Remco Hartland is van de oplossingen als scheidsrechter coördinator bij SV Hillegom

Zorgen dat er bij elke wedstrijd een scheidsrechter staat: Remco Hartland heeft bij SV Hillegom niet de makkelijkste en eenvoudigste klus. Creativiteit en improvatievermogen kan de scheidsrechter coördinator bij de senioren daarom niet ontzegd worden.

Spelers van het derde elftal van Hillegom en hun tegenstanders wachten in de gang van de kleedkamers ongeduldig op de scheidsrechter van dienst. In scheidsrechterskamer 2 trekt Hartland (55) zijn scheidsrechterskloffie aan. Een hemelblauw shirt gaat over het hoofd van de in Noord-Holland opgegroeide Hartland. “De scheidsrechter van het derde elftal, van de KNVB, belde vanmorgen ziek af. Ik heb meteen de weekdienst van de bond gebeld. De dame aan de lijn kon gelukkig zorgen dat er een vervanger komt. Die moet echter uit Pijnacker komen, dus die jongens moeten nog even wachten.”

Zelf fluit hij op een ander veld de kraker tussen de lagere elftallen van Hillegom en EMM. “Ik heb altijd zin om een wedstrijdje te fluiten”, zegt hij, terwijl hij de toss doet en daarbij een muntstuk hoog de lucht ingooit en ook weer netjes vangt.

Dat doet hij met links. “Ik speelde naast voetbal vroeger ook waterpolo”, zegt Hartland. “Mijn hele familie zat in het zwemmen. Mijn oudste zoon speelt nog in het eerste team van DAW in Alkmaar. Zelf heb ik tot mijn 24ste gespeeld. Ik was linkshandig en voordat de tegenstanders dat wisten lag de eerste er al in”, lacht hij.

Zijn vader en opa waren vroeger ook voetbalscheidsrechter en dus heeft Hartland het niet van een vreemde. “Mijn vader heeft jarenlang de aanstellingen gedaan voor scheidsrechters van West I.”

Zelf werd hij op zijn twintigste scheidsrechter. Hij floot jarenlang voor de KNVB. “Tot mijn 37ste,38ste. Ik floot al een paar jaar op het niveau van de derde en tweede klasse. Ik had het idee dat ik niet meer kon promoveren. Voor de jonge jongens werd de rode loper uitgerold.”

Hij leerde zijn huidige partner kennen en verhuisde naar Hillegom. “Haar zoons voetbalden bij Hillegom en zo ben ik weer betrokken geraakt. Je begint eerst als grensrechter, al snel fluit je een wedstrijdje. Op een gegeven moment was er een vacature voor scheidsrechtercoördinator voor de senioren. Die heb ik opgevuld. Dat is inmiddels al weer vijf, zes jaar geleden.”

Hartland is in zijn functie belast met het indelen van scheidsrechters voor de thuiswedstrijden van de seniorenelftallen die geen KNVB-scheidsrechter hebben. “We hebben op zaterdag vier en op zondag zeven elftallen, maar één tot en met vier op zondag heeft een KNVB-scheidsrechter. Daar hoef ik in principe niet naar om te kijken, al gebeurt het regelmatig dat er ook voor die teams een clubscheidsrechter geleverd moet worden. De KNVB voelt ook het tekort.”

Zelf is de ‘pool’ waaruit Hartland kan putten ook niet al te groot. “Er wordt van mij de nodige creativiteit en improvisatievermogen verwacht. Zo heb ik één scheidsrechter van een andere club die regelmatig beschikbaar is om bij ons te komen fluiten. In de meeste gevallen lukt het wel om de wedstrijden dicht te krijgen, maar soms ook niet. Dan moet ik de aanvoerders of leiders de boodschap brengen dat ze zelf voor een scheidsrechter moeten zorgen.”

Hartland houdt altijd zijn ogen open voor nieuw scheidsrechterstalent. “Ik hou het goed in de gaten of er jongens gaan stoppen. Vaak kunnen ze het dan fysiek niet meer aan, als scheidsrechter kunnen ze nog lekker bezig blijven.”

Klik op SV Hillegom voor de laatste artikelen over de club.
Klik op SV Hillegom voor meer informatie over de club.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Remco van Gool strijdt met Barendrecht O19-1 voor het kampioenschap

Vandaag gaan we in gesprek met Remco van Gool van BVV Barendrecht. De trainer van de O19-1 draait een...

Geschiedenis van Old Firm in boekvorm

Alle betrokkenen hebben de datum al rood omcirkeld staan in hun agenda’s: op 1 april 2023 staan Nieuw-Lekkerland en...

De derde periode moet voor VVZ’49 zijn, aldus Guus Parinussa

Vandaag gaan we in gesprek met Guus Parinussa van VVZ’49. Op zijn 16e maakte die al zijn debuut in...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.