Nipte zege Pelikaan tegen VV Altena

0
182

Een gehavend Pelikaan boekte met moeite een overwinning op Altena. Gehavend omdat er twee spelers geschorst waren, een aantal geblesseerd en een aantal op vakantie. Met moeite omdat Pelikaan een voorsprong moest verdedigen met tien man na een rode kaart voor keeper Jeroen de Veij gedurende halverwege de tweede helft.

Het eerste kwartier was voor Pelikaan, meer balbezit en dreigend. Al in de 1e minuut een goede kans voor de Peli’s. Een vrije trap van Jesper Nossent kwam op het hoofd van Ruben de Raad maar die kopte net over. Plotseling enige opwinding na een kwartier spelen. Een verre bal in de zestien van Pelikaan en keeper Jeroen de Veij kwam uit om de bal te onderscheppen maar bij zijn actie raakte hij de tegenstander en de scheidsrechter gaf een penalty, een te zware sanctie, én een gele kaart aan de keeper. Maar keeper Jeroen de Veij maakte zijn “fout” goed door de penalty te stoppen. Dat was het enige wapenfeit van de Altenaren op een verkeerd geraakte bal door de Pelikaan-verdediging na, die Jeroen de Veij uit zijn doel ranselde. Kort daarna de voorsprong voor Pelikaan. Een corner van Jesper Nossent werd doorgekopt en kwam voor de voeten van de goed spelende Karsten Grob die tussen een paar spelers in iedereen verschalkte en de bal achter de Altena-keeper prikte: 1-0. Pelikaan ging door om de voorsprong te verhogen.

Jordy van Buren had een goede actie toen hij een solo inzette tot ver in de Altena-verdediging. Op het juiste moment gaf hij een hakje op Jesper Nossent die vervolgens keihard op doel schoot. Helaas voor hem en heel Pelikaan raakte de bal de binnenkant van de paal en kwam zo het veld weer in. Een paar minuten voor de rust een korte pass van Jelle Dekker op Ruben de Raad. Die stond enigszins schuin voor de keeper en probeerde deze met een curve te passeren maar de keeper redde goed op de inzet.

Net als in de eerste helft begon Pelikaan de tweede helft uitstekend. Want binnen twee minuten lag de bal in het netje achter de Altena-keeper. Een heerlijk passje van Jordy van Buren op Ruben de Raad die twee verdedigers misleidde en vervolgens de bal onder de uitkomende keeper schoof en dus 2-0. Dat leek de beslissing maar niets was minder waar. Pelikaan kreeg in de 63e minuut kort na elkaar twee dotten van kansen om het pleit echt te beslechten maar de keeper van Altena redde beide keren prima. Een paar minuten later de ommekeer van een periode waarin Pelikaan de betere en de gevaarlijkste ploeg was.

Een vermeende overtreding in het strafschopgebied door Roy Weber werd door de scheidsrechter weer zwaar gestraft met een penalty. Het is heel lang geleden dat Pelikaan in één wedstrijd twee strafschoppen tegen kreeg. Dit keer ging de elf meter er wel in en dat bracht de stand op 2-1. Keeper Jeroen de Veij haalde de bal uit het net maar treuzelde om de bal terug te geven aan een Altena speler die natuurlijk haast had. De scheidsrechter zag hier spelbederf in en gaf een gele kaart. En dat was zijn tweede, dus rood, en Jeroen de Veij kon vertrekken. Hij werd vervangen door Sjoerd de Groot. Maar daardoor moest Pelikaan er een veldspeler uithalen, dit was Jermain Bebrout, en verder met tien man om de 2-1 voorsprong te verdedigen. Natuurlijk probeerde Altena het wel, zette druk en speelde vol op de aanval. Tien minuten later viel er een buitenspel doelpunt te zien maar dat werd gelukkig door de scheidsrechter terecht afgekeurd. Kort daarna de enige echte kans voor Altena toen een voorzet bij de tweede paal terechtkwam en daar werd overgekopt. Voor de rest van de tijd hield Pelikaan het achterin dicht en sleepte de overwinning over de eindstreep.

Het was een verdiende overwinning maar Pelikaan heeft zichzelf in de problemen gebracht door twee al dan niet terechte strafschoppen te veroorzaken, daarnaast twee gele kaarten en één rode (twee keer geel). De driepunter is belangrijk maar de consequenties kunnen groot zijn.

Dit waren de 14 van Pelikaan: Jeroen de Veij, Jeffrey Nossent, Karsten Grob (73, Stefan van der Kolk), Roy Weber, Stefano Garcia Tavares, Rowdy Nossent, Jelle Dekker, Jordy van Buren, Jesper Nossent (83, Gio Look), Ruben de Raad en Jermain Bebrout (68, Sjoerd de Groot)