Plezier staat voorop bij VVIJ

0
140

 

Hoewel John van Loen (52) pas twee maanden als Hoofd Jeugdopleiding in dienst is bij de club, heeft de Utrechter duidelijk voor ogen welke kant het op moet met de IJsselsteinse voetbalvereniging. ,,Ik heb een andere kijk gekregen op trainen”, aldus de oud-speler van onder meer FC Utrecht, Ajax, Feyenoord en Anderlecht.

 Door Danny van der Linden

De band met VVIJ was er al. ,,Ik woon sinds twee jaar in Nieuwegein, maar heb daarvoor heel lang in IJsselstein gewoond. Bovendien heeft mijn zoon Denny bij VVIJ gespeeld in de jeugd en het eerste elftal”, vertelt Van Loen. ,,De laatste jaren heb ik gewerkt in Japan, Azerbaijan en China als hoofd jeugdopleidingen bij verschillende clubs. Ik was het zat om altijd in het buitenland te zijn.” De vacature bij VVIJ bracht uitkomst. ,,Volgens mij waren ze wel even verrast toen ik solliciteerde, maar al snel kon ik aan de slag”, aldus de ex-international.

Bij VVIJ volgt Van Loen min of meer David Vecht op. ,,Maar daar wil ik eigenlijk helemaal niet naar kijken. Hij heeft zijn idee over voetbal. Ik heb het mijne”, zegt Van Loen. Dat idee is gebaseerd op een andere manier van trainen dan de meeste amateurclubs in Nederland gewend zijn. ,,In het kort: langer, zwaarder, mentaal en sneller”, legt Van Loen uit. ,,Maar let wel: plezier staat voorop. Daarom moet er zo veel mogelijk met de bal gebeuren.” Het idee om anders te gaan denken over trainen deed John van Loen op tijdens zijn verblijf in het buitenland. ,,Daar is de jeugd in bepaalde opzichten verder dan in Nederland”, zegt hij. ,,Dan heb ik het over fysieke aspecten, maar ook in mentaal opzicht. In China wordt er dagelijks getraind. En dan wordt er ook hard getraind hoor. Wat mij betreft mag er ook in Nederland wel wat zwaarder getraind worden.”

,,We leven natuurlijk wel in een andere tijd”, vervolgt Van Loen zijn verhaal. ,,Maar toen ik jong was hadden we niks. Dus we waren altijd aan het voetballen. Dat deden we in Utrecht gewoon op straat als ik niet bij UVV trainde. Op straat kweek je toch een bepaalde mentaliteit. Die mentaliteit mis ik nu vaak bij Nederlandse kinderen.” Een parallel wordt zichtbaar. Van Loen was nooit de meest getalenteerde voetballer, maar behaalde door ijzersterke mentaliteit wel de top. Voor FC Utrecht besliste hij in 1985 de bekerfinale door te scoren met een kopbal, er waren landskampioenschappen en KNVB-bekers met Ajax en Feyenoord en zelfs een UEFA-cup en zelfs zeven interlands.

Bij VVIJ wordt John van Loen de baas van de jeugdopleiding. ,,Ik doe het natuurlijk niet alleen. Ik ben blij met de samenwerking die ik heb met de anderen. René Verheul houdt zich bezig met de onderbouw en Niermel Ramkhelawan is verantwoordelijk voor de bovenbouw. En dan hebben we Trudy van Doorn nog. Zij doet technische zaken.” Hoewel VVIJ en Van Loen een contract voor een aantal uren per week zijn overeengekomen, steekt de voormalig assistent-trainer van FC Utrecht veel tijd in de vereniging. ,,Ik ben momenteel bijna dagelijks bij VVIJ aanwezig. Ik bekijk trainingen en wedstrijden.

Soms loop ik ook met trainers mee het veld op om te kijken wat ze doen. Of ik luister mee met een wedstrijdbespreking. Sommige trainers zullen dat best vervelend vinden, maar ik wil graag weten wat ze doen”, vertelt hij. ,,Analyses van wedstrijden en trainingen worden bij mij ingeleverd. Ik maak een boek met trainingen. Als dat af is kunnen trainers daar stof uit halen.”

VVIJ is een van de grootste amateurverenigingen van Nederland. ,,VVIJ hoort toch altijd minstens in de eerste klasse te spelen?” vraagt Van Loen. Hij wacht het antwoord niet af. ,,De club speelt momenteel duidelijk onder haar niveau.” Volgens Van Loen is de huidige generatie jeugdspelers nog niet klaar voor de stap naar het eerste elftal. ,,Daar moeten we natuurlijk wel naar gaan werken. Zo ver is het nog niet.”

Over de samenwerking met Feyenoord kan de Hoofd Jeugdopleiding nog niet veel zeggen. ,,Er is sprake van een samenwerkingsverband, maar ik heb nog niet met Feyenoord gesproken. Ik hoor graag hoe ze in Rotterdam tegen dingen aan kijken.” Hoewel John van Loen op een vervelende manier is vertrokken bij FC Utrecht kijkt hij niet om in wrok. ,,Ja, ik ben destijds ontslagen bij FC Utrecht als assistent-trainer en natuurlijk was dat heel vervelend. Maar ik heb daar later nog eens met Frans van Seumeren over gesproken en de kou is uit de lucht.” Of het in de toekomst tot een samenwerking tussen VVIJ en FC Utrecht komt laat Van Loen in het midden. Over een nieuw dienstverband bij de club uit de Domstad doet hij ook geen uitspraak:,,Voorlopig ben ik veel te druk met VVIJ.”