“Ook dit hoort erbij”, zegt Rob van den Berg, voorzitter van de technische commissie van voetbalvereniging Nieuwerkerk als hij langs de lijn loopt bij de JO8 en JO9, die rugbytraining krijgen bij Sparta in Capelle aan den IJssel. “Vorig jaar hebben jongens van de bovenbouwteams een boksclinic gehad. Een andere omgeving, even prikkelen.”
Nieuwerkerk is sinds twee seizoenen met de jeugdopleiding een andere weg ingeslagen. Of beter: een weg om te voorkomen dat er onderweg weer een zijweggetje wordt genomen. “Ons beleid blonk niet uit in standvastigheid”, vertelt Van den Berg. “Eigenlijk gingen we van links naar rechts en dan weer van rechts naar links. We hebben de afgelopen tijd best wel wat verschillende hoofd jeugd opleidingen gehad. Die hadden allemaal zo hun ideëen. Vaak goede, maar van consistent beleid was geen sprake. Het ontbrak aan samenhang tussen trainers, en duidelijkheid.”
Raoul Graham, de huidige hoofd jeugd opleidingen, kan die woorden bevestigen. “We hebben als Nieuwerkerk een enorm aantal teams en dan ben je gebaat met één lijn en koers die je voor jaren uitzet en volgt.”
Graham stapte in toen Claudio Braga, die als trainer en hjo een dubbelrol vertolkte, op sportpark Dorrestein vlak voor de zomer van 2017 naar Fortuna Sittard verkaste. “Mijn voordeel is dat ik een jongen van de club ben. Ik heb zelf negen jaar in het eerste elftal gespeeld, ken de club door en door en weet daarom wat bij Nieuwerkerk past en wat niet.”
In die periode kwam bij Nieuwerkerk ook de bewustwording dat het anders moest. “Dat werd versterkt doordat de club besloot naar de zaterdag over te stappen en zich daarbij vooral te richten op spelers uit de eigen jeugd”, zegt Van den Berg.
“We zijn gaan werken met meer gediplomeerde trainers”, vult Graham aan. “Daarnaast zijn we veel meer gewicht gaan leggen op het aanleren van spelprincipes in plaats van spelsystemen. Binnen zes seconden de bal terugveroveren is er zo’n eentje. Hoe zet je druk? Wie laat je in de opbouw vrij van de tegenstander? Dat staat los van het systeem dat gespeeld wordt: of dat nu 4-3-3 of 5-3-2 is.”
Een andere belangrijke verandering was het opslaan en verwerken van gegevens van spelers. Van den Berg: “Dat gebeurt via Sportbundels. In het verleden werd het ook bijgehouden, maar gebeurde er niets mee. Die kennis- en informatieoverdracht is een belangrijk element. Trainers weten daardoor veel meer van spelers die ze nieuw in hun team krijgen.”
“We kijken ook veel meer naar de biologische en echte leeftijd”, zegt Graham. “Als jongens een groeispurt doormaken, gaat dat vaak ten koste van de coördinatie. Als je dat weet ga je daar anders naar kijken.”
Van den Berg: “We schrijven daardoor spelers veel minder snel af. We hebben nu een jongetje in de opleiding van wie de ontwikkeling nu lijkt te stagneren door groei. Door de informatie die we hebben weten we ook dat zijn broer daar ook last van had. Met hem is het op latere leeftijd goed gekomen.”
Met de slagen die worden gemaakt hoopt Nieuwerkerk nóg betere speler op te leiden voor Nieuwerkerk 1. Van den Berg: “Het is natuurlijk wel een verschil of je nu met je eerste in de derde of eerste klasse speelt. Wat dat betreft kunnen wij meegroeien met het niveau.”
“Op termijn zullen we met ons hoogste selectieteams in de jeugd op divisieniveau moeten spelen”, meent Graham.
Wil je meer informatie over de club Nieuwerkerk? Klik hier.
Lees hier ook ‘Club van de week: VV Nieuwerkerk’