Seolto, mede dankzij Danny Kieboom, eerste amateurclub met belijningsrobot

0
751
29_Seolto_Onderhoud

Steeds meer dingen in het dagelijks leven gaan automatisch. Iets om bang voor te zijn? Wat Seolto betreft niet. De voetbalvereniging uit Zevenbergen maakt sinds dit seizoen als eerste amateurclub in Nederland gebruik van een robot die lijnen kan trekken. “In een half uurtje, is alles gedaan”, vertelt Danny Kieboom.

Dat Kieboom bij het aanschaffen en installeren van een belijningsrobot betrokken is geraakt, behoeft in eerste instantie de nodige uitleg. Die geeft de 37-jarige inwoner van Zevenbergen dan ook graag. “Ik heb jaren geleden bij TPO gevoetbald en ben toen op mijn 21ste hier naartoe verhuisd. Vier jaar later speelde ik in het eerste.” Toch duurde dat niet lang voor de verdedigende middenvelder. “Een paar jaartjes maar, daarna raakte ik zwaar geblesseerd. Gescheurde achillespees en later nog een gebroken enkel.”

Probleem

Kieboom verdween een beetje uit beeld, tot in 2018 zijn kinderen begonnen met voetballen. “Ik kwam weer terug en ben ook meteen vrijwilligerstaken gaan doen. En een seizoen later, ben ik bij het zesde gaan spelen. Daar zit ik nog steeds.” Tot groot genoegen. “Het voelt als thuis, dat is voor mij de reden dat ik het zó naar mijn zin heb. Het familiegevoel en iedereen is betrokken.” Hijzelf dus ook. “Sinds 2019 doe ik, als lid van het bestuur, het facilitaire gedeelte. Onderhoud van het terrein, de kleedkamers, maar vooral het pand.” Een bewuste keuze. “Je merkt dat het qua vrijwilligers lastig is, dus het is maatschappelijk belangrijk om betrokken te zijn. Daarom hebben we ook die belijningsrobot aangeschaft. Daar was niemand meer voor te vinden…” Precies op dat punt, liepen ze bij Seolto dus tegen een probleem aan. Wie moet de lijnen gaan trekken? “Toen ben ik eind vorig seizoen samen met Marc Pellen op zoek gegaan naar alternatieven. Zodat we konden belijnen, zonder al te veel arbeid. Onze ‘oudere mannen’ konden het fysiek niet meer aan.” Het tweetal benaderde vervolgens een aantal partijen, liet ze een demo geven en raakte onder de indruk. “Ik was zo’n robot al een paar keer tegengekomen bij onze voetballeverancier, dus eigenlijk was het puur toeval. We zijn ook de eerste amateurclub in Nederland die er één heeft.” Vooral in Amerika, is de populariteit groot, vertelt Kieboom. “Met name voor American football. Een paar profclubs hebben het hier ook, maar ze willen gaan uitbreiden.”

Programmeren

Mooie theorie, hoe werkt het in de praktijk? “Die robot heeft een GPS-systeem. Je zet hem op een vaste plaats naast het veld en met een tablet, rijd je hem zo het gras op. Een kan met verf erin, veld selecteren en op start drukken. De rest gaat allemaal automatisch.” Als alles vooraf goed is ingesteld, lacht Kieboom. “Eenmalig moet je alles programmeren, met Google Maps, zodat je het veld kunt selecteren.” Een kind kan de was doen. “Een gewoon veld, duurt een half uurtje. Normaal waren die mannen anderhalf uur bezig. In een uurtje of twee, is nu het hele sportpark gedaan.” De gehuurde robot, want kopen is te duur, doet dus uitstekend zijn werk. “Eerst hadden we twee mensen nodig, moest je een touwtje spannen, karretje erachter. Dit is een stuk sneller, nauwkeuriger én netter. Die robot is tot op twee centimeter nauwkeurig!” Eén ding is duidelijk, Kieboom is maar wat blij met zijn apparaat. “We belijnen nu één keer per week. Met veel regen en snelgroeiend gras, is dat ook wel echt nodig. Bij koudere temperaturen is dat minder.” En ook Rinus en Jos van de onderhoudsploeg, zijn tevreden. “Die willen er natuurlijk ook mee werken! Fysiek is dat een stuk minder zwaar voor ze.” Naast de robot, die ze bij Seolto sinds het begin van dit seizoen dus intensief gebruiken, hebben ze tot slot nog een in het oog springende gadget bij de club. “Vorig jaar hebben we een nieuw scorebord gekregen, ook dat is weer een leuk extraatje. Komend seizoen gaan we daarom bij alle teams op het hoofdveld, gifjes en opstellingen gebruiken!”

Klik op Seolto voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Seolto voor meer informatie over de club.