Pieter Langedijk is weer thuis bij Excelsior Maassluis

Sparta Rotterdam, RKC Waalwijk, Go Ahead Eagles en het Tsjechische FK Pardubice. Het is een kleine greep uit de clubs waar Pieter Langedijk (28) voor gespeeld heeft. Na achttien jaar is hij terug bij Excelsior Maassluis. De plek waar het allemaal begon. “Je weet wat ze zeggen. Oost west, thuis best.”

Aan de hand van zijn vader betrad Pieter Langedijk vroeger Het Kasteel in Spangen. Samen liepen ze naar hun stoeltje op de Bok de Korver-tribuneen aanschouwden ze gezamenlijk de wedstrijden van Sparta. “Omdat ik in de jeugd speelde, kregen we een seizoenkaart. In principe gingen we elke thuiswedstrijd kijken.” Enkele jaren later zat zijn hele familie op de volle tribune. Maar ditmaal zonder de aanvaller in hun gezelschap. “Een dag eerder hoorde ik van de trainer dat ik mijn basisdebuut zou gaan maken. Ik stond gewoon tussen die 21 andere spelers op het veld.” Terwijl hij terugdenkt aan 17 augustus 2013, de thuisontmoeting met VVV-Venlo, verschijnt er een glinstering in zijn ogen. “De weg naar die koele zomeravond zat vol hobbels”, voegt hij toe.

Tijd rijp
Jaren eerder verdedigde hij de clubkleuren van Excelsior Maassluis in zijn eigen stad. “We speelden op een hoog niveau en troffen zo al jeugdteams van BVO’s uit de regio.” Nadat scouts van die ploegen Langedijk aan het werk zagen, vielen al gauw de eerste brieven van Feyenoord en Sparta Rotterdam op de deurmat. “Ik besloot om nog even te blijven bij Excelsior.” Rond zijn tiende stapte de jongeling over naar een groot veld en was de tijd rijp. De aanvaller liep een halfjaar stage in het verre zuiden bij PSV, maar bleef uiteindelijk in de buurt. “Het Rotterdamse Excelsior in Kralingen was een goede mogelijkheid, alleen zou ik dan in een gastgezin terechtkomen en dat wilde ik niet. Daarom werd het Sparta.” Vanaf de eerste stapjes bij zijn nieuwe club voelde de speler zich thuis. Met een gezond portie Rotterdamse felheid durfde hij zich te mengen in gesprekken en discussies. “Dat is belangrijk, want de voetbalwereld is hard en je komt in een soort regime terecht. Elk jaar is het strijden om erbij te blijven. Op een gegeven moment bestond mijn leven uit eten, trainen en slapen.”

Telkens overleefde Langedijk de schiftingen en hij speelde samen met Jetro Willems, die later bij PSV furore maakte, en Mimoun Mahi (FC Utrecht). “Ik mocht ook mijn debuut bij Nederland Onder 15 maken. Dat was een fantastische ervaring.” Wel moest de aanvaller één belangrijk iets veranderen van zijn jeugdtrainers: hij moest meer rendement gaan leveren. “Ik vond het vroeger leuker om iemand door de benen te spelen, dan om zelf te scoren. In de A’tjes draait het echter om winnen. Mijn coach, oud-Feyenoorder Peter van den Berg, hamerde daar constant op.” Gelijk zette hij de knop om en hij ging zich vol richten op het verzorgen van goals en assists. Op trainingen oefende hij ellenlang om de bal met binnenkant voet af te werken. De ballen vlogen in het doel. “Eigenlijk ben ik direct doelpunten gaan maken.” Zijn rendement schoot net zo hard omhoog als een vuurpijl.

