“Saamhorigheid speelt hier een grote rol”

0
106

SV Achterveld is een echte dorpsclub in het gelijknamige dorp. Een vereniging waarin saamhorigheid een belangrijke rol speelt en vele vrijwilligers zich inzetten voor het reilen en zeilen binnen de vereniging. Eén van deze vrijwilligers is Joris Schouten (31) die al sinds zijn zesde lid is van de vereniging. “Op mijn twaalfde begon ik wedstrijden te fluiten. Inmiddels zit ik als secretaris in het bestuur”, zegt hij.

“Ik ben nu tien jaar samen met mijn vrouw”, begint Schouten zijn verhaal. “Toen ik haar leerde kennen heb ik meteen gezegd: Ik voetbal, dan weet je dat alvast. Dan kon ze daar later niet meer over zeuren.” In de praktijk valt dat zeuren wel mee. “Ze heeft zelf niets met voetbal, maar volgens mij vindt ze het wel leuk dat ik er veel plezier aan beleef.” Met name het gevoel van saamhorigheid kenmerkt de vereniging Achterveld. “We hebben ongeveer vierhonderdvijftig actieve leden en driehonderd vrijwilligers. Dat is best veel, maar dat moet je wel goed bijhouden.”

Op voetbalgebied zit het bij Achterveld ook prima. “We hebben twee eerste elftallen. Een mannenelftal en een vrouwenelftal”, zegt Schouten. “Voor de heren geldt dat we niet de ambitie hebben om hoofdklasse te spelen. We willen een stabiele vierdeklasser zijn en om de zoveel jaar meespelen om promotie naar de derde klasse. Belangrijker vinden we dat we een herkenbaar Achtervelds elftal hebben. Wij betalen onze spelers niet en zoeken ook geen versterkingen voor ons team. Natuurlijk zijn nieuwe mensen welkom bij de club, maar we doen het net zo lief met spelers uit onze eigen jeugd.” Aan deze jeugdopleiding wordt dan ook voldoende aandacht besteed. “We proberen de jeugd zo goed mogelijk op te leiden. We hebben nu vijftien elftallen en zijn bezig onze jeugdopleiding te professionaliseren. Vorig jaar hebben zeven leden een jeugdtrainerscursus gedaan en hun diploma behaald. Ook dit jaar zijn diverse trainers bezig met de cursus.”

Het andere vlaggenschip van SV Achterveld is het vrouwenelftal. “Zij zijn erg belangrijk voor ons”, vindt Joris Schouten. “De eerste wedstrijd van een Achtervelds vrouwenelftal vond al in 1971 plaats”. Inmiddels zijn dat drie seniorenelftallen.” Achterveld neemt de vrouwen net zo serieus als de mannen. Er is ook voor de vrouwen een betaalde trainer aangesteld. “Een hoogtepunt vond in 2016 plaats toen ons eerste vrouwenteam de districtsbeker won”, herinnert Schouten zich.

Als secretaris van de vereniging weet Joris Schouten als geen ander wat er op bestuurlijk vlak speelt bij Achterveld. “We zijn druk bezig de vereniging draaiende te houden. Dat lukt goed, maar ook wij hebben te maken met teruglopende subsidies”, zegt hij. Toch heeft de club onlangs een fikse investering gedaan in zonnepanelen op het dak van de kantine. “Soms moet je durven te investeren. Wij zijn er vrijwel zeker van dat dit op de lange termijn geld gaat besparen. Ik denk dat het voor iedereen goed is om daar onderzoek naar te doen, ook voor andere voetbalverenigingen.”