Martin van Yren hoopt de Buffon van ZVV Pelikaan te worden

0
698
Martin van Yren-ZVV Pelikaan

Martin van Yren is 36 jaar oud en keept zijn wedstrijden voornamelijk in het tweede elftal van ZVV Pelikaan. Hier gaat het op persoonlijk vlak uitstekend. De keeper heeft dit seizoen door afwezigheid van de andere keepers namelijk iedere wedstrijd het doel mogen verdedigen, waarin hij al veel belangrijke reddingen heeft verricht. Verder is hij ook met zijn ervaring erg belangrijk voor de ploeg.

Begin als keeper
Martin van Yren begon op zijn zevende met voetballen bij het toenmalige VV Zwijndrecht (nu ZBC ’97). Na een aantal maanden vroeg hij aan zijn ouders waarom hij achter de bal aan moest rennen. Hier werd hij namelijk erg moe van. “Ik bedacht me toen dat als ik op de goal zou gaan staan ik niet zoveel meer hoefde te doen, omdat de ballen dan naar me toe zouden komen. Vanaf dat moment ben ik nooit meer onder de lat vandaan gekomen.”

Overstap naar VVGZ en Pelikaan
Op zijn negentiende ging hij voor één seizoen naar VVGZ. Na dit seizoen wilde hij stoppen, maar op aanraden van zijn broer ging hij op gesprek bij Pelikaan en sindsdien is hij hier niet meer weg gegaan. “Ik begon een aantal seizoenen in het derde en klom geleidelijk omhoog naar het tweede. Mijn debuut in het eerste heeft relatief lang op zich laten wachten. Ik denk dat het rond 2010 was in de thuiswedstrijd tegen Zaamslag (6-2 winst). Verder heb ik nog een korte periode in het eerste gekeept in 2016 na blessures van de andere keepers. Maar ik speel vooral mijn wedstrijden in het tweede.”

Huidig seizoen
Op persoonlijk vlak verloopt dit jaar uitstekend voor Martin. Hij heeft door blessures en afwezigheid van andere keepers tot nu toe alle wedstrijden gespeeld. Het elftal staat momenteel zesde met drie punten achterstand op de nummer twee en dat is gezien het verloop van het seizoen goed. “We kenden een stroeve start waarin we dit jaar voor het eerst zijn begonnen met een O23 elftal, wat zijn weerslag had op het tweede. Gelukkig hebben we onze weg weten te vinden en valt alles nu goed. Ik denk zelf, zonder arrogant over te willen komen, dat ik een sterk seizoen keep met goede wedstrijden en belangrijke reddingen. Gezien mijn leeftijd probeer ik daarnaast het team te helpen met mijn coaching en ervaring. Ik hoop dat we het seizoen goed kunnen afsluiten met een mooie plek op de ranglijst.”

De Buffon van Pelikaan
Volgens Martin is zijn toekomst als keeper nog beperkt. Al denkt hij dat hij met zijn motivatie en de wil om te blijven keepen nog wel een aantal jaar voor de boeg heeft. Hij wil graag in het tweede blijven keepen en waar nodig ondersteunend zijn bij het eerste elftal.” Ik blijf het heerlijk vinden om drie keer in de week helemaal naar de klote te gaan op trainingen en wedstrijden en daarna lekker met de jongens een drankje te drinken en te kletsen. Voor mij is voetbal een uitlaatklep en sociaal leven. Al mijn vrienden heb ik er dichtbij en ik zou het voor geen goud willen missen. Daarom probeer mijzelf zo lang mogelijk fit te houden en het gewenste niveau aan te tikken, zodat ze me bij Pelikaan nog lang niet zat zijn. Wellicht word ik wel de Buffon van Pelikaan en blijf ik tot mijn 45e in de selectie keepen. Maar wie zal het zeggen.”

Klik op Z.V.V. Pelikaan voor meer artikelen over de club.
Klik op Z.V.V. Pelikaan voor meer informatie over de club.