Opwindende transferzomer bij FC Dordrecht

FC Dordrecht beleefde een opwindende transferzomer, die zelfs tot na het sluiten van de deadline in de nacht van 31 augustus op 1 september nog voortduurde. De selectie van trainer Cláudio Braga onderging daardoor een stevige gedaanteverwisseling, met opmerkelijke nieuwkomers.

DORDRECHT – De elftalfoto van de selectie van FC Dordrecht kon in de voorbije maand bijna wekelijks opnieuw gemaakt worden. Kort voor het sluiten van de transferwindow en zelfs erna veranderde er nog veel in de Dordts spelersgroep, die toch al aan flink wat mutaties onderhevig was. Een lange lijst komers en vertrekkers was het gevolg, elk met hun eigen verhaal. Een greep uit de meest opvallende transfers.

VERTROKKEN CAPTAIN
‘Nog één keer de stap naar het buitenland maken’. Die kreet kwam regelmatig uit de mond van verdediger Antonio Stankov, die afgelopen seizoen de aanvoerdersband van FC Dordrecht droeg. De geboren Macedoniër had al ervaringen opgedaan in Denemarken bij Vejle en Viborg en hoopte op 28-jarige leeftijd nog één keer die stap naar het buitenland te kunnen maken. Die kans deed zich eindelijk voor: Stankov verkaste naar Pyunik Erevan in Armenië, de club die onlangs ook meedeed aan de voorronde van de Europa League en uitgeschakeld werd door het Engelse Wolverhampton Wanderers dat de groepsfase haalde.

TERUGKEER VAN TIJDELIJKE DUUR
Thijs Timmermans beleefde een opmerkelijke aanloop naar het nieuwe seizoen. Bij het maken van de eerste elftalfoto in de voorbereiding ontbrak de middenvelder omdat hij op stage was in Scandinavië, op zoek naar een nieuwe club. De voormalig speler van ADO Den Haag keerde toch weer terug naar Dordrecht, scoorde ook nog in de voorbereiding en leek zich toch weer te melden in de concurrentiestrijd voor een plek op het middenveld. Via de agent van oud-ploeggenoot Omran Haydary, die naar Polen verkaste na een periode bij FC Dordrecht, kwam Timmermans ook in beeld in het Oost-Europese land. Bij Odra Opole, dat speelt op het tweede Poolse niveau, brak voor hem een nieuwe toekomst aan. ,,Er is nu eindelijk rust. Het is nu zaak om speelminuten te gaan maken, zodat ik verdere stappen in mijn ontwikkeling kan maken’’, stelde Timmermans nadat zijn overgang definitief was

OP DE VALREEP NAAR ALMELO
Aanvaller Jeremy Cijntje wist het zeker na Jong AZ – FC Dordrecht: de speler uit de Dordtse jeugdopleiding zou het seizoen Krommedijkclub afmaken, want een transfer leek niet meer aan de orde. Wat Cijntje toen niet wist, was dat Frank Wormuth – de trainer van Heracles Amelo – die avond op de tribune in Wijdewormer oplettend alle bewegingen van de buitenspeler had gevolgd en overtuigd was geraakt van de kwaliteiten van Cijntje.

Vanaf dat moment raakten de ontwikkelingen rond de rappe buitenspeler in een stroom versnelling en kwam nog voor het verstrijken van de transferdeadline de overgang naar de Overijssele eredivisionist rond. ,,Voor mij is dit de stap die ik graag wilde maken met mijn loopbaan. ik heb veel aan FC Dordrecht te danken. Die bagage neem ik mee om tot een volwaardig eredivisiespeler uit te groeien.

PORTUGESE VERASSING
In de zoektocht naar een nieuwe spits na het vertrek van Joël Zwarts die als huurling van Feyenoord prima had voldaan tijdens de tweede helft van het vorig seizoen, kwam FC Dordrecht uiteindelijk uit in Portugal. Van Sporting Portugal werd de jonge aanvaller Pedro Marques gehuurd. Marques was voor de Nederlandse trainer in Portugese dienst Marcel Keizer gewezen op de mogelijkheden om zich verder te ontplooien in de Nederlandse Keuken Kampioen Divisie en maakte meteen na zijn entree indruk met een heerlijke treffer in het oefenduel met FC Den Bosch. De Zuid-Europeaan was niet bang voor het hoge verwachtingspatroon en beloofde goals, die in de eerste duels van het seizoen nog niet rijkelijk vielen. Inmiddels is Marcel Keizer in Lissabon al van het toneel verdwenen.

SCORENDE BRAZILIAAN
Heeft FC Dordrecht met de Braziliaan Fabian de Abreu niet toevalligerwijs een aanvaller in plaats van een verdediger gehaald? Die grap werd al snel gemaakt na de reeks treffers die de Zuid-Amerikaan maakte in de competitie. Driemaal scoorde hij tegen Jong AZ,MVV en FC Volendam en evenzovele malen leverde het doelpunt van de Abreu een punt op. Zijn scorende inbreng onderstreept ook dat de Abreu het vanaf het eerste moment enorm naar zijn zin heeft bij FC Dordrecht. Waar hij koud na aankomst meteen in de basis verscheen toen Feyenoord zich voor een oefenduel in de Merwestad meldde. ,,Vanaf het eerste moment voel ik me thuis in Dordrecht, dat mij de kans geeft om aan een carrière in Europa te werken.’’

GRIEKSE HERINSTROMER
Savvas Mourgos kende vorig seizoen, als speler die uit het samenwerkingsverband met Norwich City naar Dordrechtkwam, een koude start maar raakte vervolgens steeds meer op temperatuur. Tot de Griek op de training een knieblessure opliep en terugkeerde naar Engeland. In de voorbereiding op dit seizoen kwam Mourgos opnieuw naar Dordrecht, maar dat verblijf was nog kortstondiger: nieuw knieleed noopte weer tot een terugkeer naar Norwich.

LATE AANWINSTEN
In de tweede volle week van september kreeg FC Dordrecht nog een opmerkelijk kwaliteitsimpuls. Eerst verbond oud-Feyenoorder Anass Achahbar, die al enige tijd meetrainde, zich aan de club om zijn vastgelopen loopbaan nieuw leven in te blazen. Enkele dagen later verraste de Dordtse club met het aantrekken van Andries Noppert als extra doelman. Noppert vertrok eerder dit jaar bij het Italiaanse Foggia en wil in Dordrecht het uitgesproken vertrouwen terugbetalen

 

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Pjotr Sanders: de sportverzorger van VVGZ

Pjotr Sanders is 32 jaar en werkt in het dagelijks leven als docent aardrijkskunde op het Heer Bokel College....

Keeper Gino van Luijn begint aan nieuw avontuur bij Delta Sports ’95

Vandaag gaan we in gesprek met doelman Gino van Luijn. Gino is keeper bij Delta sports ’95.  We hebben...

Jacco Vink van Fortuna Be Quick heeft het naar zijn zin

Vandaag gaan we in gesprek met Jacco Vink. De 22-jarige middenvelder speelt al sinds zijn vijfde voetbal. Zijn carrière...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.