Swingend debuut in zaterdagvoetbal

0
176

 

Het zaterdagamateurvoetbal was voor de 47-jarige Patrick Kok tot dit seizoen nog een onbeschreven blad in zijn trainerscarrière. Bij het in de eerste klasse teruggekeerde Heerjansdam heeft de Rotterdammer die lacune inmiddels ingevuld. En niet onopgemerkt, want onder leiding van Kok manifesteert de Molenweiclub zich in de eerste acht speeldagen van de competitie als een aanwinst voor de eerste klasse B.

HEERJANSDAM –  De rentree in de eerste klasse heeft vooralsnog een glorieus tintje voor Heerjansdam, dat in de eerste acht speeldagen van de competitie ogenschijnlijk moeiteloos een plek in het linkerrijtje van de – zeker in de breedte – ijzersterke eerste klasse B van het district West II.
Uitgerekend de competitieleider van dit district, de in Rotterdam woonachtige Patrick Kok, maakt dit seizoen voor het eerst kennis met het zaterdagamateurvoetbal in zijn ‘cluster’. Kok was eerder werkzaam bij clubs als PSV Poortugaal, CVV De Zwervers en Spartaan’20 in het zondagamateurvoetbal. Bij Spartaan’20 liep zijn actieve voetballoopbaan ten einde, maar hij is nog steeds lid van die vereniging.
De geheimen van het zaterdagamateurvoetbal lijkt Kok zich in ijltempo eigen te hebben gemaakt. ,,De eerste klasse B is een mooie klasse gebleken’’, liet hij optekenen na de 1-0 nederlaag tegen SC Feyenoord, de gedoodverfde titelkandidaat die de eerste periodetitel na de confrontatie met de ‘Dammers’ op zak stak. Aan die wedstrijd kleefde overigens wel een bijzonder verhaal: SC Feyenoord speelde de thuiswedstrijd op de Molenwei in Heerjansdam, omdat het programma van die dag op thuisbasis Varkenoord geen ruimte gaf. Heerjansdam fungeerde dus als gastheer, maar speelde volgens het wedstrijdformulier uit.
Dat deed de brigade van Patrick Kok overigens verdienstelijk, zoals nieuwkomer Heerjansdam toch de wangen van de eigen aanhang in de openingsweken al regelmatig heeft laten gloeien van trots en plezier. Ondanks een spectaculaire 4-3 nederlaag bij Oranje Wit, na met 2-0 en 3-2 te hebben geleid, heeft Heerjansdam momenteel de status van subtopper. ,,En dat ondanks het blessureleed waarmee we te maken hebben gehad’’, aldus Kok, die zelf het thuisduel tegen Deltasport (2-1 winst) moest missen omdat hij toen in het ziekenhuis lag.
,, Tegen SC Feyenoord miste ik vier basiswaarden met Richard Clement, Paul Scheurwater, Jelmer Nugteren en Mathijn Valster, om maar een voorbeeld te noemen. En ondanks die rij afwezigen speelde de promovendus niet voor de eerste keer dit seizoen tegen een (nadrukkelijk) hoger aangeslagen tegenstander een puike wedstrijd. Met de offensieve intenties, de aanwezige individuele kwaliteiten maar ook met de teamgeest zijn de ‘Dammers’ een aanwinst voor de eerste klasse, die zich geen enkele zorg zou moeten maken over lijfsbehoud.
Kok bleef echter ook na het knappe weerwerk tegen Feyenoord en de goede prestaties in de openingsmaanden van het seizoen kritisch. ,,We krijgen nog te vaak tegendoelpunten in belangrijke fases, zoals net voor de rust. Dat is ons tegen Oranje Wit overkomen en dat gebeurde ook tegen SC Feyenoord.  Zeker omdat we zelf kansen lieten liggen om voor te komen of de voorsprong zelfs uit te breiden, brak ons dat op. Maar ik ben content over de manier waarop we ons tot nu toe presenteren. We  durven initiatief te tonen, ook tegen een betere ploeg als SC Feyenoord als de gelegenheid er is, en spelen met lef.’’ Een strijdwijze die ertoe moet leiden dat handhaving een goed realiseerbaar doel moet worden.