een krankzinnige serie van zijn ploeg.

Sterk na de jaarwisseling

Na de moeizame eerste competitiehelft waarin titelprolongatie ver weg was, begon Katwijk na de jaarwisseling aan een indrukwekkende serie. De bekerzege tegen Urk was de opmaat voor een fraaie reeks overwinningen, beginnend met de thuiszege op Noordwijk (2-1). Scheveningen, Quick Boys en ook AFC en De Treffers moesten eraan geloven. In die fase werd alleen niet gewonnen van Spakenburg (1-1).

Op 22 april was er een klein slippertje tegen Koninklijke HFC (1-1). Katwijk had toen inmiddels de koppositie veroverd. Die eerste plaats moest het echter afstaan toen in Maassluis in een knotsgekke wedstrijd met 5-3 werd verloren van Jong Sparta. AFC en Rijnsburgse Boys hadden opeens de beste papieren, Katwijk had zijn titelkansen met nog twee speelronden te gaan niet meer in eigen hand. Op de voorlaatste speeldag morsten de concurrenten echter punten waardoor een zuinige zege op Kozakken Boys voor Katwijk volstond om terug op de troon te komen. Om daar vervolgens op te blijven zitten.

Mooiste kampioenschap

“Hij wilde er maar niet in”, zei Kay Blokland over zijn bevrijdende gelijkmaker tegen Spakenburg. “Hij wilde er maar niet in, totdat ik die bal voor mijn voeten kreeg.”

De verdediger nam het zijn teamgenoot Robbert Susan niet kwalijk dat hij in de eerste helft de strafschop miste. “We weten van elkaar: wat er ook gebeurt, als we doen wat we moeten doen, dan gaat ie gewoon vallen. We kwamen 1-0 achter, maar we gingen drukken. En hij viel.”

Blokland rijdt in de week met Rick van der Meer en Jean-Paul van Leeuwen vier keer vanuit het Rotterdamse naar Katwijk. “We weten waarvoor we het doen. Dit is oprecht de mooiste club die er is. Dat zeg ik niet omdat er nu speel, maar dat hoor ik ook van spelers die hier op bezoek komen. Het is bizar hier.”

Voor Blokland was het al de derde titel met Katwijk. “Ik heb in de kleedkamer gevraagd aan Robbert Susan wat we de mooiste vonden. We vonden allebei dat dat deze is. Als je ziet hoe ver we achterstonden en welke reeks we hebben neergezet, wat ook het gevoel was tijdens die reeks, dit was toch de mooiste.”

Jagen

Ook na de nederlaag bij Jong Sparta bleef Blokland hoop op de titel houden. “We zijn al vaker opgestaan. We zijn gaan jagen. Wij wisten dat Rijnsburg nog niet eerder in deze positie was geweest, wij hadden die ervaring wel. Dat doet toch wat met je. Daar hebben we maximaal van geprofiteerd. We wisten dat we fitter zijn dan de andere teams en dat onze kracht ligt in de laatste dertig minuten. Daarom ook hebben we vandaag geen moment gewanhoopt toen we met 0-1 achter kwamen.”

Klik op VV Katwijk voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VV Katwijk voor meer informatie over de club.