Jeugdopleiding uitgespeeld
In de voorbereiding op het seizoen 2013/14 mocht Langedijk zich topscorer van het eerste elftal noemen. “De beloning was mijn basisdebuut. Ik heb de jeugdopleiding gewoon uitgespeeld. Dat maakt me erg trots. Helaas was het verder een moeilijk seizoen. We hadden pech in de afwerking en kwamen in een negatieve spiraal terecht.” Januari 2016 vertrok de voetballer naar RKC Waalwijk waar hij een beter moyenne behaalde. Hij scoorde anderhalf jaar lang de ene na de andere goal en liep bijna één op twee. Het leverde hem een transfer naar Go Ahead Eagles op. “Mijn tweede seizoen begon mooi, maar eindigde dramatisch.” In de finale van de nacompetitie tegen zijn oude ploeg leek hij zijn ploeg naar de Eredivisie te schieten. “Het is één van de meest bijzondere wedstrijden ooit in Nederland. Uit eindigde het 0-0 en thuis kwamen we snel met 0-2 achter. We draaiden het om in een 3-2 voorsprong, maar zij maakten weer gelijk. In negentigste minuut scoor ik de 4-3 en promotie leek in de zak. We missen de 5-3 in blessuretijd en opeens scoren zij nog twee keer. Een scenario dat zelfs de beste regisseurs nooit zouden bedenken.”

Vervolgens trok Langedijk via TOP Oss midden in coronatijd naar Tsjechië. Zijn avontuur bij FK Pardubice betekende een uitdaging. Samen met zijn vriendin kwam hij in een stad waar ze vrijwel nergens Engels spraken. “Red je dan maar in de supermarkt”, lacht hij. Zijn nieuwe ploeg was tweemaal gepromoveerd en nieuw op het hoogste niveau. “Ondanks een strenge lockdown konden we gewoon trainen en de club had een mooi plan met me.” Voor kerst debuteerde hij tegen Sparta Praag en na de feestdagen zou hij meer mogen spelen in het eerste elftal. Tot die tijd moest de speler fit worden en wandelde hij veel in de mooie omgeving. De toekomst leek rooskleurig. Tot na kerst. Toen moest hij opeens weg. “Ik weet nog steeds niet waarom. Wellicht had de club het financieel zwaar door de coronatijd. Ik weet het niet, maar raar en onverwacht was het wel.”

Naar huis
Langedijk keerde terug naar Nederland en hij kocht samen met zijn vriendin een huis in hun geliefde Maassluis, de plek waar ze beiden geboren en getogen zijn. Ze stripten het huis volledig en zelfs nu zijn ze nog bezig. “Ik ging voetballen bij IJsselmeervogels.” Meerdere malen per week reed hij meer dan één uur heen en weer naar Bunschoten. “Ik kwam niet in de beste tijd. Sportief ging het niet helemaal voor de wind en we kwamen in een verkeerde spiraal.” Excelsior Maassluis benaderde zijn verloren zoon en de spits hoefde niet lang na te denken. “Ik heb altijd contact gehouden met de mensen hier. Ze vroegen zelfs bij RKC nog gekscherend of ik terug wilde komen.” Bij zijn terugkomst op Dijkpolder viel één ding op: alles was hetzelfde. De mensen, het gebouw en de geur. “Het veld was bijvoorbeeld wel nieuw. Maar de sfeer niet, dat gaf meteen een gevoel van thuiskomen.” Dat was ook terug te zien op het veld. De aanvaller was een tijdje topscorer van de Tweede Divisie en heeft er nu al veel meer in het netje liggen dan vorig seizoen. “Ik ben misschien iets vroeger terug dan dat ik had gehoopt. Maar er is niks beters dan thuis zijn.” (TVS)

Klik op Excelsior Maassluis voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Excelsior Maassluis voor meer informatie over de club.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Mees Snoeren van Nac Breda is nog regelmatig de vinden bij zijn oude club VCW

Mees Snoeren (13) droomt van een leven als profvoetballer. Het leven van de talentvolle middenvelder van NAC Breda staat...

Henk Vlielander stopt, maar gaat niet weg bij CWO

Bij Combinatie Wil Overwinnen moeten ze voor het eerste elftal op zoek naar een nieuwe verzorger. Henk Vlielander stopt...

Guus de Jong, de trotse aanvoerder van DVVC

Als Guus de Jong met de aanvoerdersband het veld opwandelt op Sportpark Dongekant, giert er steeds weer een gevoel...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.