Terugblik op afgelopen seizoen met Wim Wouters van jeugdig RKTVC1

0
512
rktvc-jeugd-geeft-glans

In zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van RKTVC 1 is Wim Wouters (57) erin geslaagd om met zijn ploeg kampioen te worden. De oud-speler van NEC blikt terug op zijn eerste seizoen als hoofdtrainer bij de club waar het voor hem allemaal begon.

Na het teleurstellende seizoen 2021/2022, was de club waar Wouters een halve eeuw geleden begon met voetballen op zoek naar een nieuwe trainer. De geboren Tielenaar zat al een seizoen zonder club en zijn handen begonnen te jeuken. ¨Ik had het geluk dat ik, voordat ik aan mijn ambtstermijn begon, al een een keer kon komen kijken bij de o17, de o19 en drie keer bij het eerste. RKTVC staat bekend om haar talentvolle jeugd en dat viel mij toen ook op. Met een paar jongens die ik daar zag rondlopen wilde ik graag werken bij het eerste en dat betekent dat je moet doorselecteren. Daar ben ik toen eerlijk in geweest¨.

Het doorschuiven van een aantal jonge talenten zorgde ervoor dat de selectie van het eerste vrij breed werd, te breed om iedereen aan het spelen te krijgen. Daar verzon Wouters samen met Stefan Haaksman, trainer van de JO19, aan het begin van het seizoen een oplossing voor. ¨Omdat we zo’n jonge selectie hebben, zeven of acht jongens kunnen nog in de JO19 spelen en een paar zijn er rond de twintig, hebben we ervoor gekozen een JO23 te starten. Zo had ik elke zondag vier, vijf jongens op de bank zitten die zaterdag al minuten gemaakt hadden. Dat vind ik bij de amateurs heel belangrijk¨.

Wouters gedurfde aanpak om met veel nieuwe en jonge jongens te gaan werken, betekende dat hij op het tactiekbord nog wat puzzelwerk te doen had. Die puzzel werd gelegd aan de hand van de eerste wedstrijden. ¨In de beker interesseert mij het resultaat niet. Die wedstrijden gebruikte ik om te kijken waar we stonden. Ik keek toen naar kwaliteiten als: loopvermogen, scorendvermogen en spelintelligentie. Na die wedstrijden viel mij op dat er enorm goed positiespel gespeeld werd. Daar ben ik toen nadrukkelijk op gaan trainen.¨

De eerste wedstrijd van het seizoen speelde de ploeg van Wouters tegen de Teisterbanders. Hij wilde voorafgaand aan die wedstrijd nog geen hoge verwachtingen ophangen aan het seizoen. ¨We wonnen die wedstrijd. En na drie wedstrijden stonden we op negen punten. Toen heb ik de jongens voorgehouden dat ik als trainer het gevoel kreeg dat we best hoge ogen konden gooien dit seizoen. Het woord ‘kampioenschap’ sprak ik nog niet uit, maar zeker top drie.¨

Na de vliegende start van ‘RK’ en de daarbij horende stijgende verwachtingen, kwam er een lichte vormdip, stelt Wouters. ¨We liepen tegen twee nederlagen en een gelijkspel aan. Daarna kwam Maliskamp op bezoek, dat op dat moment bovenaan stond. Een ervaren ploeg, die fysiek veel verder was dan wij. Het werd 0-0, maar we hebben ze alle hoeken van het veld laten zien. Dat was volgens mij het kantelpunt van het seizoen.¨

De make-or-break wedstrijd was de uitwedstrijd tegen datzelfde Maliskamp. RKTVC tankte onderweg naar die wedstrijd veel vertrouwen, het won alles op SV Buren thuis na (1-1) en stond bovenaan. ¨Ik was erg benieuwd of mijn ploeg zich staande zou houden toen we die kant op gingen. We stonden één punt voor op Maliskamp, vanwege een paar misstappen van hen. Daarnaast hebben wij veel jongens die uit de duels moeten blijven terwijl zij het juist van hun fysieke kracht moeten hebben. De druk zat er dus goed op. Maar na een half uur spelen, stonden we 0-4 voor. Die jongens wisten niet waar ze moesten lopen! Toen wist ik het zeker; dit wordt een kampioenschap¨.

Daar had Wouters gelijk in. RKTVC won met zes punten voorsprong op de nummer 2 de titel. Volgend seizoen is Wouters van plan deze lijn door te trekken. ¨In de derde klasse gaat alles weer een stukje sneller, we zullen dus moeten aanpoten. Maar mijn aanpak blijft hetzelfde. Ik heb weer wat nieuwe talenten uit de jeugd op het oog die ik bij het eerste wil betrekken. Ik kijk niet naar leeftijd, maar naar kwaliteit. Hier, bij ‘RK’, is namelijk iedereen een ster. ̈