Ruimere selectie geeft extra mogelijkheden bij SSW

0
154

Promotie moet altijd het doel zijn, stelt Pieterman van Kooten. Dus ook bij SSW, waar hij aan het roer staat van het vlaggenschip. De vijfde klasse weer eens verlaten, daar gaat de ervaren oefenmeester voor. ,,Met de selectie die er nu staat, moeten wij minimaal voor een periodetitel gaan’’, aldus Van Kooten.

DORDRECHT – Vorig seizoen stapte de clubman tussentijds in. Toen al vertelde Van Kooten eigenlijk liever bij aanvang van een seizoen te beginnen. In de voorbereiding immers heeft een trainer de tijd om daadwerkelijk te kneden, zonder de druk van een volgende wedstrijd. ,,Nu hebben we vooraf kunnen aangeven wat we willen. Afspraken maken waar iedereen zich aan moet houden’’, legt Van Kooten uit. Dat de selectie van de ‘Zebra’s’ met enkele spelers is uitgebreid, maakt het werken er voor hem en zijn assistenten Dennis van der Gijp en Rayson Mongen ook makkelijker op. ,,We willen niet meer meemaken wat in de laatste maanden van vorig seizoen gebeurde. Omdat we maar net genoeg spelers hadden, moesten we jongens opstellen die niet altijd kwamen trainen.

Dit seizoen is er meer concurrentie en er is een tweede elftal waar we op kunnen terugvallen. En vanaf het begin van dit seizoen is de trainingsopkomst goed en ben ik erg blij met Dennis en Rayson. Want staat er meer dan twintig man op de training, dan ben je blij dat je die groep kunt opsplitsen. Je kunt ook beter trainen, want je kunt je aandacht steeds richten op één oefening en er dan ook bovenop zitten.’’

Wat Van Kooten betreft, doet SSW dit seizoen een gooi naar promotie. ,,Uit de vijfde klasse komen wordt elk jaar moeilijker. En we zijn niet de enige club die dat wil. Dit jaar bijvoorbeeld zal FC Dordrecht-amateurs, het voormalige OMC, erg sterk zijn. Daarom denk ik dat wij moeten proberen om via een periodetitel en de nacompetitie te promoveren’’, aldus Van Kooten. De discipline is volgens Van Kooten belangrijk om daadwerkelijk kans te maken op promotie. ,,We spelen dan wel in de vijfde klasse, maar met één keer trainen redt je het niet. Er wordt fysiek gespeeld, zeker in deze poule met veel Brabantse tegenstanders. Teams die er bovenop klappen. Je moet daar wel weerstand tegen kunnen bieden. En we werken er hard aan om meer in teamverband te spelen.

Veel jongens willen laten zien dat ze kunnen voetballen en een mannetje passeren, maar een een-tweetje werkt soms veel effectiever.’’ Van buitenaf kreeg SSW afgelopen zomer onder meer versterking van Noëll Zimmerman en Johnny Granger. Ook stroomden veel jeugdspelers door. ,,Daardoor hebben we nu ook weer een tweede elftal op de been kunnen brengen. Zij worden getraind door Josimar van der Werp, die bij ASWH heeft gespeeld en nu bij RVVH zit. Een jonge voetballer die uitkomt op hoog niveau. Iemand waar die jonge spelers tegenop kijken, maar die ze ook goed begrijpt. Want dat is belangrijk, je moet de taal van die jongens spreken. Zo’n tweede elftal is goed om te hebben, je hebt iets om op terug te vallen. Een deel van die jongens traint ook met ons mee en als speler van het eerste elftal een training missen, kunnen ze die ook nog inhalen bij het tweede elftal. Het vergroot de mogelijkheden.’’