‘Met elkaar naar een hoger niveau’

0
703
René van Haaften-VV Almkerk

Als trainer van de JO15-1 en coördinator van de onderbouw, heeft René van Haaften bij Almkerk eigenlijk dagelijks met jeugdvoetbal te maken. En met een kampioenschap op zak, geeft dat bakken met energie. “Met elkaar naar een hoger niveau, is het mooiste wat er is!”

Zowel dus letterlijk, als figuurlijk. “We zijn met de JO15-1 kampioen geworden in de tweede klasse, dat is hartstikke gaaf. Fanatieke jongens die er helemaal in meegaan én het echt willen worden, dan is het natuurlijk leuk als het lukt. Helemaal om al die blije koppies te zien.” Toch is resultaat, vanzelfsprekend niet het enige. “Je probeert zo’n groep als trainer vooral voetballend wat bij te brengen, dat is uiteindelijk het belangrijkste.” En dat doet de 50-jarige Van Haaften, zelf van oudsher verdediger, op de Hollandse manier. Dus met verzorgd voetbal en een opbouw van achteruit. “Maar er is meer dan alleen goed voetbal. De jeugd, zeker ook bij ons, wordt tegenwoordig best wel beschermend opgevoed. Dan word je tegen bepaalde tegenstanders nog wel eens afgetroefd. Er komt dus ook een stukje beleving en winnaarsmentaliteit bij kijken.” 

Betrokken zijn
Als trainer van zijn eigen zoon, een flinke uitdaging. “Dat begon eigenlijk al in 2012. Vinden ze dat lastig, gaan ze het accepteren? Daar denk je dan natuurlijk na een paar seizoenen wel over na. Uiteindelijk, omdat we ook samenwerken met Altena, heb je toch altijd wel weer genoeg verversing in de ploeg.” Mede dankzij zijn werk als jeugdcoördinator. “In 2014 nam ik zitting in de jeugdcommissie. Verantwoordelijk voor de indelingen, het aanstellen van trainers, evalueren en enthousiasmeren.” En dat laatste, lukt tot nu toe best aardig. “Het aantal teams wordt voor mij alleen te groot, dus er worden gesprekken gevoerd voor iemand erbij.” Fanatieke gesprekken, lacht hij. “Die lopen dan uit tot drie uur, dat is vaak al een goed teken!” Uit gezamenlijke liefde voor het spelletje. “Dat is de basis! Als je, net als ik, geboren bent in het dorp, is er niks mooiers dan zó betrokken te zijn.” Zeker als geboren en getogen Almkerker. “Ik werd lid op mijn zesde, heb daarna heel de jeugd doorlopen en speelde als achttienjarige in het eerste.” Met recht een voetbaldier dus. “Tegenwoordig nog in het zesde!” Maar niet alleen binnen het veld, is Van Haaften nog altijd bloedfanatiek. “Het trekt mij enorm aan, om ergens aan bij te dragen. Om met al die verschillende achtergronden, samen die gezamenlijke hobby voetbal te hebben. Dat motiveert alleen maar meer en meer.” Voor hem dus vooral vanuit het faciliteren van mogelijkheden voor kinderen. “Dat is in principe onze rol als vereniging, maar dus ook die van mij als coördinator.” 

Binding
Want jeugd, is volgens de clubman uiteindelijk de basis. “We staan nu, met ons eerste, wel een beetje op een kruispunt. Meer eigen jongens en op een lager niveau, of halen we spelers van buitenaf?” Van Haaften zelf, heeft een duidelijke persoonlijke mening: “Ik ben voorstander van meer eigen jeugd, dat maakt het eerste elftal voor de mensen ook herkenbaarder. Als jeugdcommissie proberen we dat zo goed mogelijk te organiseren.” Bijvoorbeeld met het zogeheten adoptieprogramma. “Dat hebben we jarenlang gedaan, en willen we nu weer terug in gaan voeren. Twee selectiespelers adopteren een jeugdploeg, geven twee keer een training en in ruil daarvoor, komen de jeugdspelers kijken bij het eerste. Dat zorgt voor verbinding én motivatie, maar spreekt natuurlijk ook aan bij de kinderen.” Alles met maar één doel: doorstroming naar het vlaggenschip. “Het percentage eigen jongens is steeds minder geworden. En daarmee ook de binding. Daar willen we wat aan doen.” Hoe? “Het niveau van de jeugdopleiding moet omhoog. Door trainers op te leiden, het aanstellen van een Hoofd jeugdopleiding (Gerard van Helden) of de prettige samenwerking met Altena. Maar ook door spelers langer te behouden voor de vereniging. Bijvoorbeeld met een O23. Dat is echt belangrijk!” Aan zijn eigen enthousiasme en betrokkenheid, zal het in ieder geval niet liggen. “Het plezier spat er bij die jongens vanaf. Op trainingen moet ik ze eerder afremmen, dan opzwepen. Dat is toch genieten? Dan ga ik fluitend naar huis!”

Klik op Almkerk voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Almkerk voor meer informatie over de club.