Serge Merckx één van de vele oud-spelers actief binnen jeugd van v.v. STEEN

0
247

SINT JANSTEEN – Zelf doorliep hij alle jeugdlichtingen bij v.v. STEEN en speelde jarenlang in het eerste elftal. Nu is Serge Merckx, samen met nog een reeks oud-ploeggenoten, actief als trainer binnen de jeugdafdeling van de zondag derdeklasser.

“En dat valt op dit moment niet mee. De kinderen zie je het steeds moeilijker hebben om zich te motiveren tijdens de trainingen. Natuurlijk zijn ze nog jong bij de JO8, maar je merkt dat ook zij weer heel erg snakken naar het spelen van wedstrijdjes in het weekend. Nu doen we dat ook wel, maar doen we het onderling met de team van de JO6, JO7 en JO9. Dan doen we de boel door elkaar verdelen en spelen we wedstrijdjes of een minitoernooitje. Maar het is toch anders dat je onderling speelt, dan wanneer je tegen een andere club speelt op een vreemd veld en in een andere omgeving.”

Het zorgde ervoor dat Merckx, wiens zoontje Quint ook in de JO8 speelt, af en toe al eens een trainingsavond niet door liet gaan. “Want je ziet dat ze moeilijker te motiveren zijn en het is best lastig om het dan elke week twee trainingsavonden uitdagend en leuk te houden. Je merkt dat bij de kinderen de spanningsboog lager is dan normaal. En zeker toen ze ook niet naar school konden, toen bleek het voetbalveld eerder een plek om lekker ‘los te gaan’ dan om er lekker te voetballen haha. Het soms wel druk om twee avonden en op zaterdag op het veld te staan met die kleine mannen, al had ik niet direct een rol als trainer voor mezelf in gedachten toen mijn zoontje begon te voetballen. Maar je weet hoe dat gaat he, van lieverlee rol je erin en voor je het weet sta je als trainer tussen een groep kids. Zo is het bij gegaan en ook bij de ander ‘voetbalvaders’ die hier actief zijn.”

Toch vindt hij het wel leuk om te doen en geniet hij van de kleine gasten die lekker ongedwongen een wedstrijdje voetballen. “In het begin van het seizoen ging het ook lekker. We speelden leuk in de wedstrijdjes en wonnen ook vrijwel alles. Toen we uiteindelijk niet meer mochten voetballen viel voor velen het doel om ergens voor te trainen weg. En dat is iets van alle leeftijden heb ik wel gemerkt. Want iedere voetballer wil partijtjes spelen of trainen met een doel. En dat is om in de competitie goed voor de dag te komen en regelmatig eens wedstrijden te winnen. Daarbij is het vooral ook leuk om onder elkaar met een hobby bezig te zijn.”

Zelf speelt de 38-jarige Merckx, eigenaar van zijn eigen bouwbedrijf, nog altijd in het derde elftal in het rattendorp. Daar speelt hij samen met tal van voormalig eerste elftalspelers, waarvan velen ook een rol vervullen binnen de club. Zo staan onder meer ook Piet van Looij, Danny van Daalen, Niels de Clercq en Jurriaan de Vliegere als trainers op het veld binnen de jeugd, terwijl Marco Ottjes de dames van DKS’17 traint en coacht. “Dat is natuurlijk erg leuk, want zo ontmoet je elkaar in deze rare coronaperiode nog een paar keer per week. Zelf trainen doen we met het derde nu niet, want met viertallen trainen heeft geen enkele zin. Rondootje, afwerken en een partijtje dat is het allerleukste om te doen en dan daarna een pint pakken in de kantine. Maar dat is allemaal al een tijdje geleden helaas.”

Waar velen daardoor op zoek zijn gegaan naar andere vormen om in beweging te blijven zoals fitnessen, hardlopen, wielrennen of mountainbiken, daar is dat allemaal niet aan de inwoner van Kapellebrug besteedt. ‘Ik mis het voetbal al vanaf het eerste weekend dat de competitie werd stilgelegd. Als je een drukke baan hebt, dan is het voetballen echt een uitlaatklep. Net zoals het jeugdtrainer dat was. Nu zien de weekenden er toch wel anders uit. Maar een beetje moeilijker opstaan op maandag omdat ik heb gevoetbald… Gek genoeg kijk ik daar inmiddels nog het meeste naar uit.”

Klik hier voor meer artikelen over VV Steen