Onder de lat met Youssef Ben Sellam (19)

0
116

OOST-SOUBURG – Op je zestiende geselecteerd worden als zaalkeeper voor Jong Oranje, op je achttiende meetrainen met de hoofdselectie van het Nederlands Zaalvoetbalteam, op je negentiende de nationale bekerfinale spelen met ZV Groene Ster… Het zijn flink wat ervaringen op het hoogste niveau van het zaalvoetbal. Maar ook op het veld wil Youssef Ben Sellam (19) zich verder ontwikkelen. Om dat in zijn ogen het beste te kunnen doen, maakte hij de overstap naar derdeklasser RCS.

banner_koningsport_small_VJ

“Dat is een heel bewuste keus geweest. Want ik had ook aanbiedingen van clubs die op een hoger niveau actief zijn, maar het complete plaatje wat RCS schetste dat sprak me aan. Het gevoel wat ik bij de club had was vanaf het eerste gesprek heel erg goed. Ook het kunnen samenwerken met trainer Cees Houtepen én Mohamed El Bekkaoui, in mijn ogen de beste veldkeeperstrainer die ik me kan wensen, speelde mee bij mijn keuze. Ze hadden een duidelijke visie op korte en ook langere termijn. Daarnaast boden ze ook voor mij persoonlijk de beste combinatie met het oog op het zaalvoetballen in de eredivisie met Groene Ster én mijn traject bij het Nederlands Elftal. Al die zaken bij elkaar hebben me, nadat ik ook al een aantal keren bij RCS had meegetraind, doen besluiten om definitief voor de overstap van SV Walcheren naar hier te kiezen.”

Want hoewel hij geniet van het veldvoetbal, ligt er voor Ben Sellam ook een meer dan grote passie in de zaal. Het was dan ook de allereerste vraag die hij stelde tijdens zijn gesprek in Oost-Souburg. “Kan ik zaalvoetballen? Dat was bij alle gesprekken die ik heb gehad voor mij het belangrijkste. Daar deden ze bij RCS niet moeilijk over gelukkig. De selectie is bovendien flink versterkt en men heeft het doel om zo lang mogelijk mee te doen voor de titel en zéker vol te gaan voor promotie. Al vind ik dat je ook moet durven uitspreken dat je kampioen wilt worden. Want met gezonde sportieve ambitie is in mijn ogen niets mis.”

Voor een negentienjarige heeft Ben Sellam al het nodige meegemaakt als het gaat om voetballen tegen mooie tegenstanders en op een mooi niveau. Van kampioen worden met JVOZ door in Rotterdam Feijenoord met 1-3 te verslaan tot zijn selecties voor de vertegenwoordigende Oranje-elftallen. En dan ook nog een nationale bekerfinale spelen, de Groene Ster uiteindelijk met flinke cijfers verloor. Een wond die bij de jeugdige goalie nog altijd niet is geheeld. “Daar ben ik tot de dag van vandaag doodziek van. We hadden een geweldig bekertoernooi en dan gaat het in de finale zo mis.. Ik heb toen een medaille gekregen, maar die heb ik ergens weggegooid en niet meer gevonden. Ooit wil ik die finale nog eens spelen en dan als winnaar van het veld stappen. Dat is een absoluut doel voor mij ja.”

Maar zoals een fanatiek sporter betaamt, heeft hij meerdere doelstellingen die hij nog wil verwezenlijken. En zéker ook op het veld bij RCS. “Daar wil ik alles uit de kast halen om eerste doelman te worden. Dat wordt een pittige strijd, maar die wil ik zonder meer aangaan. Daarnaast wil ik mijn record dat ik ooit in de B1 van JVOZ haalde evenaren, maar het liever nog verbeteren. Ik had er ooit een seizoen met maar vijftien tegentreffers. Erg weinig natuurlijk, maar dat zou ik graag bij RCS willen evenaren of verbeteren. Die druk als sporter wil ik voelen en me opleggen. Die heb ik ook nodig. Ik heb in de jeugd en ook in de zaal laten zien een hoog niveau te kunnen halen, dat hoop ik hier bij RCS nu ook te kunnen tonen. Dat is in elk geval voor mij de ultieme drijfveer om er vol voor te gaan. Trainen en spelen om beter te worden. Elke training en wedstrijd jezelf honderd procent geven om het maximale uit je capaciteiten te halen. Bij Groene Ster, bij Oranje én RCS.”

 

klik hier voor meer artikelen over RSC.