SV Oranje Wit, club van de week: Jan-Willem Bozuwa

Het is weer vrijdag, normaal gesproken betekent dit één ding: bijna weekend! Bij VoetbalJournaal betekent dit iets anders. Het is namelijk de laatste dag van de week van Oranje Wit, onze club van de week. Normaal gesproken sluiten we de week af met een voorbeschouwing op de wedstrijd van aankomend weekend. Helaas is dat niet mogelijk nu.  

Sport-centrum-dordrecht_internetbalk_2020

Voordat we over de vereniging gaan praten, willen we de voorzitter wat beter leren kennen als persoon en vooral als voetballer. “Ik heb mijn hele leven bij Oranje Wit gevoetbald, totdat niet meer ging vanwege mijn knie. Daarna ben ik gaan tennissen bij Oranje Wit. Ik heb 1 jaar in Australië gevoetbald bij de Astro Flyers in Sydney. Op mijn vijfde begon ik met voetballen. Mijn broers voetbalde allebei al bij Oranje Wit. Logische keuze dus.” Voordat Jan-Willem stopte met voetballen probeerde hij al zijn steentje bij te dragen binnen de vereniging. “Toen ik gestopt ben met voetballen. Rond mijn 37ste ben ik ongeveer echt als vrijwilliger begonnen. Uiteraard droeg ik ook mijn steentje bij toen ik nog voetbalde zelf. Blaadjes rondbrengen toen ik klein was, oud papier ophalen, loten verkopen enzovoorts.”

Nadat we Jan-Willem wat beter hebben leren kennen, gingen we in op zijn huidige functie binnen Oranje Wit. “Als voorzitter ben je eindverantwoordelijk. Voor van alles en nog wat. En dat is bij een mooie sport club als Oranje Wit anders dan bij een bedrijf. Je zit de vergaderingen voor, schuift aan bij overleggen van andere commissies, treedt op bij verschillende officiële gelegenheden van de club, onderhoudt contact met de gemeente en andere externe partijen, neemt deel aan het voorzittersoverleg, contact met KNVB, je bent het luisterend oor voor mensen die tegen problemen aanlopen binnen de club, contact met media, bepaalt samen met anderen de koers van de club en ga zo maar door.”

Naast de voetbalvereniging Oranje Wit bestaat SV Oranje Wit ook uit een tennisclub en biljartclub. “Het is een grote club, met naast de voetbalafdeling ook een bruisende tennisclub en een biljartclub. Je kunt dus je hele leven Oranje Witter zijn. We hebben veel goede bestuurders en andere vrijwilligers, dus je doet het zeker niet alleen. Het geeft veel energie om samen te werken met mensen die zoveel passie hebben voor de club. Als ik zie wat sommige mensen allemaal doen om mensen te laten genieten van sport bij onze club, dan is mijn rol maar een bescheiden bijdrage hoor.”

Iedere vrijwilliger heeft wel een speciale band met zijn/haar club. Voor iedere vrijwilliger zit hier weer een ander verhaal achter. Wij vroegen naar het verhaal achter Jan-Willem zijn band met Oranje Wit. “Mijn opa, Jan Stal, was één van de oprichters van de club. Dus het oranje-witte bloed stroomde al vanaf mijn geboorte door de aderen. Later werd mijn vader, Leen Bozuwa, voorzitter. Dus ik loop er al mijn hele leven rond. Het is echt een onderdeel van mijn leven geworden. Inmiddels spelen mijn kinderen er ook. En ik heb er heel veel vrienden aan over gehouden. Het voelt echt als thuiskomen als ik met mijn fiets de dijk afrijd en het complex zie liggen. Ik kan me niet voorstellen dat er een tijd kom dat ik niet meer bij die club rond zal lopen. Mijn vader komt nog steeds elke thuiswedstrijd van het 1e team in zijn scootmobiel kijken. Het zou zo maar kunnen dat ik dat op die leeftijd ook nog doe.”

Momenteel speelt het corona virus een hele grote rol in de wereld, zo ook voor voetbalverenigingen. Naast alle corona maatregelen en beperkingen, gaat het normale leven wel gewoon door. Wij vroeg Jan-Willem waar hij zich op dit moment mee bezighoudt binnen de club. “Op dit moment wordt je tijd opgeslokt door het steeds maar weer anticiperen op de nieuwe omstandigheden. En dan moet je uitkijken dat je de alledaagse zaken niet uit het oog verliest. Want alles gaat ook gewoon door. We zijn druk bezig met de verkeerssituatie rondom ons complex samen met de gemeente aan te pakken. Dat is al een strijd van meer dan 15 jaar, maar daar lijkt nu toch echt wat licht aan het eind van de tunnel. Daarnaast willen we onze leden, binnen de zeer beperkte mogelijkheden door de COVID-19 maatregelen, zoveel mogelijk activiteiten aanbieden. Maar ook onze jeugdopleiding, die de status van Regionale Jeugdopleiding heeft gekregen van de KNVB, verdient aandacht. We willen daar weer stappen maken.

Een grote club brengt natuurlijk veel werkzaamheden met zich mee. “Gelukkig zijn met al die zaken hele kundige en betrokken vrijwilligers betrokken, maar ongemerkt moet je daar als voorzitter toch ook aardig wat tijd in steken. Maar dat doe ik graag. Het geeft energie.”

Tenslotte vragen we iedere deelnemer van club van de week wat er nou eigenlijk zo mooi is aan hun vereniging. “De combinatie van ambitie en gezelligheid. Bij Oranje Wit is ruimte voor beiden. Onze selectieteams spelen op hoog niveau, maar ook voor mensen die het vooral leuk vinden om tegen een balletje te trappen, te slaan of te stoten, is alles goed geregeld. En de passie van de mensen die dat soms al hun hele leven doen, is schitterend om te zien. En ook de functie die wij hebben voor de jeugd is mooi. We bieden kinderen de mogelijkheid zich te ontwikkelen. Zowel mentaal als lichamelijk. Zonder dat al te zwaar te willen maken heeft zo’n club ook een opvoedkundige taak. Dat alles bij elkaar maakt dit een hele mooie club.”

Een mooie afsluiter voor de week van SV Oranje Wit. Volgende week is er weer een nieuwe club aan de beurt, wil je dit niet missen? Houd dan Facebook en deze website in de gaten voor nieuwe artikelen.

Klik hier voor meer artikelen over SV Oranje Wit
Klik hier voor meer informatie over SV Oranje Wit

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Pjotr Sanders: de sportverzorger van VVGZ

Pjotr Sanders is 32 jaar en werkt in het dagelijks leven als docent aardrijkskunde op het Heer Bokel College....

Keeper Gino van Luijn begint aan nieuw avontuur bij Delta Sports ’95

Vandaag gaan we in gesprek met doelman Gino van Luijn. Gino is keeper bij Delta sports ’95.  We hebben...

Jacco Vink van Fortuna Be Quick heeft het naar zijn zin

Vandaag gaan we in gesprek met Jacco Vink. De 22-jarige middenvelder speelt al sinds zijn vijfde voetbal. Zijn carrière...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.