Rinus Hitzert kan weer naar de achtergrond bij Slikkerveer

0
370
Slikkerveercomplex-scaled-1-768x512

Vier jaar lang was hij als voorzitter het gezicht van SV Slikkerveer. Onlangs maakte Rinus Hitzert plaats voor een nieuw voorzittersduo. Ron Noorlander en Fred Vlasblom nemen het stokje over.

“Het is mooi geweest”, zegt Hitzert. “Ik heb tien jaar in het bestuur gezeten, waarvan de eerste zes jaar als secretaris. Dat beviel mij prima totdat Joop van Ettinger vanwege gezondheidsredenen moest afhaken. Ik heb het voorzitterschap in eerste instantie op interim-basis overgenomen en toen er geen geschikte kandidaat was op dat moment dat omgezet op een vaste basis. Ik ben bijna 67 jaar en we hebben met Ron Noorlander en Fred Vlasblom twee prima nieuwe voorzitters, die met hun ervaring uit het bedrijfsleven de club uitstekend kunnen leiden.”

Zijn periode als voorzitter was misschien niet heel lang, maar heftig was hij zeker. Ten tijde van zijn voorzitterschap kregen Hitzert en zijn medebestuursleden te maken met de corona- en energiecrisis. “Beide hebben een enorme impact gehad op de club en ook op de wijze waarop we als bestuur moeten reageren. Tijdens corona waren er leden die geen contributie wilden betalen omdat ze niet konden voetballen. Toen de gas- en elektriciteitsrekening door de oorlog in Oekraïne omhoog schoot, hadden we een serieus probleem. We gingen van twaalfduizend naar in eerste instantie ruim honderdduizend euro. De druk op het bestuur in die periode was groot. Gelukkig kunnen we zeggen dat we die crisisperiode goed zijn doorgekomen. We zitten nog niet op het oude prijspeil, de energierekening doet nog steeds pijn, maar het is wel te behappen.”

Hitzert geeft daarvoor ook alle credits aan zijn medebestuursleden. “Er is veel werk verzet. De penningmeester heeft er in die periode in en op gezeten.”

Alsof die twee crises nog niet genoeg waren, maakte Slikkerveer vorig jaar zomer met het eerste elftal ook nog eens de stap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. “We promoveerden nog redelijk onverwacht”, blikt Hitzert terug. “Daardoor kwamen we meteen in de tweede klasse terecht. Dat was niet één, maar twee stappen. De tweede klasse op zaterdag is veel sterker dan die op zondag, anders ook, met fysieker voetbal. De jongens hebben er alles aangedaan om zich te handhaven, maar we kwamen tekort.”

Dat Slikkerveer dit seizoen onder leiding van de nieuwe trainer Gijs Zwaan in de derde klasse speelt is volgens Hitzert geen ramp. “We betalen geen spelers en zijn voor impulsen van de selectie afhankelijk van eigen jeugd of spelers die bij ons terugkeren. Dat laatste zie je nu ook gebeuren met jongens die bij andere clubs speelden en een Slikkerveer-verleden hebben. Ik denk dat ons niveau tussen de tweede en derde klasse ligt.”

Onder leiding van Hitzert werd ook een nieuw project gestart: een aanbouw van zes nieuwe kleedkamers. “Ook dat heeft veel gevraagd van ons vrijwillige bestuur”, zegt hij. “We zitten nu in de voorbereiding in de laatste fase. We hopen binnenkort positief bericht te krijgen van het waarborgfonds en de gemeente moet ook nog een gerantstelling afgeven. Als dat is gebeurd kunnen we beginnen met de bouw.”

Slikkerveer heeft de kleedkamers hard nodig, want de club groeit. Ledental staat inmiddels op 850. “In de toekomst hopen we op een extra kunstgrasveld of verlichting op één van de bestaande velden. Daardoor kunnen we onze trainingscapaciteit verhogen.”

Het zijn zaken die Hitzert met een gerust hart kan overlaten aan de nieuwe voorzitters. “Ze komen allebei uit het bedrijfsleven. Ik vind het verstandig dat zij er een duo-baan van hebben gemaakt. Ik had het geluk dat ik met vervroegd pensioen was en daardoor ook overdag dingen kon doen. Ze hebben allebei een drukke baan en dat is het fijn om op elkaar te kunnen terugvallen.”

Aan de slag met vrijwilligersbeleid
Hitzert verdwijnt zeker niet van het Slikkerveer-toneel. “Nee hoor. Dit is mijn club. Ik heb de voorzittersfunctie met alle liefde vervuld, maar ik vind het niet erg om naar de achtergrond te verdwijnen. Als directeur heb ik vroeger in mijn werkzame leven al genoeg op de voorgrond gestaan. Ik zal me nu meer gaan inzetten op projectbasis.”

Zo wil hij zich gaan ontfermen over het vrijwilligersbeleid van zijn club. “Dat was eigenlijk tien jaar al de bedoeling, maar daar is toen van alles tussen gekomen. Dat er meer aandacht moet komen voor vrijwilligers is duidelijk. We leven in een andere tijd. De meeste mensen zijn er niet voor in om, zoals vroeger, een functie te krijgen voor zeven dagen in de week. Wij hebben bij Slikkerveer geen klagen. Wij hebben honderdvijftig vrijwilligers. Het gaat er echter ook om om de juiste competenties van mensen te gebruiken. Dat doe je door meer aan de voorkant te regelen, als nieuwe leden zich aanmelden in kaart brengen waar ouders dan wel leden zelf ingezet kunnen worden. Staan achter de bar, het organiseren van toernooien of het verrichten van onderhoudswerkzaamheden aan het complex.”

Klik op SV Slikkerveer voor de laatste artikelen over de club.
Klik op SV Slikkerveer voor meer informatie over de club.