Peter van den Doel is de stille kracht van Flakkee

0
701
19_Flakkee_Assistent

Een uitlaatklep, de gezellige sfeer en liefde voor het spelletje. Het is duidelijk dat Peter van den Doel als assistent-trainer helemaal op zijn plek zit bij vijfdeklasser Flakkee. Maar nu wordt het na een mindere periode, ook weer tijd om te gaan presteren. “Niet meer in de onderste regionen, we hopen op ietsje meer.”

Sterker nog, op heel veel meer. Want na de achtste plaats van afgelopen seizoen, moet het dit jaar beter. “Het doel is, hebben we intern tegen elkaar gezegd, top drie.” En dus moeten er een aantal dingen anders. Weten ook Kees Breen en Rien Elvé, samen met Van den Doel onderdeel van de technische staf. “We hebben aan het einde een evaluatie gedaan, elkaar in de ogen gekeken en écht geluisterd naar de groep.” Wat daaruit kwam? “Vooral een stukje discipline. Op tijd komen, afmelden, wijze van trainen, tactiek en dat soort dingen.” Maar ook voor de trainers, waren er verbeterpunten. “Duidelijk zijn en zorgen dat de training vooraf klaar staat. Een beetje meer structuur.”

Leuke groep

Het is voor de 53-jarige Van den Doel even wennen. “Vorig seizoen draaide ik dubbele diensten. Toen was ik ook nog leider bij het tweede.” Bij de club, die inmiddels toch een beetje als thuis is gaan voelen. “Tot mijn 30ste heb ik bij DBGC gevoetbald, die vereniging zit voor altijd in mijn hart. Daarna ben ik gestopt vanwege knieproblemen. Door huisje, boompje, beestje, kwam ik in Sommelsdijk en bij Flakkee terecht.” Met een voetballende zoon, laat de volgende stap zich raden. “Rond 2008 werd ik jeugdtrainer en leider, zoals dat vaak gaat.” Een stap, waar Van den Doel allesbehalve spijt van heeft. “Ik ben opgegroeid in een tijd, dat Flakkee op het eiland een nog grotere club was. Na een mindere periode heb ik de vereniging, ook qua sfeer, de laatste jaren weer zien groeien.” En dus, vertelt hij. “Juist daarom is dit zo leuk nu. Een jong team, ik heb denk ik nog nooit zo’n leuke groep gezien. Het is voor mij echt een uitlaatklep.” En dat begon allemaal, aan het begin van corona. “Kees stond er als trainer bij de selectie alleen voor, dus ik stelde voor om hem te helpen. Daar was hij heel blij mee. Zo ben ik er eigenlijk een beetje ingerold.” Helemaal toen ook de functie van leider vrijkwam bij het tweede. “Het is leuk om met de voetballerij bezig te zijn. Dat groepsproces, spelers beter zien worden, dat is leuk. Even een arm om een schouder.”

Rechterhand

Met zijn drieën verantwoordelijk voor de eerste selectie, heeft het trio een duidelijke rolverdeling. “Kees is de hoofdtrainer, geeft de trainingen, doet het praatje en het tactisch plan, ik ben meer op de achtergrond. Vooraf sparren, de warming-up begeleiden en de opstelling en wissels bespreken. En natuurlijk helpen bij de trainingen. Eigenlijk een soort rechterhand. Rien is onze ‘peoplemanager’, heeft oog voor de randzaken, zoals de tenues, koffie, het opvangen van scheidsrechters of het wel en wee van spelers ” Vanaf zijn zesde actief in het voetbalwereldje, zit Van den Doel helemaal op zijn plek. “Als je zelf niet meer kunt voetballen, ga je een alternatief zoeken. Het is een hobby, waarin je wordt meegezogen.” Maar ambities als hoofdtrainer, heeft de inwoner van Sommelsdijk absoluut niet. “Bij het tweede stond ik voor de groep, nu is mijn rol echt het zijn van assistent. Heb verder ook geen papieren.” En stiekem ook geen tijd. “Naast een drukke baan, werk ik nog als freelancer, docent in bedrijfsvoering.” Toch geeft de voetbal, hem meer dan voldoende energie. “Mijn eerste indruk? Qua kwantiteit zitten we dankzij het doorschuiven van de JO19 naar het tweede ruimer in ons jasje, nu moeten we de kwaliteit omhoog zien te krijgen. Met een jonge groep is dat veel trainen en ontwikkelen.” Stiekem hadden ze wel gehoopt, iets verder te zijn, is Van den Doel eerlijk. “De laatste jaren was het schipperen, om steeds maar genoeg spelers te hebben. Dat is inherent aan een kleine club. Dit seizoen hebben we meer keuze.” En dus hopelijk ook meer punten. “We zijn allemaal weer een jaartje verder. Soms moet je elkaar ook op dingen aan durven te spreken, daar moeten we nog stappen in maken. Maar dat gaat gebeuren!”

Klik op MSV & AV Flakkee voor de laatste artikelen over de club.
Klik op MSV & AV Flakkee voor meer informatie over de club.