Raymond van der Kort voorziet Bergambacht van nieuw elan

0
265
Bergambachtraymondvaderkort

De resultaten van de eerste maanden van de competitie zijn bemoedigend, maar voor de nieuwe Bergambacht-trainer Raymond van der Kort geen reden om zijn ploeg uit te roepen tot kampioenskandidaat. “De tijd dat je in de vierde klasse tegenstanders oprolde, is voorbij.”

Het huwelijk tussen Bergambacht en Van der Kort kwam afgelopen seizoen enigszins per toeval tot stand. Bergambacht leek met Jerry de Groot als trainer dit lopende seizoen in te gaan, de oefenmester uit Vleuten zou verbonden zijn aan tweedeklasser Benschop.

De Groot zag bij nader inzien toch af van een extra seizoen aan de Bergambachtse Sportlaan en ook voor Van der Kort eindigde het aangegane avontuur sneller dan verwacht. In april besloten club en trainer de samenwerking te verbreken. “Ik had me eigenlijk al verzoend op een jaar niks doen”, zegt Van der Kort (43). “In mei zijn alle clubs voorzien van een trainer. Ik had niet verwacht dat er nog een vereniging zou komen.”

Van der Kort geeft toe dat hij aanvankelijk niet wild-enthousiast was toen Bergambacht belde. “Je kijkt als trainer toch ook naar het niveau. Benschop was tweedeklasser, Bergambacht was net gedegradeerd naar de vierde klasse. Ik ben desondanks toch het gesprek aangegaan. Als je het verhaal van een club niet aanhoort, weet je ook niet hoe de vlag erbij hangt.”

De voormalig trainer van Schoonhoven kwam enthousiast terug van zijn eerste gesprek. “De klik was er, maar ook belangrijk de manier waarop de club naar de toekomst keek en hoe men tegen voetbal aankeek. Dat werd later bevestigd in een gesprek dat ik met de spelers had. Daarin gaven de spelers aan dat ze graag progressie wilden maken op voetbalgebied. Ze hebben mij overtuigd dat Bergambacht de juiste club voor mij was, ondanks dat het geen tweede of derde klasse is.”

Het enthousiasme van toen is er nog steeds bij Van der Kort, die bij Schoonhoven een naam opbouwde als trainer die stond voor verzorgd voetbal. “We hebben een hele gretig en jonge groep met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar. De jongens staan open om dingen te leren. Ik krijg van de club ook de vrijheid om mijn visie over te brengen. Ik ben een trainer die jong talent een kans geeft. Leeftijd is voor mij niet belangrijk. Goed genoeg is oud genoeg. Inmiddels spelen er jongens in de basis die vorig seizoen in het tweede of bij de A-jeugd speelden.”

Van der Kort moet bij Bergambacht vooral een aanvallende puzzel oplossen. De club raakte afgelopen zomer zijn twee topscorers kwijt. “Dat Pieter Meijer naar Schoonhoven vertrok, daar baalden we wel van”, reageert Van der Kort. “We zijn in één klap tweederde van onze doelpunten kwijtgeraakt. Directe vervangers hadden we niet, we hebben de oplossing gezocht in een andere speelwijze voorin. Robin van Eijk of Twan Schmidt, die vorig seizoen nog aan de buitenkant speelde, staan nu in de spits. We spelen met veel dynamiek, met veel wisselende posities.”

In een krantenartikel kort na zijn aanstelling bij Schoonhoven werd Van der Kort tikie-taka-trainer genoemd. “Dat is een beetje zijn eigen leven gaan leiden. Hoewel het alweer zeven jaar geleden is werd dat bij de eerste training ook meteen door de spelers van Bergambacht aangehaald. Dat is destijds veel te zwaar aangezet. Ik ben wel een trainer die hecht aan  goed positiespel en een mannetje meer creëren op het veld. Maar voor mij zijn de spelers leidend. De kwaliteiten van de spelers bepalen hoe we spelen, niet andersom.”

Klik op v.v. Bergambacht voor de laatste artikelen over de club.
Klik op v.v. Bergambacht voor meer informatie over de club.