Sc ‘t Zand Zaterdag 1: Opleidingsteam in een prestatieklasse

0
384

Sinds dit seizoen is Sc ’t Zand gestart met het herenteam Zaterdag 1. Als het kon, dan had de club de woorden ‘onder 23’ toegevoegd aan de naam van dit elftal, want oudere jongens zijn niet welkom bij het opleidingsteam, dat uitkomt in de sterke 4klasse C.

Pim Fijneman merkte dat er de laatste jaren bij Sc ’t Zand veel jeugdspelers de club verlieten als zij de overstap moesten maken naar het seniorenvoetbal. Dat had volgens het hoofd jeugdopleiding van de Tilburgse vereniging twee oorzaken: “Veel jongens zien het niet zitten om op zondagochtend om 10.00 uur te spelen. En daarnaast vonden ze het lastig om de stap naar onze selectie maken, omdat de concurrentie voor een plek binnen die groep groot is.”

De oplossing voor deze problemen was de komst voor een zaterdagteam, maar wel onder bepaalde voorwaarden. “Want we zijn een zondagclub en willen dat blijven. Daarom besloten we afgelopen zomer een zaterdagteam voor jongens onder de 23 jaar oud op te richten. Deze is gevuld met voornamelijk spelers uit onze voormalige JO19-2. Daarin speelden gasten die in onze selectie willen spelen, maar die nog niet ‘rijp’ genoeg zijn voor zondag 1 of 2. Door begeleiding van een goede technische staf en het spelen van leuke wedstrijden, willen we ze klaarstomen voor onze zondag teams.”

Over tegenstand hoeft Zaterdag 1 niet te klagen. De ‘jonkies’ van Sc ’t Zand zijn in het diepe gegooid en spelen dit seizoen in de 4eklasse C, een standaardcompetitie. Dat betekent dat de rood-witten uit Tilburg het moeten opnemen tegen eerste elftallen van gerenommeerde zaterdagclubs als ONI, Olympia’60 en The Gunners. Bovendien mogen de spelers van het zaterdagteam dus niet uitkomen voor de selectieteams van de club die op zondag spelen. “De jongens spelen uitwedstrijden soms voor veel publiek en hebben veel weerstand. Dat is zeer leerzaam en we hopen dat die gasten zich goed ontwikkelen, het resultaat is niet heilig”, zegt Fijneman.

Dit ‘opleidingsconcept’ is volgens Fijneman een beetje vergelijkbaar met die van PSV en Ajax, die hun beloftenteams laten ‘rijpen’ in de Keuken Kampioen Divisie. “Want uiteindelijk willen we zoveel mogelijk eigen jongens op zondagmiddag in de basis zien staan bij Sc ’t Zand 1”, zegt het hoofd jeugdopleiding van de grootste club van Tilburg. “Het team heeft nog niet bijster veel punten, maar de jongens zijn tot nu toe zeer positief over dit pilot.”