Plezier in het spelletje blijft belangrijk voor Van den IJssel

0
131

Met de IJFC dames naar hoofdklasse is doel van coach

Marcel van  den IJssel wil altijd graag winnen, maar het mag niet ten koste van het plezier gaan. ,,Ik kies daarom nooit voor de sterkste elf spelers, maar laat iedereen aan de beurt komen om zo iedereen zoveel mogelijk gelijke speelminuten te geven.’’ De Benschopper(44) is met zijn derde seizoen bezig met het vrouwenvoetbal bij IJFC.

 INGEROLD
Van den IJssel, die de kost verdiend als zelfstandig calculator voor schilder en onderhoudswerken voetbalde zelf in de jeugd bij Benschop, VVIJ en later in de senioren bij Benschop. Hij raakte al vroeg in zijn loopbaan geblesseerd en koos toen voor het trainersvak in het damesvoetbal. ,,Ja, daar ben ik gewoon in gerold. Vrouwen zijn gedreven en willen graag samen leren. Dat paste goed bij mij. Het gaat mij erom iets te presteren met een groep die ervoor gaat en maakt het mij niet uit in welke klasse dat is. Maar er moet wel een drive in zitten en iedereen moet zijn grenzen opzoeken. Je speelt tenslotte om te winnen, want bij teveel plezier en te weinig prestaties gaat het bij mij wel wringen.’’

LANGE ADEM
Inmiddels heeft hij er al twintig jaar opzitten tussen het ‘zwakke geslacht’. De mentaliteit bevalt hem uitstekend ,,Bij de vrouwen maak je meer een groepsproces mee. Ze communiceren meer en willen alles weten. Als je dat kunt combineren, dan heb je een fantastische groep.’’ Hij krijgt daarbij hulp van teammanager Wilma Dorresteijn die zijn taken in de kleedkamer overneemt. ,,Er zijn altijd vrouwendingetjes, zoals niet lekker zijn of niet goed in de vel zitten. Dat soort dingen kunnen vrouwen maar beter onder elkaar bespreken.’’ De bevlogen oefenmeester is geen clubhopper. ,,Ik ben een man van de lange adem. Als ik het ergens naar mijn zin heb en ik denk dat we wat met elkaar kunnen bereiken, kan ik bij wijze van spreken zomaar tien jaar blijven.’’

HOOFDKLASSE
Van den IJssel roemt zijn pupillen, maar wil niemand uit de groep uitlichten. ,,Natuurlijk lopen er betere speelsters rond. Maar namen noem ik niet. Weet je, dit is een team wat het van het collectief moet hebben. De groep is hecht en we hebben weinig verloop ieder jaar. Dat zegt toch genoeg?’’ Hij heeft net een krachttraining achter de rug. Tijdens de winterstop houdt hij zijn pupillen fit in de zaal. ,,We moeten er klaar voor zijn. Nu spelen we in de eerste klas. Dat is best hoog, want alleen de hoofdklasse, topklasse en de eredivisie zitten daarboven. Momenteel draaien we goed mee. Het doel is hoofdklasser worden, misschien via de nacompetitie en wie weet wel door de titel te pakken.’’

RUSTIGE TRAINER
Aan enthousiasme ontbreekt het niet bij de Benschopper, die van zichzelf zegt een rustige trainer te zijn. ,,Ik ben geen schreeuwer langs de lijn. Ik ben zelflerend, want ik heb geen enkele cursus gevolgd. Dat was niet te combineren met mijn baan als zelfstandige. Maar ben wel ambitieus. Of het nou met een zesdeklasser of hoofdklasser is maakt me niet uit. Zolang de groep maar wil winnen en leren heb ik het naar mijn zin.’’

© Ton Zoeren