Samenwerkende Walcherse vrouwenteams verenigd in SVO WVV’20

0
123

MIDDELBURG – Samenwerken op het gebied van vrouwenvoetbal deden ze al met hun seniorenteams,  maar sinds dit voetbalseizoen hebben FC Dauwendaele en Zeelandia Middelburg nog verder geïntensiveerd. Beide clubs hebben zich verenigd in een nieuwe stichting: WVV’20, Walchers Vrouwen Voetbal. Eigen tenue, logo én een louter uit vrouwen bestaand stichtingsbestuur.

banner_koningsport_small_VJ

Adri Franke, al ruim 36 jaar actief als trainer binnen het Zeeuwse vrouwenvoetbal, is tevens ook al decennialang aanjager als het gaat om samenwerking. Vorig jaar kreeg hij eindelijk voet aan Walcherse grond toen Zeelandia Middelburg, FC Dauwendaele en SV Walcheren de handen ineen sloegen. De Vlissingse club haakte echter af en sinds dit seizoen hebben de twee Middelburgse clubs hun samenwerking intensiever gemaakt. Want naast de seniorenteams zullen in de nieuwe samenwerkende vrouwenvoetbalorganisatie (SVO) ook nog enkele MO17 teams én een MO19 team in competitie gaan namens WVV’20. “Alleen door samen te werken, kunnen we iets moois neerzetten. Van alle verenigingen de beste speelsters bij elkaar, zodat je een mooi niveau kunt aanbieden en iedereen trots is op Walcheren. Bij deze samenwerking gaat het overigens niet alleen om de beste speelsters, maar ook minder getalenteerde of minder prestatieve. Dat iedereen op eigen niveau kan spelen, daar gaat het om. Het is fantastisch dat Zeelandia en Dauwendaele elkaar hebben gevonden. Laten wij nu als voorbeeld dienen. Hier wacht ik al twintig jaar op. Hopelijk is dit een aanzet tot iets moois.”

Franke is ook hoofdtrainer van dames1, maar zal ook ondersteuning bieden aan de overige trainers van de teams. Daarnaast is hij ook enorm blij met het feit dat het nieuwe bestuur van WVV’20 helemaal alleen bestaat uit dames. “Er zijn vijf dames, zelf ook allemaal actief bij de senioren, die de handschoen hebben opgepakt. Enorm belangrijk dat zij deze samenwerking gaan dragen en mede vorm gaan geven. Daar ben ik trots op!”

Het bestuur bestaat uit Annemiek Roovers (VZ/ ledenadministratie), Muriel Marijs en Nicky Riemens (PR en communicatie), Emma Verstraate (VZ/ wedstrijdsecretariaat) en Mariëlle de Visser (materiaal). “We wilden graag ook vanuit de damesafdeling zelf een rol op ons nemen. We doen het samen met elkaar en voor elkaar. Dus vandaar dat het misschien ook meer impact heeft als we laten zien als dames dat we er echt ook zelf voor willen gaan. We willen op termijn met onze teams proberen op een zo hoog mogelijk niveau te voetballen én dat er in de toekomst een goede doorstroming is vanuit het meidenvoetbal richting de senioren. Maar plezier in het voetbal is het allerbelangrijkste. We voetballen samen, kennen elkaar en ondersteunen elkaar waar nodig. Met elkaar en voor elkaar. Samen met iedereen de schouders onderzetten om dat te realiseren.”

Alles staat goed op poten, ze hebben mooie navy-blauwe tenues en eigen logo. “Maar we zoeken nog wel altijd naar sponsoren voor op de shirts en onze tassen. Die zijn van harte welkom. Het is een uniek project, dus zeker ook voor bedrijven zijn we meer dan interessant natuurlijk”, is het vijftal eensluidend.

Het vrouwenvoetbal zit de laatste jaren enorm in de lift, mede door de successen van de Oranje Leeuwinnen, maar toch is uiteindelijk ook het aantal afvallers naarmate ze ouder worden ongemeen hoog. “Dat komt ook vaak omdat er geen goede structuur is en dat er door omstandigheden teveel meiden afhaken als ze moeten doorstromen. Door samen te werken willen we proberen op termijn dat percentage afvallers te verlagen. Daar heb je zeker 175 tot 225 speelsters voor nodig, blijkt uit onderzoek. Dat redden we alleen door samen te werken. Dat die dames nu de handschoen oppakken en ook op bestuurlijk niveau gaan meedenken, dat is prachtig. Het geeft aan hoe het hier leeft. Mooi dat het eindelijk nog meer vorm krijgt. Hopelijk is het weer een stap voorwaarts naar langdurig vrouwenvoetbal op hoog niveau op Walcheren.’’