Onmisbare klussers: ‘We doen het met plezier voor Teisterbanders’

0
156

Hans Peters (72) is bij Teisterbanders onderdeel van een groep vrijwilligers die onmisbaar is voor elke club: de klusploeg. Het werk van deze mannen en vrouwen is niet altijd zichtbaar, maar ontzettend waardevol. En daarom verdienen zij het eens om in de schijnwerpers te staan.

Het werk van de klusploeg, schoonmaaksters en kantinebeheersters wordt meestal pas zichtbaar op het moment dat er iets mis is en het dus is blijven liggen. Zij verrichten hun vrijwilligerstaken voornamelijk op de doordeweekse ochtenden als verder iedereen aan het werk is of op school zit. Als de rest van de vereniging het sportpark ‘s avonds bezoekt, ziet alles er weer spic en span uit, maar het is voor hen niet altijd duidelijk hoeveel werk daar in gaat zitten.

Huisvrienden
Ook Teisterbanders heeft zo’n groep onmisbaren. Of ‘gezellige mafkezen’, zoals Hans Peters, onderdeel van het vrijwilligersclubje, ze noemt. Het zijn voornamelijk gepensioneerden, die doordeweeks vele uren in de club steken. Gerrit, Wim, Jan, Corlien, Marjanne, Gert en Henk zijn de vaste partners van Hans op deze dagen. Maar daaromheen zit nog een schil met handjes die regelmatig helpen. De een maait het gras, de ander repareert wat stuk is, ruimt het vuilnis op of zorgt ervoor dat de kantine weer schoon is.

“Ik ben toch de omheining aan het repareren en het zonnetje schijnt, dus ik kan wel even wat vragen beantwoorden”, is de vrolijke reactie van Peters op het interviewverzoek. “Onze huisvrienden zijn er ook weer, de scholeksters. Het is prachtig om naar hen te kijken. Die zijn zo aan de maaimachine gewend, dat is ongelofelijk. Die jonkies lopen gewoon over het veld terwijl ik aan het maaien ben, ze gaan pas weg als je een keer op de claxon duwt.

Voor je club
Het is duidelijk: Peters houdt van de natuur en voelt zich prettig bij Teisterbanders. “Je doet het met plezier voor je club, anders begin je er niet aan. Ik ben maandag en vrijdag sowieso vaak van 09.00 uur tot 14.00 uur of 15.00 uur bezig en in deze periode maai ik ook nog eens twee of drie keer per week. Het kantinepersoneel steekt ook verschrikkelijk veel tijd in de club. We doen het samen, die gezelligheid zorgt ervoor dat het leuk blijft.”

Peters weet mooi te omschrijven hoe zo’n maandagochtend bij Teisterbanders eruitziet. “Eerst even een bakkie doen, het weekend doornemen en op een gegeven moment gaan we dan aan de slag. Tussen de middag eten we met z’n allen een sneetje brood en als rond 14.00 uur het meeste werk is gedaan, gaan we langzaamaan naar huis. Dan denk je: het was leuk vanmorgen, op naar de volgende keer.”