Slimme ledverlichting van Firefly: ‘Geld én energie besparen’

0
239
firefly

Met het thema duurzaamheid bij toch vrijwel iedere voetbalclub hoog op de agenda, hebben ze bij Firefly de figuurlijke wind behoorlijk mee. Want het bedrijf dat gespecialiseerd is in het plaatsen van slimme ledverlichting, heeft maar één missie: “Samen maximaal verduurzamen!”

Sinds een jaar of vier, dus ook in samenwerking met voetbalclubs, legt oprichter Frank Visser (26) uit. “De verenigingen kwamen natuurlijk door de afgelopen periode best wel in zwaar weer. Dan willen ze graag geld besparen. Het begon met één vereniging, inmiddels hebben we een stuk of 200 sportvelden gedaan.” En dat terwijl hij zeven jaar geleden vooral begon met het verlichten en verduurzamen van bedrijfsgebouwen. “Daar staan we nog altijd het meest om bekend, met onze slimme ledverlichting. Maar we hebben een flinke rebranding ondergaan.”

Dimmen
Zo is bijvoorbeeld ook profclub FC Den Bosch, uitkomend in de Keuken Kampioen Divisie, klant bij het bedrijf van Visser. Hij begrijp zelf wel waarom. “Met onze manier van verlichten, kun je geld én energie besparen.” De CEO legt uit, hoe dat zit. “Het is een combinatie van. Onze lampen hebben het laagste energieverbruik, vandaar ook de naam. Het vuurvliegje (Firefly) is het enige licht ter wereld, dat honderd procent licht geeft, zonder energie (warmte) te genereren. En daarnaast, maken we gebruik van een uniek efficiënt lichtmanagementsysteem. Dus als er geen licht nodig is, kunnen we ze automatisch dimmen.” Met een draadloze sensor, van afstand. “Bijvoorbeeld met een tijdschema, waarop de lampen aan of uit gaan. Maar ook voor een stukje veiligheid. Ze branden voor twintig procent als er niemand is en gaan naar honderd, als er beweging wordt gesignaleerd.” De meest efficiënte oplossing dus, voor de laagste prijs. “We doen alles zelf. Van ontwikkelen tot aan monteren.” Voor de sportwereld maken ze bij Firefly gebruik van een speciale service. “Clubs kunnen ons betalen, uit de besparing die wordt behaald. Dan hoef je dus eigenlijk niet extra te investeren.” Hoe dat gaat? Visser neemt ons mee, een rondje langs de velden. “Het begint altijd met een fysieke afspraak. We komen vrijblijvend langs, om de boel te inventariseren en te kijken naar de huidige verlichting.” Vervolgens, als is vastgesteld hoeveel licht er nodig is, wordt er een lichtplan gemaakt. “Kijken wat een club kan besparen. Mocht alles akkoord zijn, gaan we over tot het produceren. Want ook dat hebben we in eigen beheer.” 

Samenwerken
Na het installeren door de monteurs, is het natuurlijk nog niet klaar, vertelt hij. “Omdat het slimme ledverlichting is, kunnen we alles op afstand monitoren. Dus nog voordat er iets aan de hand is, lossen wij het op.” Met inmiddels 34 man in dienst, draait Firefly op volle toeren. De eigenaar weet wel waarom. “De besparing is enorm! Als je van oude verlichting overstapt naar ledverlichting bespaar je, zonder te dimmen, zestig procent. Maak je wel gebruik van efficiënt lichtmanagement, loopt het zelfs op tot tachtig of negentig procent.” Ondanks dat, maakt Visser zich een klein beetje zorgen. “De sportmarkt is geen gezonde markt. Veel partijen willen niet in gesprek of samenwerken, terwijl wij dat juist heel graag wel willen.” Want, zo vertelt hij. “Als alle voetbalclubs nu zouden beslissen om over te stappen, duurt het nog járen voordat dat gerealiseerd is. Bedrijven moeten, denk ik, juist doen waar ze heel goed in zijn. Wij het ontwikkelen en produceren van unieke smartoplossingen, een ander monteren. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een uniek draadloos lichtmanagementsysteem ontwikkeld, waarmee we ‘domme’ lampen, op een goedkope en makkelijke manier om kunnen toveren tot slimme lampen. Juist daarom willen wij graag samenwerken!Allemaal met maar één doel: “Om samen meer sportclubs te kunnen verduurzamen, op de meest duurzame manier.” Want voor Visser, die eigenlijk straaljagerpiloot wilde worden, is dit een soort hobby. “Het is een beetje uit de hand gelopen. Ik was toegelaten bij Defensie, maar dat ging uiteindelijk toch niet door. Via de opleiding sportleraar, kwam ik in aanraking met verlichting.” En met succes dus. “Onze kracht, zit hem in de efficiënte oplossing. Met een stukje IT en techniek, klanten helpen te besparen. Alles zelf uitvinden, daar leer je het meeste van. Hoe leuk is het dan, als het ook lukt?” Een efficiënte lamp, op een slimme wijze bedienen, dat is gelukt. “Daar krijgen wij dagelijks nieuwe energie van!”