Papendrecht pakt de winst in bizarre slotfase

0
95

In een eenzijdig duel, dat in de slotfase totaal kantelde, heeft Papendrecht de eerste punten in het bekertoernooi gepakt. In de openingsfase viel weinig te beleven. Het waren vooral de gastheren, die de bal hadden. Papendrecht was slordig en leed veel balverlies. Na een kwartier werd het spel vooral door Papendrecht gedicteerd. Papendrecht-keeper Timo Kurpershoek had een eenzame eerste helft.

Na een kwart wedstrijd werd de opbouw van Spirit door Jay Luciano onderbroken, waarna Stephan Bravenboer een vrije schietkans kreeg, maar zijn schot kon gepakt worden door de Spirit-doelman. In de 28e minuut was het bij de tweede kans wel raak. Jay Luciano ging langs de zijlijn op snelheid langs zijn directe tegenstander. Zijn voorzet werd, na een mooie overstap van Djerrel Saffignani bij de eerste paal, door Koen Lighaam bij de tweede paal beheerst afgemaakt. De derde kans van Papendrecht leverde een zeer mooie tweede goal op. Met een geweldige steekbal zette Sven van der Net de opgekomen Xavier Leenheer alleen voor de Spirit-keeper. Met een schitterende stift zette hij de dik verdiende 0-2 op het bord.

Na de rust bleef Papendrecht het spel dicteren en creëerde ook de eerste kans. Jay Luciano liet zijn directe tegenstander weer zijn hielen zien en ging alleen richting het Spirit-doel. De Spirit-doelman kon echter redding brengen op de inzet van Luciano. Niet veel later was het Stephan Bravenboer die alleen richting het doel kon, maar ook zijn inzet werd gekeerd. De volgende kans was weer voor Jay Luciano, maar hij schoot in kansrijke positie de voorzet van Djerrel Saffignani over. Niet veel later leek hij wel te scoren, toen zijn voorzet over de keeper richting de verre hoek zeilde. Tot opluchting van Spirit ging de bal net voorlangs. Koen Lighaam kreeg de volgende opgelegde kans, maar hij werkte de voorzet van Jay Luciano over het doel.

Toen Spirit in de 67e minuut een indirecte vrije bal kreeg in het strafschopgebied van Papendrecht voor overtreding van de zesseconderegel, kantelde de wedstrijd volledig. De bal werd langs de muur binnen geschoten. Papendrecht verloor de grip op de wedstrijd, waardoor Spirit ineens meerdere keren voor Timo Kurpershoek verscheen. Wederom een vrije bal, nu een directe net buiten de zestien, zorgde voor het tweede doelpunt van Spirit en dus de gelijkmaker.

Spirit ging zelfs op zoek naar de winst, maar Papendrecht herpakte zich enigszins waardoor Spirit niet meer in kansrijke positie kwam. In de 85e minuut kreeg Spirit-speler Lars van de Wijngaard na een opstootje met Jay Luciano de rode kaart. De Papendrechter kwam er met geel vanaf. In de 90e minuut kreeg Koen Lighaam nog een enorme kans, maar hij kon de scherp aangesneden vrije bal van Daeley van der Graaff niet tussen de palen krijgen. Toch pakte Papendrecht nog de winst. Invaller Jearlon Martina werd in de 92e minuut onreglementair afgestopt in de zestien van Spirit. De scheidsrechter gaf een strafschop en een rode kaart voor Spirit-verdediger Sander Kalkman. Aanvoerder Koen Lighaam nam zijn verantwoordelijkheid en zette zich achter de bal. Zijn inzet kon gekeerd worden door de Spirit-goalie, maar Stephan Bravenboer was attent en schoof de rebound alsnog binnen: 2-3. Nadat Jay Luciano in de 95e minuut na een snelle counter de 2-4 op het bord zette, floot de scheidsrechter direct af. Papendrecht maakte het zichzelf moeilijk, maar pakte alsnog dik verdiend de overwinning.

Opstelling: Kurpershoek, Van Rooijen, Adouvi, Muilwijk, Leenheer, Van der Graaff, Bravenboer (Molenaar), Van der Net, Luciano, Saffignani (Martina) en Lighaam.

Foto en tekst: Edwin Schreurs

Onderschrift: Sven van der Net en doelpuntenmaker Xavier Leenheer zijn twee Spirit-spelers de baas.