’S-GRAVENDEEL – Omdat de hoofdmacht van ’s-Gravendeel ver verwijderd bleef van een kampioenschap, moest een terugkeer naar de derde klasse afgedwongen worden via de nacompetitie. Bij de eerste horde ging het echter fout voor de formatie van trainer Sander Willemstijn: na strafschoppen werd verloren van Laakkwartier waardoor het seizoen in een deceptie eindigde.
Wéér werd ’s-Gravendeel veroordeeld tot overwerk en weer namen Willemstijn en zijn spelersgroep afscheid van een seizoen met een fikse kater. Een jaar na de degradatie via het extra traject, waardoor de Trekdamclub werd teruggeworpen naar de vierde klasse, werden de ‘Seuters’ weer naar de herkansing doorverwezen. In de reguliere competitie was de overwegend jonge ploeg van de Trekdamclub nogal eens te instabiel gebleken: prima wedstrijden werden afgewisseld met ogenschijnlijk voorkombare uitglijders. Het bereiken van de nacompetitie was daardoor het hoogst haalbare. Op basis van de ranglijst dwong ’s-Gravendeel een deelnameronde minder af, waardoor de ploeg uit het Kildorp pas instroomde in de volgende schifting. Daarin was het Haagse Laakkwartier, met oud-prof Sjaak Polak als interim-trainer de tegenstander op een drukke, warme junizaterdag.
Het werd een gedenkwaardige zaterdag, want niet alleen eindigde het nacompetitieavontuur van ’s-Gravendeel abrupt maar ook de manier waarop dat gebeurde hield de gemoederen bezig. Tijdens de beslissende strafschoppenserie vielen er rake klappen op De Trekdam en moest het duel zelfs even gestaakt worden. De orde moest hersteld worden, het duel kreeg zelfs een nasleep waarbij ook burgemeester Charlie Aptroot van de gemeente Hoeksche Waard van de hoed en de rand wilde weten over de onverkwikkelijke gebeurtenissen die zich hadden afgespeeld.
De wedstrijd viel samen met een jeugdtoernooi dat tegelijkertijd plaatsvond. ,,Als bestuur hebben we om de tafel gezeten hoe we deze dag zo goed mogelijk konden laten verlopen, buiten het door de organisatie goed geregelde jeugdtoernooi. Hierbij is contact geweest met onze wijkagent over onder andere het parkeren, maar ook over het aantrekken van veel extra publiek bij het eerste elftal. De wijkagent heeft toen contact opgenomen met de wijkagent uit de buurt van Laakkwartier en kreeg hier te horen dat er diverse bussen met supporters werden verwacht, waar ook aanhangers van ADO Den Haag bij zouden zitten. Er werd geadviseerde om voor de zekerheid voorzorgsmaatregelen te nemen’’, licht het ’s-Gravendeel-bestuur toe. ,,Als bestuur hebben we er voor gekozen om beveiliging in te huren voor deze middag, om ten allen tijde de veiligheid voor onze bezoekers en met name de jeugd te kunnen waarborgen.
Lange tijd was de sfeer opperbest tussen de verschillende supportersgroepen. Er werd gezongen en natuurlijk meegeleefd met de wedstrijd die werd gespeeld. Tot het moment van de cruciale strafschoppenreeks, die nodig was na de 2-2 eindstand na 120 minuten voetbal. Achter het doel waar de penalty’s werden genomen is uiteindelijk een opstootje ontstaan tussen een aantal supporters van beide teams, waarbij een supporter van ’s-Gravendeel de veroorzaker bleek te zijn. Aangezien de beveiligers en de politie bijna naast het opstootje stonden kon dit heel snel worden gesust. Sjaak Polak voelde zich echter dermate (in woord en gebaar) bedreigd, dat hij zijn beklag deed na afloop van de gebeurtenissen. ,,Doordat het bericht op elke nieuwssite voorbij kwam, vond zelfs de burgemeester het nodig om op deze berichten te reageren zonder contact te hebben met ons. Het hele verhaal werd behoorlijk uit proporties getrokken’’, is het oordeel van het bestuur van ’s-Gravendeel onder leiding van Eric Hoekman.
,,Blijft het feit over dat de opstootjes niet bij het voetbal en zeker niet bij de sfeer van deze wedstrijd hoorden en dit door een ‘supporter’ van ’s-Gravendeel is ontstaan. Als bestuur hebben wij om de tafel gezeten en waarnemingen van onszelf, de politie en omstanders op een rijtje gezet. Op basis hiervan hebben wij betrokken personen een sanctie opgelegd namens het bestuur. Wat deze sanctie is en voor welke personen houden wij intern. Wij gaan er echter wel van uit dat deze sancties een signaal zijn, dat we dit soort gedrag niet tolereren en staan hier dan ook volledig achter. Het stoort ons wel dat er heel veel mensen wat vinden en oordelen terwijl ze er niet bij waren of niet het hele verhaal kennen of hun mening baseren op wat er in de media rond gaat’’, concludeert het bestuur na de climax die op een anticlimax uitdraaide.
Klik hier voor meer informatie over ‘s-Gravendeel
Klik hier voor meer informatie over ‘s-Gravendeel