‘Ook in tweede klasse kan Theole mee’

0
139

Theole is bezig aan een knap seizoen in de derde klasse. Na het kampioenschap van vorig jaar, doet de ploeg nu goed mee op het hogere niveau. Zou het lukken om nogmaals te promoveren? Joost van Beek is optimistisch: “Hoe hoger we komen, hoe beter het voetbal ons ligt.”

Joost van Beek was drie jaar weg bij Theole. Hij begon bij die club met voetballen, maar verkaste naar de amateurs van NEC om daar een hoger niveau te ervaren. In die seizoenen ging het met zijn oude vereniging niet goed. In 2010-2011 speelde Theole nog een seizoen in de eerste klasse, vier jaar later degradeerden ze uit de derde klasse. De 20-jarige Van Beek kon het drie keer per week trainen en het reizen door heel het land voor wedstrijden niet goed meer combineren met school, werk en stage en besloot terug te keren bij Theole, in de A-jeugd. “Daar zaten nog vrienden die ik kende uit mijn jeugdjaren.”

Kampioenen
Vorig jaar sloot de centrale verdediger aan bij het eerste en hij mocht direct een kampioenschap vieren. “Met veelal spelers uit onze eigen jeugd, toen bleek maar weer eens hoe goed die is bij Theole.” In de voorbereiding op het seizoen in de derde klasse hadden Van Beek en zijn ploeggenoten al wel het idee kans te hebben om hoge ogen te gooien. “We zijn een team dat heel graag wil voetballen en dat ook goed kan. De vierde klasse lijkt makkelijker, maar is voor ons lastiger omdat je tegen teams speelt die juist niet willen voetballen. Zij trappen een lange bal naar voren en hopen met geluk wat te creëren.”

Theole besloot voor een plek in de top vijf te gaan. Na een ongekend goede start met negen overwinningen op rij, werd die doelstelling al snel naar boven bijgesteld. En terecht, zo blijkt nu aan het einde van het seizoen: Theole is een titelkandidaat. “We zijn gegroeid als groep, kwamen ook in een lekkere flow na die eerste periode.”

Niet saai
Wat opvalt, is dat Theole qua doelpunten voor in de middenmoot terechtkomt van de derde klasse D, maar de minste tegendoelpunten incasseert. Fijn om te horen, voor een verdediger. “Maar verdedigen begint al voorin”, zegt hij netjes. Hij vindt niet dat zijn ploeg saai speelt, iets wat je op basis van het doelpuntenaantal zou kunnen vermoeden. Dat is puur scorebordjournalistiek volgens Van Beek. “We hebben de bal heel veel en krijgen veel kansen, maar hebben het geluk niet altijd mee. We moeten zorgen dat we zorgvuldig blijven als we op voorsprong komen en gretig zijn om meer goals te maken.

Theole kan volgend jaar dus in de tweede klasse uitkomen. Mocht dat daadwerkelijk lukken, dan is Van Beek ervan overtuigd dat zijn ploeggenoten en hij ook op dat niveau hoge ogen kunnen gooien. “We hebben weleens geoefend tegen tweedeklassers en konden aardig mee.”

Eerst maar eens zien waar het schip dit seizoen strandt. “Mochten we promoveren, dan wordt dat vast en zeker weer een mooi feestje.”