Stout keept zich binnen drie jaar in het eerste van OFB

0
507
13_OFB_Keeper

Hij is achttien jaar, zit pas sinds drie seizoenen op voetbal, maar is wel al doelman bij het eerste elftal van vijfdeklasser OFB. Ook voor Tijmen Stout zelf, is het de laatste tijd allemaal behoorlijk snel gegaan. “Het was tijdens trainingen en wedstrijden echt héél anders.”

Want wennen, moest de talentvolle keeper na zijn overstap van de jeugd naar de senioren natuurlijk wel. “Ik werd gevraagd en dacht: die zijn allemaal ouder, sneller én vooral meer fysiek. Maar het werd eigenlijk steeds leuker.” Het grootste verschil? “Ze schieten harder en het gaat veel meer twee kanten op, daardoor kom je ook vaker in een één tegen één.” Situaties waar Stout tot voorkort nooit tot zelden in terechtkwam, want zoals gezegd, zit hij eigenlijk pas net op voetbal. Een bijzonder verhaal. “Sinds mijn vijftiende ben ik lid van OFB, daarvoor voetbalde ik gewoon met vrienden op het veld.”

Eens proberen

Tot de trainer van de JO15, een goed woordje voor hem deed. “Het mocht eerst niet van mijn ouders, hij heeft ze uiteindelijk overgehaald.” Gelukkig maar, zo lacht Stout. “In de JO15 en de JO16 hadden we ook echt een leuk team. Zijn we zelfs nog een keer kampioen geworden.” Toch viel die lichting na verloop van tijd uit elkaar, maar hij is er zelf dus nog altijd wel. Inmiddels bij het eerste. “Het is allemaal heel snel gegaan.” Al is dat gezien zijn kwaliteiten, misschien nog niet eens zo gek. “Met uitschieten kom ik bijna aan de andere kant en ook reddingen één op één, gaan steeds beter.” Zijn grootste verbeterpunt? Na lang nadenken. “Penalty’s!” Misschien kunnen zijn voorbeelden Ter Stegen en Neuer, hem daar nog een handje bij helpen. “Van hun filmpjes krijg ik altijd gelijk zin om zelf ook te gaan keepen. Daar kun je natuurlijk veel van leren.” En dat is, gezien zijn achtergrond, geen overbodige luxe. “Met vrienden op het veld, begon ik eigenlijk als spits. Een vriend van mij was elf én keeper. Toen wilde ik het ook wel eens proberen.” Dat ging zelfs zo goed, dat Stout dus besloot om er zijn vaste positie van te maken. Die ‘switch’, werpt ook nu zijn vruchten af. “Ik ben goed op de lijn, maar wil ook heel graag meevoetballen. En daarnaast probeer ik natuurlijk veel te communiceren.”

Hoger niveau

Allemaal met maar één doel: hoger eindigen dan die zesde plaats, van de elf, van afgelopen seizoen. “We hadden het zeker beter kunnen doen. Voor mijn gevoel zat er meer in, al hadden we ook te maken met veel blessures.” Waaronder Stout zelf. “Ik heb er, in het midden van het seizoen, anderhalve maand uitgelegen met opgerekte kniebanden. Vooral met uitschieten, had ik last.” Is dat nu helemaal over? “Nog niet honderd procent fit, maar wel beter.” En dus kan de lat, als het aan hem ligt, omhoog. “Voor promotie gaan, wil natuurlijk iedereen. Plek twee of drie zou wat mij betreft heel mooi zijn!” Aan ambities dus geen gebrek, voor de inwoner uit Ooltgensplaat. “Eerst nog beter worden als keeper en als ik dan ooit die kans krijg, zou ik op zich wel op een hoger niveau willen spelen.” Heel even, leek Stout die kans onlangs al te krijgen. “Ik zit ook op zaalvoetbal, daar vroeg iemand of ik bij SHO in de JO19 wilde komen keepen. Dat is vierde divisie. Daarna heb ik er niks meer van gehoord.” Maar geen tijd om bij de pakken neer te zitten, want de focus moet weer op OFB. “Wie weet komt het na dit seizoen…”

Klik op OFB voor de laatste artikelen over de club.
Klik op OFB voor meer informatie over de club.