Oranje Wit blijft in coronajaar kaarsrecht overeind

Jan-Willem Bozuwa, voorzitter van Oranje Wit, maakt ruim een jaar na de entree van corona voor de club de balans op. ,,Wij hebben op een veilige manier voor onze leden steeds het randje van wat mogelijk is opgezocht.”

DORDRECHT – Oranje Wit, dat over vier jaar het eeuwfeest kan vieren, is er bij Jan-Willem Bozuwa met de paplepel ingegoten. Oranje Wit zit de Bozuwa’s in het bloed. Opa Jan Stal was een van de oprichters van de nu grootse voetbalclub van de stad. Jan-Willems vader, Leen Bozuwa, behoorde tot een van de opvolgers en was acht jaar voorzitter. ,,Ik loop er vanaf mijn vijfde jaar rond en mag de club nu al zeven jaar leiden. De coronajaren zijn zeker niet de gemakkelijkste”, vindt Jan-Willem Bozuwa.

De zaterdag-eersteklasser is uitgegroeid tot een grote club, met naast de voetbalafdeling ook een bruisende tennis- en  biljartclub. ,,Je kunt dus je hele leven Oranje Witter zijn” liet de huidige preses eerder optekenen. ,,Wij voelen het als onze taak om onze leden zoveel mogelijk de kans te bieden te bewegen. Er zijn veel creatieve ideeën ontstaan.” Bozuwa noemt voetgolf op het sportpark. Er is een wielertocht langs de dertien Dordtse voetbalverenigingen georganiseerd. De renners werden gesponsord en zo kwam er weer geld voor Oranje Wit binnen. Er vloeide 5000 euro de verenigingskas in. Ook de jeugd liep op het eigen sportpark geld bijeen. En de jubilarissen werden coronaproof in het zonnetje gezet.

Ledenbestand
Bozuwa gaat door: ,,Wij hebben op alle kosten die wij normaal maken kunnen bezuinigen. Daarnaast konden wij, evenals alle verenigingen, gebruikmaken van de potjes van de overheid. Gelukkig hebben wij een grote groep trouwe sponsors, die ons door dik en dun blijft steunen. De sponsors begrijpen dat de club overeind moet worden gehouden en dat deze vereniging een heel belangrijke functie heeft binnen de gemeenschap. Het leek altijd zo vanzelfsprekend dat je altijd maar naar Oranje Wit kwam en dat alles goed geregeld was.  Bovendien haakt van ons ledenbestand van 1400, niemand af. Ook die geldstroom droogt gelukkig niet op. Bij de jongsten komen er jaarlijks tachtig leden bij. Dat is nu niet anders.”

Toekomst
Bozuwa kijkt toch ook naar de toekomst. Oranje Wit beheert het huidige sportpark vanaf eind jaren vijftig. Er is sindsdien veel veranderd. ,,Zo is er bijvoorbeeld één toegangsweg en die slibt vooral op de zaterdagen volledig dicht. Wij hebben hier op die dag zo’n tienduizend bezoekers. Wij missen bij de gemeente soms visie. Het ontbreekt aan een totaalvisie richting de toekomst. De gemeente zou eens na moeten denken over een meerjarenplan. Wij zouden ook graag over een derde kunstgrasveld beschikken.” Op het hoofdveld is een serieus onderling duel tussen de twee hoogste jeugdteams bezig. Coaches kijken al naar de toekomst. ,,De samenwerking met Feyenoord spreekt aan. Zij helpen ons met ideeën bij de jeugdopleiding, geven clinics en brengen ons een kwaliteitsimpuls.”

Bozuwa is uiterst tevreden over het niveau van het eerste elftal. ,,De eerste klasse is misschien wel ons plafond. In de hoofdklasse gaat het geld weer een rol spelen en daar kiezen wij beslist niet voor.”

Klik hier voor meer artikelen over Oranje Wit

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

De Bakker droomt nog altijd van dat hoogtepunt bij WFB

Over het hele seizoen bezien, had er voor WFB misschien best een beetje meer ingezeten. Maar doordat er in...

De 20-jarige Jop van Hofwegen van JEKA 14 heeft het plezier weer helemaal terug

Jop van RKVV JEKA 14 is op zijn zevende begonnen met voetbalen bij VV Baronie. Hij studeert Tourism Management...

Bjorn van Ginniken hoopt na Spartaan’20 op terugkeer bij een BVO

De 23-jarige Bjorn van Ginniken is op zijn zestiende gestopt met voetballen om zich te verdiepen in het trainersvak....

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.