Ricardo Kuijvenhoven zoekt altijd de voetballende oplossing

Als speler uit de eigen opleiding heeft Ricardo Kuijvenhoven een streepje voor bij de Quick Boys-supporters. “Die steun voelt goed”, aldus de Leidenaar, die onlangs zijn contract bij de Katwijkse club met twee seizoenen verlengd zag worden. “Een teken dat de club het in mij ziet zitten.”

Amper tien wedstrijden in de basis heeft hij er op zitten. Alle informatie en aanwijzingen die hij van trainer Jan Zoutman en zijn medespelers krijgt, slaat hij op. “Ik ben nog volop aan het leren”, zegt het jonge talent  (19) “Soms doe ik iets goed, soms iets niet. Die fouten moeten minder.”

Kuijvenhoven werd als spelertje op vroege leeftijd door Feyenoord weggehaald bij VV Leiden. Na drie jaar te hebben rondgelopen op de Feyenoord Academy op ‘Varkenoord’ stapje hij over naar Sparta, waar hij vijf seizoenen speelde.

“Daar ben ik, toen ik tweedejaars C-junior was, zelf halverwege het seizoen weggegaan”, vertelt Kuijvenhoven. “Ik zat niet lekker in mijn vel. Het werd allemaal wat te veel voor mij. Op school ging het niet goed, het vele trainen. Ik was toe om in de buurt te gaan trainen.”

Hij vond onderdak bij de jeugd van Quick Boys. “Van die overstap heb ik geen moment spijt gehad”, stelt Kuijvenhoven. Zijn talent werd ook op Nieuw Zuid snel onderkend. Als tweede jaars A-junior mocht hij aansluiten bij het tweede, na de winterstop voegde trainer Jan Zoutman de aanvallend ingestelde speler aan de selectie van het eerste elftal toe.

Hij mocht vorig seizoen tegen Jong Almere City zijn debuut maken in de hoofdmacht. “Ik stond meteen in de basis. Ik was wel een beetje zenuwachtig, maar volgens mij was de indruk die ik achter liet positief. Alleen verloren we wel tamelijk onverdiend van Jong Almere. Dat was minder.”

Daarna deed Zoutman vooral als invaller een beroep op Kuijvenhoven, maar sinds oktober kan de Leidenaar rekenen op een basisplaats, al voelt hij zichzelf nog geen basisspeler. “Gevoelsmatig zeg ik dat ik die nog moet verdienen”, geeft hij aan. “Dat doe je als een reeks wedstrijden goed hebt gespeeld.”

Hij voelt zich in ieder geval thuis in het systeem dat Quick Boys speelt. Een systeem met een diepe spits en twee buitenspelers, waarbij Kuijvenhoven de rol van  ‘tien’ vertolkt. “Een lekkere positie”, zegt hij. “Je wordt veel in het spel betrokken. Je bent een soort van spelmaker.”

Dat ligt hem wel. “Ik ben van huis uit een speler die graag de voetballende oplossing zoekt. Soms zoek ik nog de moeilijkste oplossing, waar simpel spelen volstaat. Dat is iets wat ik onder de knie probeer te krijgen.”

Hij krijgt bij die ontwikkeling hulp van trainer Jan Zoutman, maar ook van zijn oudere medespelers. “Delano A Cohen is als aanvoerder veel met mij bezig. Hij zegt vaak wat ik goed heb gedaan, soms ook wat ik minder deed, maar zijn kritiek is altijd opbouwend.”

Kuijvenhoven luistert sowieso aandachtig naar wat er gezegd en besproken wordt in de Quick Boys-kleedkamer. “Of ik daar ook mijn zegje doe? Nou, niet echt. Ik hou me koest. De oudere jongens hebben vaak het hoogste woord, die hebben daar ook alle reden toe. Ze lopen al een tijdje mee en hebben de ervaring. Ik kom net kijken en ben nog aan het ontdekken hoe het voetbal in de derde divisie is.”

In die derde divisie staat Kuijvenhoven met Quick Boys in de subtop. “Ik vond ons eigenlijk alle wedstrijden die we hebben gespeeld beter dan de tegenstander dus zouden we ons moeten mengen in de strijd om de prijzen.”v

 

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Van Geest kan niet zonder FC ’s-Gravenzande

Henk van Geest is in het Westland bekend als DJ Henkie. Hij is ook een echt boegbeeld van de...

Stan Haanstra van VV Staphorst heeft vertrouwen in zijn ploeg

Vandaag spreken wij met Stan Haanstra, aanvaller van VV Staphorst. Haanstra heeft de jeugdopleiding van FC Groningen en Achilles...

‘Van vriendenteam naar eerste elftal’, Aldus Jaap Berendschot van UVV’40

Twee jaar geleden maakte Jaap Berendschot de overstap naar UVV'40. Niet om in het eerste te spelen, maar samen...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.