Rody Janse hoopt zichzelf in de basis te knokken bij De Noormannen

0
163

WESTKAPELLE – Een speler uit eigen jeugd die nadrukkelijk aan de poort rammelt bij het eerste elftal. De 16-jarige verdediger Rody Janse mocht afgelopen seizoen al regelmatig ruiken aan het ‘grote werk’ en hoop die lijn de komende jaren door te trekken met maar één doel: een basisplaats.

Normaal gezien traint en speelt de jongeling bij de JO19, maar trainer Lennard Kerkhove ziet wel wat in de rechtervleugelverdediger en gaf hij in de voorbereiding geregeld speelminuten. “Maar ik vind het ook erg leuk om bij mijn vrienden te voetballen, dus is er voor een tussenoplossing gekozen. Zo train ik geregeld met de A-selectie mee en zit ook meestal wel op de bank. Daarnaast voetbal ik dan zoveel mogelijk bij de JO19, want ik wil wel om mezelf te blijven ontwikkelen zoveel mogelijk wedstrijdminuten maken.”

En hoewel dit seizoen maar kort duurde, daar heeft hij toch het nodige bijgeleerd en dan met name van de ervaren krachten die bij het eerste spelen zoals topscorer Mark Minderhoud. “Tijdens trainingen kom ik als verdediger natuurlijk vaak in situaties terecht met hem. Dan is het toch alle zeilen bijzetten en dat is mooi. Hij geeft me ook tips en die neem ik graag aan. Het zorgt ervoor dat ik die ook mee kan nemen als ik speel bij de JO19. Daar speel ik meer in een centrale rol, terwijl bij het eerste ik mezelf vooral moet richten op de positie als rechterverdediger. Op zo’n manier leer ik diverse posities kennen en kan ik me completer ontwikkelen dus dat is wel leuk.”

Zijn vader Eddy was jarenlang actief in het eerste elftal van de zaterdag derdeklasser en speelt nog in het derde elftal. “En ook mijn broertje voetbal hier in de JO15, de supporters zijn trouw en fanatiek, plus er heerst een gezellige sfeer. Dat zijn voor mij allemaal zaken van toegevoegde waard en dat koest ik, dus ik zit hier prima, ben erg honkvast en wil zo lang mogelijk hier op het dorp blijven voetballen.”

En na een seizoentje of tien in de jeugd staat hij op de drempel van een vaste stap richting de senioren op Sportpark De Prelaat. Met zijn 185 centimeter staat de VWO-scholier prima zijn mannetje in het veld, waar hij het naar eigen zeggen van inzet, onverzettelijkheid en een stuk voetballend inzicht hebben. En aangezien men bij De Noormannen graag zoveel mogelijk eigen jeugd in het eerste elftal wil zien, is Janse op de goede weg.

“Maar ik ben er nog lang niet. Het is mooi dat ik deze kansen krijg, want het is toch bijzonder om het eerste elftal van de club op je dorp te mogen spelen. Tenminste dat vind ik toch. En ik ga er alles aan doen om in het nieuwe seizoen vast bij de wedstrijdselectie te komen én zoveel mogelijk minuten te gaan maken. Dit seizoen smaakt naar meer en ik heb wat dat betreft maar één doel en dat is een basisplaats. En op welke positie dat is in de verdediging dat maakt me niet uit, ik wil laten zien dat op termijn de trainer uiteindelijk niet meer om me heen kan. En tot die tijd blijf ik me inzetten voor de club voor welke team dan ook.