Schijvenaar Gerben Potters is blij met transformatie van keeper naar veldspeler

0
130

Gerben Potters (25) heeft een bijzonder verhaal. Hij was jarenlang keeper in de jeugd van Schijf en bij de selecties van BSC en Moerse Boys, maar keerde vijf jaar geleden terug naar zijn eerste voetballiefde als veldspeler.

Potters vertrok bij Schijf als jeugdspeler omdat hij merkte dat het lastig zou worden een basisplek te veroveren tussen de palen in het eerste. Bij BSC kreeg hij die kans wel, eerst in de A1. Na twee seizoenen in Roosendaal vertrok hij naar Moerse Boys, om te kijken of hij dat niveau aan zou kunnen. Dat viel tegen, waarna hij 5 jaar geleden besloot weer terug te keren naar Schijf. Maar niet als keeper. “Ik was het plezier in het voetbal kwijtgeraakt, ben toen eens goed na gaan denken. Als doelman ben je toch een eenling, je traint apart en voelt je minder betrokken bij het team. Ik heb toen de keuze gemaakt om veldspeler te worden.”

Sindsdien staat hij achterin, eerst als rechtsback, de laatste jaren als centrale verdediger. “Best wel wennen”, noemt hij dat. “Je hebt het inzicht nog niet in het begin, weet niet wanneer je moet instappen, uit moet zakken of wanneer je het duel aan moet gaan. Daar heb ik wel moeite mee gehad.”

Inmiddels gaat dat een stuk beter. Wat heet, Potters werd kampioen met Schijf in de vierde klasse vorig jaar. Dit seizoen begon hij verrassenderwijs weer onder de lat. “Onze keepers waren geblesseerd en dus moest ik de handschoenen weer aantrekken. Toen merkte ik echt dat mijn keuze de juiste is geweest. Ik voelde me op de training niet echt prettig toen ik de andere jongens een positiespel zag spelen, terwijl ik keeperstraining kreeg.” Het was ook weer even wennen. “Ik heb er best wat ballen uit gehouden, maar niet zoals ik het geleerd heb. Het was echt wat onwennig, ik had ook heel veel moeite met hoge voorzetten, terwijl dat vroeger juist mijn kracht was.”

Inmiddels zijn de eerste en tweede doelman terug en focust Potters zich weer op zijn taak als verdediger. Schijf kent een moeilijk debuut in de derde klasse tot nu toe, met drie punten uit zes wedstrijden. “Het gaat allemaal net een tandje sneller. De tegenstanders zijn een stuk vaardiger en slimmer, dat merk je zeker als verdediger. Een spits heeft maar een halve kans nodig om te scoren, je kunt je geen enkele fout permitteren.”

Toch houdt de 25-jarige voetballer vertrouwen in zijn ploeg. “Uit de wedstrijden tegen Clinge, Gastel en Terneuzen halen we maar twee punten, terwijl dat er makkelijk zes konden zijn. Ik zie een stijgende lijn in ons spel, maar we zullen er alles aan moeten doen om niet te degraderen. Ik heb daar wel vertrouwen in. We hebben het in ons.”