R.W.B. van Besoyense naar Waalwijkse voetbalclub

In het boek “Besoyen een kleurrijk verleden” vraagt schrijver Jack Didden anno 2004 zich af of de bijna honderd jaar oude band tussen RWB en Besoyen een lang leven beschoren zal zijn. RWB staat dan aan de vooravond van de verhuizing naar Sportpark De Gaard op Landgoed Driessen. Daarmee kwam het sportpark buiten de grenzen van Besoyen te liggen.

Inmiddels zijn we 18 jaar verder en staat RWB aan het begin van een nieuw voetbalseizoen. Een mooie gelegenheid om terug te kijken en de balans op te maken.

Historie

De start van RWB was op 2 februari 1908, bij de oprichtingsvergadering waren 12 personen aanwezig en gevoetbald werd op een terrein aan de westkant van Besoyen (waar nu café Landzicht zich bevindt). Begin 1931 werd verhuist naar een nieuwe accommodatie aan de Floris V laan. Nu RWB in de bebouwde kom haar terrein had traden er steeds meer leden toe. Na ruim 30 jaar ruilde RWB het sportpark aan de Floris V laan, waar slechts één veld beschikbaar was, in voor sportpark Elzenhoven. RWB had op Elzenhoven de beschikking over 3 velden en kon zich verder gaan ontplooien, vooral aan de jeugd werd meer aandacht besteed. RWB groeide in die tijd uit naar een vereniging van 500 leden, die niet alleen uit Besoyen kwamen maar ook uit de naastgelegen nieuwbouwwijk Zanddonk. In 2004 verhuisde RWB naar Sportpark De Gaard en fungeert het als buffer tussen de N261 en nieuwbouwwijk Landgoed Driessen. Op Landgoed Driessen groeide RWB door naar een vereniging van ruim 700 leden.

Waar staat RWB nu

Na een aantal seizoenen, die beheerst werden door alle maatregelen die genomen moesten worden om het coronavirus onder controle te houden, komt het vertrouwen terug dat er weer gewoon getraind en gevoetbald kan worden. Op Landgoed Driessen beschikt RWB over een modern sportpark met 4 volledige voetbalvelden, een trainingsveld, voetbalkooi en beschikt het over een kunstgrasveld. Sportpark De Gaard ligt centraal tussen de woonwijken Besoyen, Zanddonk en Landgoed Driessen. Naar het leden bestand kijkende is RWB gegroeid van een Besoyense voetbalclub naar een meer Waalwijkse voetbalvereniging. Wat zeker niet betekent dat de meer dan 100 jaar oude band tussen RWB en Besoyen is verbroken. Nog steeds komen veel nieuwe leden uit Waalwijk West en heeft het een goede band met Basisschool Besoyen. Veel jonge meisjes en jongens worden al op jonge leeftijd lid van RWB, deze kunnen al vanaf 4/5 jaar daarvoor terecht bij de “Kanjers” die elke zaterdagochtend hun trainingen afwerken. RWB beschikt ook over een grote groep leden die langer dan 25 jaar lid zijn van RWB, waarbij een groot deel van oorsprong uit Besoyen komt. Uit deze groep komen ook een groot aantal vrijwilligers, een groep waar een vereniging als RWB op draait. Voor deze grote groep leden geldt “eenmaal lid van RWB, blijf je lid van RWB”. Het complex van voetbalvereniging RWB is daarnaast een thuisbasis voor meerdere scholen en verenigingen. Het Willem van Oranje college geeft in de zomermaanden zijn gymlessen op De Gaard, MIKZ gebruikt de RWB locatie om de buitenschoolse opvang te realiseren, op maandagavond geeft EHBO vereniging Esperto in het clubhuis van RWB zijn EHBO lessen, is op woensdagavond een biljardvereniging actief, gebruikt Voetbalacademie JG4IT op de vrijdagavond het kunstgrasveld en speelt voetbalclub De Taaie Tijgers bij RWB al jarenlang op zondagochtend zijn wedstrijdjes.

RWB-1 en 2 van zondag naar zaterdag / SVO de Gaard

Voetbalvereniging RWB heeft voor seizoen 2022-2023 totaal 10 seniorenelftallen ingeschreven voor de competitie. Vijf elftallen spelen op de zondagmorgen, en vijf op de zaterdagmiddag. Grootste verandering is dat onder de teams die op zaterdag voetballen ook de twee selectieteams RWB1 en 2 zitten. RWB-1 komt daarbij uit in de KNVB 4e klasse, een teleurstelling want vorig seizoen had degradatie in de ogen van veel leden niet nodig geweest. Met de overstap naar zaterdag volgt RWB de landelijke trend waarbij voor de leden het vrijuit kunnen stappen op zaterdag en de zondag vrijhouden voor het gezin de belangrijkste argumenten zijn om op zaterdag te willen voetballen. Een andere grote verandering is de nieuw opgerichte meisjes/vrouwen vereniging SVO De Gaard. Deze nieuwe vereniging is een combinatie van meisjes/vrouwen van RWB en NEO’25 die dit seizoen met 6 teams mee gaan doen in de competitie. De grootste groep bij RWB is de jeugdafdeling die totaal met 20 teams zijn ingeschreven in de KNVB competitie. RWB beschikt, naast de totaal 37 team die meedoen aan de KNVB competitie, ook nog over een tweetal groepen die alleen trainen maar niet meedoen aan de competitie. Dit zijn de jongste voetballertjes die vanaf hun 4/5 jaar terecht kunnen bij RWB en op zaterdagochtend trainen onder de naam “Kanjers” en een groep ouderen die op woensdagavond recreatief lekker tegen een balletje trappen. Nieuw in de competitie is dit seizoen RWB G1JM, een gemengd team van jongens en meisjes met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Deze groep is vorig seizoen uitgegroeid naar een volwaardig team waardoor meedoen aan de 7 tegen 7 competitie mogelijk is geworden. Het grote aantal teams en de grote verscheidenheid zorgt ervoor dat iedereen jong of oud, jongens of meisjes, prestatief of recreatief bij RWB terecht kan en dat je zelfs bij RWB kunt voetballen als je een beperking hebt. Wil jij ook lid worden van voetbalvereniging RWB/SVO de Gaard, kijk op www.rwbwaalwijk.nl of kom op zaterdag gewoon een keer langs op Sportpark De Gaard.

Klik op RWB voor de laatste artikelen over de club.
Klik op RWB voor meer informatie over de club.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Jacco Vink van Fortuna Be Quick heeft het naar zijn zin

Vandaag gaan we in gesprek met Jacco Vink. De 22-jarige middenvelder speelt al sinds zijn vijfde voetbal. Zijn carrière...

In gesprek met de dames 1 van sv MEC’07

Vandaag spreken we met de dames 1 van sv MEC’07. Dit team gevuld met unieke speelsters is erg hecht...

Glenn den Uijl: tweede seizoen als assistent-trainer bij TOGB

Glenn den Uijl is oud-speler van onder andere sc Heerenveen, Feyenoord en TOGB. Bij laatstgenoemde club heeft Glenn den...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.