Stijn Kuijstermans van waarde op en naast het veld van DIOZ

0
106

Toen ze twee jaar geleden aan Stijn Kuijstermans vroegen of hij het zag zitten om jeugdcoördinator te worden bij DIOZ, had de speler van het eerste elftal maar weinig tijd nodig om na te denken. Natuurlijk wilde hij dat! “Ik voetbal hier al vanaf de jeugd, dan wil je graag iets voor ze terugdoen.”

Tic_253688

Maar hij kan het niet alleen, belangrijker nog, hij wil het niet alleen doen. Daarom was de 24-jarige verdediger blij dat ook zijn teamgenoot Bas Jongmans destijds werd gevraagd zich in te zetten voor de jeugd van DIOZ. “Dat maakt het wel extra leuk en gezellig, anders had ik het waarschijnlijk ook niet gedaan.” De twee kennen elkaar al jaren, vertelt de 24-jarige Kuijstermans. “We zaten toen nog samen in de jeugd, inmiddels spelen we samen in het eerste.” Over het hoe en waarom, is hij duidelijk. “We zijn een kleine vereniging, dan is het hartstikke moeilijk om genoeg vrijwilligers te vinden. Als iedereen dan zijn steentje bijdraagt, is dat alleen maar goed voor de toekomst. Het moeten niet steeds dezelfde mensen zijn.”

Wibro_-255433

Bekend gezicht

Zoals ze ook voor hem klaarstonden, toen hij nog klein was. “Als jongens van het eerste of ouders er dan voor zorgden dat jij lekker kon voetballen, was je ook heel blij. Nu kunnen wij op onze beurt iets betekenen voor de jeugd.” Zijn taak is simpel. “We staan in direct contact met jeugdtrainers, leiders en scheidsrechters. Dat proberen we allemaal draaiende te houden, daarnaast verzorgen we de materialen als dat nodig is. Voor ieder seizoen maken we de indelingen voor de teams, zodat zoveel mogelijk spelertjes lekker kunnen voetballen.” Maar het leukste blijft toch wel het organiseren van activiteiten, zo vertelt hij. “Bijvoorbeeld het jeugdvoetbaltoernooi, samen met de ouders, dan bouw je echt een band op. De jeugd kent mij en Bas inmiddels natuurlijk ook wel van gezicht.” Dat gezicht laten ze zoveel mogelijk zien, al gaat het eigenlijk het beste wanneer dat zo min mogelijk het geval is. “Als alles goed loopt, zoals dat nu het geval is, dan kost het ons eigenlijk weinig tijd. De leiders regelen het meeste, bij problemen komen ze bij ons terecht. Of als er nieuwe spelers zijn, dan komen wij in actie.” Zijn eigen inzet op het veld, zou als voorbeeld kunnen dienen voor de jeugd. “Ze kijken stiekem toch een beetje tegen je op. Ik moet het vooral hebben van hard werken, ben sterk en snel. Met mijn loopvermogen kan ik veel compenseren. Een soort Denzel Dumfries, maar dan een stuk minder, haha!”

Derby

Niet geheel onterecht wordt Kuijstermans dan ook vaak als rechtsback opgesteld, wat hij kan verwachten van komend seizoen, vindt hij lastig in te schatten. “We komen in een andere vierde klasse, meer de kant van Breda op. Die tegenstanders zijn waarschijnlijk vooral voetballend beter, wij moeten dan op vechtlust proberen overeind te blijven. Als je dan de bal afpakt, ben je misschien wel meteen bij de goal.” Een echte doelstelling hebben ze dan ook niet, al is er wel één vurige wens. “Sowieso niet degraderen, dat moet lukken, we zullen vast ergens halverwege eindigen. Als we twee keer de derby tegen DEVO winnen en we blijven erin, is het seizoen meer dan geslaagd.” Ook buiten het veld, heeft hij het meer dan goed naar zijn zin. “Het zijn allemaal vrienden, je speelt vanaf de jeugd al samen. Inmiddels ken je ongeveer iedereen.” Of hij nog lang coördinator van de jeugd blijft weet hij niet, jeugdtrainer wordt hem in ieder geval niet. “Ik bekijk het gewoon per jaar, nu vind ik het nog hartstikke leuk en is het prima te combineren.” Voor komend seizoen is alles geregeld, maar stil zit hij de komende tijd niet. “Na de schoolvakantie hebben we altijd wat nieuwe aanmeldingen en we gaan eindelijk weer voetballen, dan is het tijd om scheidsrechters te regelen!”

Klik hier voor meer informatie over DIOZ

Klik hier voor meer artikelen over DIOZ