Meidenvoetbal bij Hardinxveld krijgt maximale aandacht

0
85

Een bezoek aan een training van MO13 op een maandagavond bij Hardinxveld is een feest. De trainers, André de Wit en Dylana Freeth, hebben het samen met organisator Arco van Houwelingen goed voor elkaar. De meiden hebben er zichtbaar plezier in.

HARDINXVELD – André de Wit raakte via zijn dochter Rowena betrokken bij het voetbal. ,,Toen er een paar jaar geleden een plaatsje als trainer bij MO11 vrijkwam, ben ik erin gestapt.” Hij groeide mee naar de MO13-groep. Meidenvoetbal groeit landelijk tegen de klippen op en Hardinxveld blijft niet achter, want inmiddels is er ook een MO13-2. De Wit traint met een groep van 18 meisjes tussen 10 en 13 jaar. ,,Wij hebben bewust voor het voetballen met zeventallen gekozen. Dat bevalt de meiden uitstekend. In de kleinere ruimten zijn nu eenmaal meer balcontacten en er komen meer scoringskansen.” Om te vervolgen: ,,Wij proppen de meiden voor aanvang van een wedstrijd niet vol met opdrachten. Wij geven ze een aantal belangrijke dingen mee; aansluiten met de linies, kantelen en goed opendraaien zijn daar voorbeelden van. Vanaf de zijkant sturen wij nog wat bij en zo zien wij toch steeds groei.” Eind 2017 werden de meiden van De Wit zelfs kampioen in de najaarscompetitie. ,,Wij blijven proberen om de meiden telkens naar een hoger niveau te tillen. Het is zo belangrijk dat wij bij Hardinxveld in staat zijn volledige meisjesteams te formeren. De jarenlange trainingen werpen vruchten af. Ik heb ze in de loop der jaren echt zien groeien. Er wordt beter gecombineerd en er komt steeds meer rust in het spel. Ze doen het echt goed. Ik heb ook met jongens gewerkt. Daar is de prestatiedrang groter. Jongens willen winnen. Meisjes zijn wat minder met prestaties bezig en meer met plezier. Bovendien lijken zij meer betrokken bij de club. Als ze ouder zijn, zie je ze bij de voetbalclub in de patattent werken en lootjes verkopen.”

Ondersteuning
De Wit heeft bij de trainingen ondersteuning van de jonge Dylana Freeth. Zij voetbalt vanaf haar vijftiende bij Hardinxveld, maakt deel uit van MO19 en maakt na de zomer de overstap naar het vrouwenteam omdat en er geen team onder negentien beschikbaar komt. ,,Ik kijk ernaar uit hoor. Een leuk team en een goede mix. Er voetbalt ook een mevrouw mee die al drie kinderen heeft. Verder veel meiden van negentien jaar.” Dylana studeert aan het ROC in Utrecht waar zij de sportopleiding volgt en zocht een stageadres. ,,Dit jaar ben ik daarom trainer bij MO13-2. Heel leuk om te doen en nuttig voor mijn studie. André en Arco zijn bij Hardinxveld mijn mentors. Ik heb veel steun gehad van Joey van Hoek, mijn trainer bij MO19, die mij aan veel trainingsschema’s heeft geholpen.”

Arco van Houwelingen raakte ook via zijn dochter bij het voetbal bij Hardinxveld betrokken en helpt André de Wit en Dylana Freeth waar mogelijk. ,,Ik beleef heel veel plezier aan de begeleiding van deze meiden. Gelukkig is er ook veel ondersteuning van de ouders. Vervoer en het wassen van de kleding is altijd goed geregeld. Ouders hebben natuurlijk een mening maar zijn nooit te kritisch.”