Meidenvoetbal in de lift bij Pelikaan

0
205

Het veroveren van de Europese titel in 2017 in eigen land door de Oranje Leeuwinnen zorgde voor een enorme impuls voor de vrouwen- en meisjesafdeling bij de Zwijndrechtse voetbalvereniging Pelikaan. Er is sprake van een trend, want de groei zette zich het afgelopen (kalender)jaar gewoon door.

Vier teams erbij in een korte periode, een bezetting van alle leeftijdscategorieën en een nog steeds aanhoudende toestroom van nieuwe meiden en vrouwen. Bij Pelikaan heeft de vrouwen- en meidenvoetbaltak een enorme groeispurt gemaakt en het einde van de aanwas lijkt nog niet in zicht. Het succes van het Nederlands vrouwenteam vorig jaar tijdens de Europese titelstrijd in eigen land bleef ook bij Pelikaan niet onopgemerkt. De toestroom van nieuwe leden zorgde ervoor dat alle leeftijdscategorieën ingevuld konden worden.

,,De meidenafdeling staat definitief op de kaart’’, stelt de Zwijndrechtse vereniging met grote trots. Niet alleen de groei van de vrouwen- en meisjestak zorgt voor een boost op Pelidome, maar ook de prestaties gaan stapsgewijs vooruit. Het afgelopen seizoen werden de MO13-1 en MO11-2 kampioen en stond de MO11-1 in de eindstrijd van de Rijnmond Cup. Het zijn tekenen aan de wand dat het met de opleiding van de talenten op meisjesgebied wel goed zit bij Pelikaan, dat de aanwas van nieuwe leden probeert te stroomlijnen en om te zetten in nog betere prestaties. ,,Het voetbalplezier bij de meiden staan voorop, maar we proberen ook om de speelsters individueel en als team beter te laten presteren’’, is het motto van de vereniging dat Ed Voetee, coördinator meiden- en vrouwenvoetbal bij Pelikaan, uitdraagt.

Dat het met die individuele ontwikkeling wel goed zit, bewijst het feit dat talentvolle meiden van Pelikaan inmiddels hun weg naar betaald voetbalclubs hebben gevonden. Zo is Celeste de Vriend inmiddels beland bij Feyenoord, waar zij in de MO13-1 is beland en met die ploeg ook herfstkampioen is geworden. Celeste trainde al eens bij ADO Den Haag, maar besloot na het afgelopen seizoen het blauw-zwart van Pelikaan te verruilen voor het roodwit van Feyenoord. Met een treffer had zij een belangrijk aandeel in de kampioenswedstrijd van haar team. Op de website van Pelikaan geeft zij duidelijk aan wat haar doel voor de toekomst is: ,,Ik wil met Feyenoord in de eredivisie voor vrouwen gaan spelen en later hoop ik ook voor het Nederlands team te kunnen spelen’’, aldus de speelster, die begon met voetballen bij Pelikaans plaatsgenoot VVGZ.

Ook Chloë Bezemer heeft inmiddels Pelidome achter zich gelaten en de overstap gemaakt naar een betaald voetbalclub met een opleiding voor meisjes(teams). In eerste instantie kwam Chloë terecht bij ADO Den Haag, maar sinds dit seizoen speelt zij bij Excelsior waar zij in de JO14-2M is gaan spelen. Ook Chloë heeft een duidelijk doel voor ogen, zo geeft zij desgevraagd aan: via de eredivisie wil zij naar een buitenlandse club en uiteraard wil zij later ook het shirt van het Nederlands team dragen. Pelikaan legde dus een basis voor deze jonge speelsters, die inmiddels de volgende stappen in hun nog prille carrières hebben gezet. Het zal zeker bijdragen tot een aanhoudende stroom nieuwe leden, zeker nu de Oranje-vrouwen zich hebben geplaatst voor het WK dat volgend jaar in Frankrijk plaatsvindt.